סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
הייטק פיטורים משרד ריק שבוע עבודה מקוצר
ביצועי החברות טובים, אבל הפיטורים נמשכים (צילום: גטי אימג'ס)

ניתוח
ההכנסות והרווחים מזנקים, אז למה בהייטק עדיין מפטרים?

ענקית הטכנולוגיה סיסקו הודיעה על מהלך ארגון מחדש שיכלול פיטורים של אלפי עובדים. והיא לא היחידה. מתחילת השנה 141 חברות טכנולוגיה פיטרו 34.3 אלף עובדים, זאת למרות שמרביתן הציגו ביצועים פיננסיים מעולים. אז למה עדיין מפוטרים עובדים, גם כשכל הנתונים מצביעים שהגיע הזמן לחזור לגיוסים?

ענקית הטכנולוגיה סיסקו צפויה להודיע השבוע על מהלך ארגון מחדש נרחב שיכלול פיטורי עומק של אלפי עובדים. הדוח הרבעוני של החברה יפורסם רק ביום רביעי, ולכן לא ידוע עדיין האם המהלך קשור לביצועים חלשים מהצפוי. אבל מה שכן ידוע זה שהיא לא היחידה, ושבמקרים אחרים חברות טכנולוגיה בולטות ביצעו לאחרונה קיצוצים, בהיקפים משתנים, גם בשעה שההכנסות והרווחים שלהן היו במגמת עלייה.
לפי נתונים של אתר Layoffs.fyi, שמנטר את היקף הפיטורים במגזר הטכנולוגיה, מתחילת השנה 141 חברות טכנולוגיה פיטרו 34.3 אלף עובדים. הרשימה אמנם כוללת פיטורים כתוצאה מסגירת חברות, אבל גם קיצוצים בקרב כמעט כל ענקיות הטכנולוגיה, ובפרט כאלו שהציגו ביצועים פיננסיים מעולים בדוח הרבעוני האחרון שלהן.
מיקרוסופט פיטרה 1,900 עובדים חמישה ימים לפני שדיווחה על זינוק של 17.6% בהכנסות ל-62.02 מיליארד דולר; גוגל פיטרה יותר מאלף עובדים, בסמוך לדיווח על עלייה של 13% בהכנסות ל-86.31 מיליארד דולר; אמזון קיצצה קרוב לאלף עובדים למרות עלייה של 14% בהכנסות ל-169.96 מיליארד דולר; ומטא פיטרה כמה עשרות עובדים, למרות זינוק של 25% בהכנסות ל-40.11 מיליארד דולר.
כן נרשמו סבבי פיטורים בשחקניות קטנות יותר. בין השאר, זום פיטרה 150 עובדים (2% מכוח העבודה שלה); פייפאל 2,500 עובדים (9% מכוח העבודה, למרות עלייה של 9% בהכנסות ל-8.03 מיליארד דולר); דיסקורד פיטרה 170 עובדים (17%), טיקטוק פיטרה 60 עובדים, SAP פיטרה 8,000 (7% מכוח האדם, ולמרות עלייה של 5% בהכנסות ל-8.47 מיליארד דולר), איביי פיטרה 1,000 עובדים (9%), וסנאפ, החברה האם של סנאפצ'ט, פיטרה 540 עובדים (10% מכוח האדם בחברה, למרות עלייה בהכנסות של 5% ל-1.36 מיליארד דולר).
סבבים אלו, ברובם, אמנם אינם רחבים כמו גלי הפיטורים הגדולים של 2022 ו-2023, אבל הם עדיין משמעותיים ובולטים במיוחד על רקע ההבדל במצב הכלכלי הנוכחי לעומת זה של השנה שעברה. אז התמודדה הכלכלה העולמית עם משבר כלכלי וחשש מאינפלציה משתוללת, שהובילו לפגיעה משמעותית בביצועים הפיננסיים של כמעט כל חברות הטכנולוגיה. אלו סבלו גם מהיקף הוצאות גבוה, תוצאה של גיוסי עובדים מסיביים, על רקע הגאות שחוו בתקופת הקורונה.
אבל בשנה האחרונה החברות ביצעו מהלכי התייעלות משמעותיים (במטא, מארק צוקרברג הגדיר את 2023 כ"שנת היעילות"), צמצמו הוצאות, נפטרו ממספר רב של עובדים והחזירו הן את ההכנסות והן את הרווחים למסלול הצמיחה. בשנת הכספים האחרונה שלהן יצרו חמש הגדולות (מיקרוסופט, אפל, אמזון, גוגל ומטא) הכנסות כוללות של 1.63 טריליון דולר - 81% יותר לעומת הסכום שרשמו חמש שנים קודם לכן. המשקיעים תגמלו אותן בהתאם והחברות הוסיפו לשוויין 3.5 טריליון דולר בסך הכל.
אז למה עדיין מפוטרים עובדים, גם כשכל הנתונים מצביעים על כך שהגיע הזמן לחזור לגיוסים, או לכל הפחות להפסיק את הקיצוצים? סיבה אחת היא שאריות של היקף הגיוסים הנרחב של תקופת הקורונה. לפי הניו יורק טיימס, מסוף 2019 ועד תחילת סבבי הפיטורים הגדולים מספר העובדים באפל, אמזון, מטא, מיקרוסופט וגוגל גדל ביותר מ-900 אלף. בשנה וחצי האחרונות, על רקע התפנית במצב הכלכלי, קיצצו החברות כ-112 אלף משרות. ואולם, גם כיום הן מעסיקות 2.16 מיליון איש, 71% יותר ביחס לטרום-הקורונה.
"חברות טכנולוגיה עדיין מנסות להוריד את משקל היתר שהעלו בתקופת המגיפה, לאור זאת שהריבית הגבוהה והמגמה השלילית במגזר הטכנולוגיה נשמכו יותר סמן מהמצופה", אמר לבלומברג מייסד Layoffs.fyi רוג'ר לי. "עם זאת, סבבי הפיטורים הנוכחיים הם לרוב קטנים יותר וממוקדים יותר מאלו של 2023".
כלומר, אם בשנה שעברה ביצעו החברות מעין פיטורי פאניקה, שנועדו להוריד הוצאות בכל מחיר וחתכו גם בבשר החי, עתה המהלך נעשה בצורה מחושבת יותר, ומופנה בעיקר ליחידות וחטיבות עסקיות שלא מספקות ביצועים טובים דיין. "אנחנו עוברים מחזורים כאלו - רואים מיקוד אינטנסיבי בחדשנות, ואז המטוטלת נעה ויש מיקוד אינטנסיבי בשורה התחתונה", אמר לניו יורק טיימס טים הרברט, סמנכ"ל המחקר של CompTIA, שמנטרת מגמות תעסוקה במגזר הטכנולוגיה באמצעות ניתוח מודעות דרושים. "אבל כשאני קורא שאמזון מקצצת עובדי אלקסה או שגוגל מקצצת את צוות הפיקסל פון, זה אומר לי שיש יותר מיקוד בשולי הרווח. הם מקצצים איפה שהם יכולים ופורסים מחדש משאבים".
סיבה אחרת היא שינוי במיקוד של חברות רבות לפיתוחים מבוססי בינה מלאכותית (AI) או מעבר לעבודה עם כלים מבוססי AI. בהקשר זה, ייתכן שלא כל מהלך פיטורים יביא להפחתת משרות, ושהחברות פשוט מחליפות עובדים עם כישורים מסוימים בעובדים עם קישורים אחרים. לפי ניתוח של CompTIA, מספר המשרות הפתוחות שקשורות ל-AI או דורשות כישורים בתחום עלה מכ-2,000 בדצמבר 2023 ל-17,479 בינואר 2024. מספר המשרות הפנויות בינואר גדל ב-18 אלף לעומת דצמבר, ושיעור האבטלה במגזר עומד על 3.3% לעומת 3.7% בכלל שוק התעסוקה בארה"ב.
יש גם מקרים שבהם נעשים קיצוצי משרות בגלל מעבר לשימוש ב-AI, ושבמקום לשכור אלפי עובדים מדי רבעון חברות מעדיפות להשקיע בפיתוח והטמעה של יכולות AI. מגמה זו עולה מדברים שאמר מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, בשיחה עם אנליסטים לאחר פרסום הדוח הרבעוני של החברה בשבוע שעבר. לדבריו, מטא פיטרה בינואר עובדים כדי לצמצם עלויות ו"על מנת שנוכל להשקיע בחזון אורך טווח ושאפתני סביב AI". הוא הוסיף: "אנחנו פועלים טוב יותר כחברה רזה".
"אני מרגיש שרוב הפיטורים כבר קרו, ושחברות עתידות להתחיל להתאושש", אמר לבלומברג ברט בין, מנכ"ל חברת כוח האדם Insight Global. "אבל המצב עדיין מאוד לא ודאי. השוק יישאר ככה עוד שני רבעונים בערך, עד שהפד יוריד בחזרה את הריבית".