סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

חקירת NSO: פגסוס שימשה לריגול אחר שני פעילי אופוזיציה בפולין

תוכנת הריגול של החברה הישראלית סייעה לפריצה לניידים של עורך דין שייצג את ראש ממשלת פולין לשעבר ושל תובעת בפרקליטות המדינה. NSO: "החברה לא יודעת מי המטרות שלה ומה המידע שנאסף על ידי לקוחותיה"

תוכנת הריגול פגסוס של NSO הישראלית שימשה לריגול אחר שני פעילי אופוזיציה בולטים בפולין - שניהם פרקליטים שייצגו פוליטקאים ממפלגות אופוזיציה או הגישו תביעות נגד הממשל הימני במדינה – כך לפי דיווח של אי-פי, שמסתמך על ממצאים של מכון המחקר סיטיזן לאב באוניברסיטת טורנטו, הסמכות המובילה בעולם בסייבר התקפי בכלל ובפגסוס בפרט.
"יש כל כך הרבה שימושים לרעה בפגסוס, שבשלב הזה אני צריך להעזר בגיליון נתונים רק כדי לעקוב אחריהם", אמר הבוקר ל"כלכליסט" ג'ון סקוט-ריילטון, חוקר בכיר בסיטיזן לאב. "אנחנו עדיין חושפים את הבלגן ש-NSO עשתה בעולם. עכשיו אנחנו יכולים להוסיף עוד דמוקרטיה אירופית לרשימה".
הטלפון של הקרבן הראשון, עו"ד רומן גייטריץ', נפרץ ב-2019, בעת שייצג את ראש ממשלת פולין לשעבר ומנהיג מפלגת האופוזיציה הגדולה במדינה, דונלד טוסק, ואת שר החוץ לשעבר וחבר הפרלמנט האירופי בהווה ראדק סיקורסקי. לפי סיטיזן לאב, בארבעת החודשים האחרונים של 2019 נפרץ המכשיר של גייטריץ' לפחות 18 פעמים. "הקצב האגרסיבי להדהים של המתקפות – יום אחר יום, אפילו שעה אחר שעה - מצביע על רצון נואש לנטר את התקשורת שלו", אמר סקוט-ריילטון לאי-פי.
הקורבן השני - תובעת בפרקליטות המדינה בפולין בשם אווה וורזוסק - הורתה בשנה שעברה לפתוח בחקירה לבדיקת האפשרות לדחות את הבחירות לנשיאות נוכח סכנה לבריאות עובדי הבחירות. יומיים לאחר מכן היא הועברה מהתיק והוצבה מחדש לעבודה בעיירה הפרובינציאלית סרם. "אפילו לא ידעתי איפה העיירה נמצאת ולא היה לי איפה לגור", היא סיפרה לאי-פי. מכשירה נפרץ שש פעמים בין יוני לאוגוסט השנה, זמן קצר אחרי שחזרה לוורשה והחלה להתראיין ולבקר את הממשלה בתקשורת הפולנית.
1 צפייה בגלריה
ראש ממשלת פולין לשעבר דונאלד טאסק
ראש ממשלת פולין לשעבר דונאלד טאסק
ראש ממשלת פולין לשעבר דונאלד טאסק. עורך דינו היה תחת מעקב
(צילום: AP)
וורזוסק למדה על הפנייה לראשונה אחרי שקיבלה הודעה מאפל שלפיה מכשירה נפרץ. אפל שלחה הודעות דומות לעשרות קרבנות פגסוס בעולם, בעקבות תביעה מתוקשרת שהגישה נגד NSO לפני כחודש. הודעות אלה כבר הובילו לגילויים שלפיהם פגסוס שימשה לריגול אחרי דיפלומטים אמריקאים באוגנדה, עיתונאים ופעילי זכויות אדם במדינות שונות. הן מצטרפות לשורה של גילויים ובשורות איוב סביב פעילותה של NSO מהחודשים האחרונים, בהם כניסת החברה לרשימה השחורה של מחלקת הסחר של ארה"ב, הורדת דירוג האשראי של החברה ודיווח על כוונת החברה להפסיק את פעילות פגסוס ולהעמיד עצמה למכירה.
מ-NSO נמסר בתגובה לאי-פי: "NSO היא ספקית תוכנה שלא מפעילה את הטכנולוגיה והחברה לא יודעת מי המטרות שלה או מה המידע שנאסף על ידי לקוחותיה".