סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
דונלד טראמפ 2 בוועידה הרפובליקאית יולי 2024
דונלד טראמפ בוועידה הרפובליקנית השבוע (צילום: בלומברג)

בכירי עמק הסיליקון עברו צד ויתרמו לקמפיין של טראמפ

אחרי מערכת יחסים טעונה בכהונתו הראשונה, דמויות בולטות בעולם הטכנולוגיה יזרימו כספים למועמד הרפובליקני. מלבד מייסד ספייסX וטסלה אלון מאסק, גם אנדריסן הורוביץ ובכירי סקויה קפיטל פועלים לקבל גישה ישירה לבית הלבן 


דמויות מפתח בעמק הסיליקון, ובראשן מייסד פלנטיר ג'ו לונסדייל וכמובן אלון מאסק מתייצבים לצד דונלד טראמפ ומעבירים תרומות משמעותיות לקמפיין שלו. לצידן, ניצבת גם פירמת אנדריסן-הורוביץ שתורמת לקמפיין. הדבר מסמן שינוי חד בסנטימנט של עמק הסיליקון כלפי טראמפ ויכול להוביל לשינוי במערכת היחסים עמו אם ינצח בבחירות.
לטראמפ היו תמיד תומכים בולטים באקוסיסטם הטכנולוגי ובראשם המשקיע המוערך פיטר ת'יל. אבל כהונתו הראשונה התאפיינה ביחסים לעומתיים עם עמק הסיליקון, שעובדיו היו מוקד משמעותי למחאות נגדו. ואולם, במהלך הקמפיין הנוכחי מצליחה מועמדותו של טראמפ לזכות בתמיכתם של כמה מהדמויות הבולטות בעולם הטכנולוגיה. הבולט בהם הוא מאסק, בעל השליטה ב־X, ספייסX וטסלה, שהודיע על תמיכה בטראמפ אחרי ניסיון ההתנקשות בו.
מאסק טרם תרם לקמפיין לנשיאות, אך לפי ה"ניו יורק טיימס", כמה מעמיתיו הקרובים הקימו Super PAC (גוף לגיוס תרומות לקמפייני בחירות, שפועל במנותק מהקמפיין הרשמי ולכן לא חלות עליו מגבלות גיוס כספים), שעתיד לזכות בתמיכתו. הסופר פאק גייס 9 מיליון דולר בחודש הראשון לפעילותו וכבר השקיע 15 מיליון דולר בקמפיין של טראמפ. מקור אמר ל"ניו יורק טיימס" שבסופר פאק נערכים לקבלת תרומה של 160 מיליון דולר מתורם יחיד, שתועבר בארבע פעימות. את הסופר פאק מוביל, חלקית, ג'ו לונסדייל, מייסד חברת המודיעין הדיגיטלי פלנטיר. לונסדייל נחשב למשקיע הון סיכון בעל שאיפות פוליטיות ולאיש סודו הפוליטי של מאסק. הוא שיחק תפקיד מפתח בגיוס הכספים בשבועות הראשונים להקמת הסופר פאק, כשהוא מעודד את רשת היזמים שלו לתרום לה, וגם תרם מיליון דולר.
תורמים בולטים נוספים הם אנטוניו גרסיאס, מייסד קרן ההשקעות Valor ודירקטור בספייסX, שתרם מיליון דולר; קן הוארי, מייסד שותף של פייפאל ושל קרן ההון סיכון Founders Fund של ת'יל, שכיהן כשגריר ארצות הברית בשבדיה בזמן כהונת טראמפ, שתרם מיליון דולר; דאג ליאון, מיליארדר ושותף כללי בסקויה קפיטל, שתרם מיליון דולר; היזם ג'ון הרינג, שסייע למאסק לגייס את ההון לרכישת X, שתרם חצי מיליון דולר; ויזמי הקריפטו התאומים קמרון וטיילר ווינקלבוס (ידועים בעיקר הודות למאבקם עם מארק צוקרברג על מי ייסד את פייסבוק), שתרמו רבע מיליון דולר כל אחד. כן ניתן לציין את דיוויד סאקס, מנהל המוצר הראשון של פייפאל, מייסד Yammer ומשקיע מוקדם בפייסבוק, אובר, ספייסX, פלנטיר ו־Airbnb, שבחודש שעבר אירח בביתו אירוע גיוס כספים לטראמפ, בהשתתפות טראמפ, והיה בין הדוברים בוועידת המפלגה הרפובליקנית השבוע.
במקביל, מארק אנדריסן ובן הורוביץ, מייסדי a16z, מקרנות ההון הסיכון המשפיעות ביותר בעמק הסיליקון, אמרו לאחרונה לעובדי הקרן שבכוונתם להעביר תרומות משמעותיות לקמפיין טראמפ. השבוע, בפודקאסט המשותף שלו ושל הורוביץ אמר אנדריסן, שהיה דמוקרט מרבית חייו ותמך במועמדים דמוקרטים, כי החליט לעבור צד. זאת, לדבריו, מכיוון שהוא סבור שהמדיניות של טראמפ תהיה חיובית הרבה יותר עבור חברות טכנולוגיה, ובפרט סטארט־אפים. "אנחנו לא מסכימים עם המדיניות של הבית הלבן שתוביל לרגולציית יתר של בינה מלאכותית", הוא אמר. "כל מגבלה שנטיל על עצמנו תפגע בארה"ב ביחס לשאר העולם". לדבריו, הקש האחרון היה תוכנית ביידן למסות רווחי הון לא ממומשים — מהלך שהיה לדבריו מחייב סטארט־אפים ומשקיעים לשלם מסים בכל פעם שהשווי של החברה עולה. "הלוואי שלא היינו צריכים לבחור צד", הוסיף הורוביץ. "אנחנו מאמינים שעתיד העסקים שלנו, עתיד הטכנולוגיה, ועתיד אמריקה נמצאים בסיכון".
היחסים המתחממים בין טראמפ לעמק הסיליקון קיבלו השבוע שדרוג נוסף עם בחירתו בג'יי.די ואנס כמועמד לסגנו. לוואנס קשרים הדוקים עם הצמרת של עמק הסיליקון. הוא עבד בקרן הון סיכון של ת'יל ולאחר מכן בקרן של מנכ"ל AOL לשעבר סטיב קייס. ב־2020 השיק קרן הון סיכון משלו, שבין המשקיעים בה נמנה ת'יל. לפי ה"פייננשל טיימס", לוואנס גם השקעות בכמה סטארט־אפים בולטים, חלקם בעלי צביון שמרני. ב־2022 תרם ת'יל 15 מיליון דולר לקמפיין של ואנס.
כהונה שנייה של טראמפ יכולה להתאפיין במערכת יחסים שונה לחלוטין עם אקוסיסטם הטכנולוגיה. זו יכולה לכלול גישה ישירה של מנהיגי הטק לבית הלבן וקידום מדיניות שתטיב עמם באופן ישיר. למשל, על ידי הסרת חסמים רגולטורים והקלות מס משמעותיות. לאור הסיכויים הגבוהים שטראמפ יזכה בבחירות, קל להבין למה בכירים רבים תומכים בו: הם מבינים על איזה צד של הלחם מרוחה החמאה וממהרים לעמוד בתור על מנת להבטיח שגם הם יקבלו מנה.