חטיפה לעזה, פיצוץ בי"ח: מטא תבחן תכנים שקשורים למלחמה והועלו לרשת החברתית
חטיפה לעזה, פיצוץ בי"ח: מטא תבחן תכנים שקשורים למלחמה והועלו לרשת החברתית
המועצה המפקחת, שמכונה גם "בית המשפט העליון" של פייסבוק ואינסטגרם תקיים הליך מזורז ותפרסם את המלצותיה בתוך 30 יום. "אירועים אחרונים במזרח התיכון העלו שאלות סביב האופן שבו חברות מדיה חברתית צריכות לנטר תוכן במצבי עימות", נכתב בהודעה שפורסמה
המלחמה נגד חמאס מגיעה למועצה המפקחת של מטא: הגוף, שמכונה גם "בית המשפט העליון" של פייסבוק ואינסטגרם, ידון בהליך מואץ בשני מקרים שבהם הסירה מטא תכנים שקשורים למלחמה. האחד, פוסט פייסבוק ובו תיעוד של חטופה ישראלית מתחננת על חייה. השני, פוסט אינסטגרם ובו תיעוד מהשלכות תקיפה בבית החולים שיפא (שלפי ממצאים ישראלים שימש גם כמעוז צבאי של חמאס).
המועצה המפקחת החלה לפעול ב-2020 ומשמשת כמעין בוררת עליונה בסוגיות תוכן בפלטפורמות פייסבוק ואינסטגרם של מטא. למועצה סמכות לדון בתיקים ספציפיים שבהם משתמשים הגישו ערעור על החלטת מטא להסיר או להשאיר תוכן בעייתי, או במקרים שמטא הפנתה אליה לקבלת חוות דעת מעמיקה. החלטות המועצה במקרים פרטניים (להסיר/להשאיר/להחזיר פוסט) הן החלטות מחייבות. בנוסף, היא מפרסמת בכל תיק שבו היא דנה המלצות עומק רוחביות שמטא מחוייבת להגיב להן אך לא ליישם. עם זאת, בפועל החברה מקבלת את מרבית המלצות המועצה.
עתה, בעיצומה של המלחמה, צפויה המועצה לדון בשני מקרים הקשורים אליה, ולעשות זאת לראשונה בהליך מזורז שבמסגרתו היא מפרסמת את החלטתה והמלצותיה בתוך 30 ימים לכל היותר. "אירועים אחרונים במזרח התיכון העלו שאלות סביב האופן שבו חברות מדיה חברתית צריכות לנטר תוכן במצבי עימות", כתבה המועצה בהודעה שפרסמה. "בשבועות שאחרי תחילת העימות, המועצה ראתה עלייה של כמעט פי 3 במספר הערעורים שסומנו על ידי משתמשים כקשורים לאזור המזרח התיכון וצפון אפריקה. אחרי שבחנה מגוון ערעורים, המועצה בחרה שני תיקים שמעלים שאלות חשובות ביחס לעימות ומייצגים סוגיות רחבות יותר שמשפיעות על משתמשי פייסבוק ואינסטגרם".
המקרה הראשון שבו תדון המועצה הוא פוסט פייסבוק ובו סרטון שמתעד חטיפת ישראלים על ידי מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר. לפי הודעת המועצה, נראית בסרטון אישה ישובה על אופנוע, מושיטה את ידיה ומתכננת על חייה. לאחר מכן נראה אדם שמובל מהמקום על ידי החוטפים. הוא פורסם כשבוע אחרי אירועי השבת השחורה. מטא הסירה את הסרטון, מכיוון שלדבריה הפר את כללי ההסתה והעידוד לאלימות של החברה, ובפרט את הכלל הזמני שאוסר זיהוי חטופים גם במקרה שהפרסום נועד לגנות או להעלות את המודעות למצבם. כן טענה מטא שהסרטון הפר כללים שאוסרים על הצגת מתקפות טרור שבהן ניתן לזהות את הקרבנות. עם זאת, בשבועות שלאחר מכן מטא הסירה מגבלות אלו, לאור היקף הסרטונים שהציגו את רגעי החטיפה, ובהמשך הפכה את החלטתה המקורית לגבי פוסט זה והחזירה את התוכן בתוספת מסך אזהרה.
המקרה השני עוסק בסרטון אינסטגרם שמראה לכאורה תוצאות מתקפה על חצר בסמוך לבית החולים שיפא בעזה. בסרטון, שפורסם בתחילת נובמבר, נראים אנשים, ובהם ילדים, פצועים או מתים שוכבים על הקרקע ובוכים. כיתובים בערבית ובאנגלית טוענים שבית החולים הותקף על ידי "כוחות הכיבוש". מטא הסירה תחילה את הסרטון בטענה הוא מפר את הכללים לגבי פרסום תוכן אלים וגרפי. עם זאת, לאחר שהמועצה בחרה את המקרה לבחינה, מטא הפכה את החלטה המקורית והשיבה את התוכן בצירוף הודעת אזהרה.
בשני המקרים, המועצה יכולה להורות למטא לשוב ולהסיר את הסרטונים, לאשרר את החלטתה להשיב אותם, או לבצע שינויים נקודתיים אחרים. אולם, העניין העיקרי יהיה בהמלצות הרחבות של המועצה, שיכולות לסמן למטא שינוי עומק באופן שבו היא מתמודדת עם תכנים הקשורים למלחמה בעזה, ולעימותים אלימים באופן כללי.