סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

רה"מ בנט: הקמנו יוזמת הגנת סייבר גלובלית עם מספר מדינות

בכנס שבוע סייבר הלאומי באוניברסיטת ת"א אמר בנט כי מטרת היוזמה, שמתוכננת להתרחב למדינות נוספות, היא להוות ארגון עולמי שיילחם בתקיפות סייבר. זאת בשל נתונים מטרידים לפיהם 1 מתוך 5 עסקים ישראליים הותקפו בשנה הקודמת. "התקפות סייבר הפכו לאיום עולמי משמעותי". בנט גם דיבר על הקמת מרכז הסייבר בב"ש: "מתוך כל 100 דולר שמושקעים בסייבר, 41 דולר מגיעים לסייבר ישראלי"

ראש הממשלה נפתלי בנט פתח את המושב העיקרי של כנס שבוע הסייבר הלאומי של אוניברסיטת תל אביב שנערך הבוקר (ד') בחשיפה מעניינת - הקמת סוכנות או יוזמת סייבר בינלאומית המיועדת להילחם במתקפות סייבר, שבין מטרותיה שילוב מדינות וחברות נוספות לשם כך. השם שניתן ליוזמה היא "מגן סייברנט גלובלי" וכעת כבר תריסר מדינות שותפות לה, לדברי בנט.


היוזמה החדשה הוקמה בשל מספרים מטרידים שהציג ראש מערך הסייבר הלאומי, יגאל אונא, מעט לפני עלייתו של בנט לנאום. לפיהם, אחד מתוך חמישה עסקים ישראלים סבלו מהתקפת סייבר בשנה הקודמת (2020), וכ-47% מחברות ההייטק הישראליות הותקפו. מדובר במספרים גדולים יחסית אבל לא ייחודיים לישראל. לפי הנתונים, משבר הקורונה הביא לזינוק אדיר במתקפות הסייבר בעולם וישראל לא לבד במערכה.
ראש הממשלה בנט הסביר זאת: "הכל תחת מתקפה, למה זה? כי זה קל. אם אתם רוצים לתקוף, השיטה הטובה, הקלה והזולה ביותר היא דרך מתקפת סייבר. זו הסיבה לכך שזה יגדל ככל שהזמן יעבור. אני מאמין שמתקפות סייבר הפכו לאחד האיומים המשמעותיים על שלום העולם".
1 צפייה בגלריה
ראש ממשלה נפתלי בנט כנס סייבר אוניברסיטת תל אביב
ראש ממשלה נפתלי בנט כנס סייבר אוניברסיטת תל אביב
ראש ממשלה נפתלי בנט בכנס הסייבר, אוניברסיטת תל אביב
(חן גלילי)

המסקנה העיקרית של המצב החדש היא שאף מדינה לבד או אפילו קבוצת מדינות לא יכולה לפתור את הבעיה הזו לבדה. רק שילוב של מדינות ועסקים יכולה להתמודד עם מצב מעין זה. כך מסביר ראש הממשלה שבעברו הקים בעצמו חברת סייבר (סיוטה), שנמכרה לאחר מכן באקזיט של מאות מיליוני דולרים לענקית הסייבר האמריקאית RSA.
בנט גם הסביר את הרעיון של מרכז הסייבר בבאר שבע. לדבריו מדובר במערכת שמיועדת לייצר מצע שיזין את החדשנות והיצירתיות על ידי שילוב של גורמי אקדמיה, צבא והייטק, "סרן בת 25 שתיפגש לצהריים עם אנשי הון סיכון ואקדמאים מאוניברסיטת באר שבע. אנחנו מאפשרים להם לייצר חדשנות והזדמנות - מתוך כל 100 דולר שמושקעים בסייבר, 41 דולר מגיעים לסייבר ישראלי", אמר.
"יצרנו סוכנות סייבר ראשונה ויחידה במינה - מערך הסייבר הלאומי. כזו שמשלבת את כל היכולות. היא מאפשרת לכולם ליצור קשר איתה לסיוע. התפקיד שלה הוא להתריע אבל גם לסמן את העבריינים. מערך הסייבר עובד ביחד עם המוסד, השב''כ ו-8200. אבל החדשות העיקריות הן שאנחנו עוברים לעולם. אנחנו נפתחים לעולם עם מגן סייברנט בינלאומי. אם נילחם ביחד ננצח".
לדברי בנט, "נגיד שאיראן תוקפת את מערכות המים בבלגיה בלילה, קשה מאוד למצוא את מקור התקיפה במסגרת אלפי הסימנים שמנוטרים. אבל אם אתה תוקף מערכת מים בצילה או בהודו כמה דקות לאחר מכן. אם נשתף את המידע על שיטת הפעולה ניתן יהיה להתריע בזמן אמת ולהתמודד ישירות עם המתקפות האלה. זו הסיבה שבישראל אנו מאמינים ששיתוף פעולה ושילוב גורמים יביא לפתרון".
"כבר חתמנו הסכמים עם תריסר מדינות - במקום שכל מדינה או חברה תהיה לבדה ההגנה תהיה משולבת. אנחנו מזמינים מדינות טובות להצטרף אלינו ליוזמה הזו. כל מה שאתם צריכים לעשות זה להתקשר ליגאל אונא".