המשימה של מנכ"ל צ'ק פוינט החדש: להחזיר לה את הברק שאיבדה
המשימה של מנכ"ל צ'ק פוינט החדש: להחזיר לה את הברק שאיבדה
לצ'ק פוינט יש את כל מה שדרוש כדי להצליח ולהפוך לענקית סייבר אמיתית, ומה שחסר לה הוא בדיוק מה שמביא עימו המנכ"ל הנכנס נדב צפריר: רוח יזמית ונועזות שחסרה לצ׳ק פוינט שנתפסת כמנומנמת. הצלחתו תלויה בין היתר ביכולתו של המייסד המיתולוגי גיל שויד לשחרר את המושכות עד כדי שינוי ב־DNA החברה
הליהוק של נדב צפריר לתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט הוא ההתפתחות המפתיעה הכי לא מפתיעה. מצד אחד מי אם לא מפקד 8200 לשעבר ראוי ומסוגל להוביל את החברה שאפשר לומר כי ייסדה את שוק הסייבר העולמי לפני שלושים שנה. מצד שני, צפריר מייצג תפיסת עולם שונה בתכלית ממה שאפיין את צ'ק פוינט כמעט מיום היווסדה.
צ'ק פוינט היא מכונה רווחית אמנם, אבל שמרנית מאוד וכבדה שמעסיקה כ־7,000 עובדים ונחשבת כמי שנותרה מעט מאחור במשחק האגרסיבי של חברות הסייבר הצעירות. מספיק להיזכר בחדשות הטריות ביותר אודות ההצעה של גוגל לרכוש את וויז (WIZ) הצעירה והקטנה ב־23 מיליארד דולר אל מול שווי השוק של 19מיליארד דולר "בלבד" אליו הגיעה צ'ק פוינט בימים האחרונים, שיא מאז הקמתה.
צפריר נוחת בצ'ק פוינט לאחר שבעשור האחרון הוביל את קרן הון סיכון Team8, אותה הקים במודל ייחודי וחדשני של בניית חברות במעין חממה. בעשור הזה הפך צפריר למומחה לגידול וטיפוח סטארט־אפים, תוך האצה מאפס למאה, ללא התמקדות באותיות הקטנות לכאורה של רווחיות, ובדרך רשם כמה אקזיטים מרשימים. וזה בדיוק ההיפך ממה שדוגל בו גיל שויד וצ'ק פוינט שנבנתה בדמותו, בעיקר מאז ששני השותפים הנוספים להקמתה - שלמה קרמר ומריוס נכט, עזבו מזמן.
סקס אפיל סייברי, חדשנות ורוח יזמית
חצי שנה לאחר שגיל שויד, המנכ"ל הנצחי של צ'ק פוינט שנחשב לאחד הוותיקים ביותר בוול סטריט, הכריז כי יעזוב את הניהול השוטף לטובת מנכ"ל חדש, צ'ק פוינט הודיעה על המינוי. עבור רבים בשוק ההון ובעולם הסייבר, העיתוי היה מפתיע כי התחושה היתה ששויד יקח את הזמן, ימשוך כמה שיותר בגבולות הסביר כי לא באמת בוער לעזוב את משרד המנכ"ל. אלא שביום רביעי הכריזה החברה על כך שצפריר (54) יחליף את שויד (55), גם הוא יוצא 8200, והמנכ"ל הנצחי יעבור לשמש כיו"ר.
יחסית לאיפוק האופייני לשויד, הוא יצא אתמול מגדרו בתיאור התאמתו הרבה של צפריר למשרה ולהתרגשותו לקראת יציאתם לדרך המשותפת. "זהו יום מאוד מרגש עבורי, יש גם תוצאות טובות וגם חדשות יוצאות דופן - מנכ"ל חדש לצ'ק פוינט", אמר שויד במסיבת עיתונאים שערכה צ'ק פוינט. "עשינו תהליך חיפוש מאוד רציני ויסודי, אמרנו מראש שלא יהיה קל למצוא מנכ"ל מושלם, אבל מצאנו. גם מומחה סייבר שיש לו שם עולמי, גם כזה שיודע להיות יזם וגם מנהיג יוצא דופן. אני שמח שהוא הסכים לקחת על עצמו את התפקיד הזה. אני רואה בו שותף מצויין לבניית עתיד החברה ושבירת שיאים חדשים. כל CISO בעולם מכיר היום את נדב שיש לו גם ניסיון ניהולי של ארגון גדול עוד מצה"ל", התפייט שויד, היבשושי לרוב. "לי לקח הרבה שנים ללמוד ארגון ענק, ונדב נכנס למערכת תומכת וגם אני נשאר כאן לעזור. ביליתי עם נדב בחודשים האחרונים המון שנים וזה הפך אותי לתומך גדול שלו. זה לא קשה לי אני נמצא במקום שלא יכולתי להיות מאושר יותר. ראיינו מועמדים מארה"ב, אירופה ומישראל ומראש הגדרנו שתהיה העדפה לישראלים".
כל הסופרלטיבים של שויד נכונים והם יכולים לשמש כמקפצה עבור צ'ק פוינט. החברה אמנם מכונה כמעט באוטומטיות כ"ענקית הסייבר", אלא שבפועל מתחרות צעירות ונמרצות הרבה יותר כמו קראודסטרייק ופאלו אלטו עקפו אותה, הן במונחי הכנסות, הן במונחי מכפילים וכתוצאה מכך גם בשווי השוק. המדד היחיד שאין לצ'ק פוינט מתחרים בו הוא הרווחיות החריגה שלה. אתמול היא פירסמה תוצאות כספיות של עוד רבעון שדמה מאוד לקודמיו עם צמיחה חד־ספרתית להכנסות של 627 מיליון דולר ורווח נקי של כ־200 מיליון דולר, כך שהיא תגיע השנה להכנסות של כ־2.5 מיליארד דולר.
צ'ק פוינט מייצרת מדי רבעון כ־200 מיליון דולר, כך שעם המשרד של שויד, צפריר מקבל גם קופת מזומנים של 3 מיליארד דולר שאפשר לעשות איתה הרבה. לתשומת לבם של ניר צוק ואסף רפפורט.
למזלו של צפריר לצ'ק פוינט יש היום את כל מה שדרוש כדי להצליח ולהפוך ל"ענקית" סייבר אמיתית ומה שחסר לה הוא בדיוק מה שמביא עימו צפריר: מעין סקס אפיל סייברי, חדשנות ורוח יזמית. כפי ששויד ציין בצדק, אין כיום מנהל של מערך סייבר בעולם שמכבד את עצמו שלא מכיר את צפריר. בעוד ששויד, קרמר, צוק וגם הדור הצעיר של "ילדי 8200" נהנים מההילה של היחידה, צפריר גם היה המפקד שלה, אבל הוא היה גם בסיירת מטכ"ל. התדמית הביטחוניסטית היוקרתית של ישראל עובדת עבורו שעות נוספות והוא נחשב למרצה מבוקש בכל העולם.
צפריר החל את דרכו בצה"ל בסיירת מטכ"ל, קיבל את צל"ש הרמטכ"ל ומשם הוצנח ל־8200. הוא השתחרר מצה"ל בתום 25 שנה ב־2013 וזמן קצר לאחר מכן פנה להקמת Team8. בנוסף לכך הוא משמש כיו"ר סולאראדג', עד לא מזמן חברה שהתחרתה ראש בראש מול צ'ק פוינט על תואר הישראלית הגדולה ביותר, אך באחרונה שקועה במשבר קשה. באופן מפתיע בצ'ק פוינט אמרו אתמול כי צפריר ימשיך בסולאראדג' וזאת למרות שהחברה דורשת כיום תשומת לב ומשאבים ניהוליים רבים. מי שרוצה לראות בכך משהו חיובי, מקבל רמז לכמה חיוני צפריר עבור סולאראדג' ובלתי ניתן להחלפה.
צפריר ייכנס רשמית לתפקיד בדצמבר הקרוב ומשם יהיה מעניין לעקוב אחרי הזוגיות שלו עם שויד בתום ירח הדבש הנוכחי. צ'ק פוינט היא אמנם שם נרדף לטכנולוגיה חזקה, אבל היא נכנסה באיחור לפעילות בתחום הענן וגם לקטגוריות נוספות בתוך שוק הסייבר המתרחב. המחסום לכך היה לרוב שויד שמקדש את הרווחיות והשמרנות על פני מהלכים נועזים מהסוג שננקטו על ידי פאלו אלטו למשל שרכשה מספר דו־ספרתי של חברות, חלקן ישראליות, בשנים האחרונות.
למרות ששויד נחשב לטכנולוג־על ולמנהל מוכשר שלא פיספס כמעט אף פעם את התחזיות הרבעוניות, הביקורת עליו היתה לאורך השנים על היד הקפוצה. זה מתייחס לא רק למיעוט רכישות ורכישות קטנות יחסית, לאחר שהעדיף לא להיות פזרן ולא לשלם פרמיה עבור החברות הטובות ביותר בקטגוריה, אלא גם בכל הנוגע לתגמול עובדים. צ'ק פוינט נחשבת היום אמנם כבית ספר מצויין למקצועות הסייבר, אבל לא המקום המועדף ששייך כמובן לשמות נוצצים יותר כמו וויז או פאלו אלטו שנחשבות לנדיבות הרבה יותר כלפי העובדים.
שויד אמר אמנם מלכתחילה, וחזר על כך גם אתמול, שהוא לא מחפש העתק שלו או מנהל בדמותו, אבל הצלחתו של צפריר תלויה במידה רבה ביכולתו של שויד לשחרר את המושכות, עד כדי שינוי ב־DNA של צ'ק פוינט. אסור לשכוח כי בניגוד למרבית המנכ״לים של חברות הייטק, שויד הוא גם בעל המניות הגדול בצ׳ק פוינט שמחזיק ב־23% מהחברה ששווים כ־4.5 מיליארד. דולר לאחר הפיאסקו של קראודסטרייק ביום שישי האחרון ולאחר שפאלו אלטו קצת מגמגמת ברבעונים האחרונים ואף מתחילה לחלק מוצרים בחינם כדי לשמור על נתחי שוק, צ'ק פוינט נמצאת בעמדת זינוק מצוינת. היא רק צריכה ללחוץ על הגז, להתחיל להשתמש במזומנים שלה למהלכים נועזים יותר וסגירת פערי השווי מול המתחרות יכולה לקרות די מהר. אפשר להסתכל אפילו על הדוגמא של טבע, שכבר כמעט והוספדה, ומזנקת בחודשים האחרונים עם הצגת התוכנית האסטרטגית הממוקדת והמנומקת של המנכ"ל החדש יחסית שלה ריצ'רד פרנסיס.
תזוזת שוק הסייבר העולמי
עד כמה לשויד יהיה קשה לאפשר לצפריר לעשות את זה אפשר ללמוד מתשובתו לשאלה על שינוי אפשרי ב־DNA של החברה. "יש חברות שגם כשהן גדלות הן ממשיכות להפסיד. לנדב ברור שהוא נכנס לחברה סופר מוצלחת, הרווחיות שלנו היא חוזקה אדירה כי זה נותן להנהלת החברה ולמנכ"ל כוח עצום. הוא לא נובע ממצב הרוח של המשקיעים. לי מעולם לא היו חסרים משאבים, תמיד עשינו מה שנכון והצלחנו. מה שכן, להביא רוח יזמית נוספת לא יזיק לנו". בתשובה הזו שויד עוקץ, כמובן, את פאלו אלטו, שרק באחרונה, בהכנסות של כ־8 מיליארד דולר הצליחה לעבור לרווחיות ונסחרת בשווי של יותר מ־100 מיליארד דולר.
צפריר, שיצטרך להסתגל גם לסטטוס של שכיר שוב, לאחר עשור כעצמאי, מקבל הלכה למעשה מעין וולבו - מכונית מצוינת ואמינה אך משעממת למדי. המטרה שלו תהיה להפוך אותה לבנטלי - מכונית יוקרתית וסולידית לא פחות, אבל נוצצת ומעוררת התפעלות הרבה יותר. דווקא העובדה ששויד ישאר "להחזיק" לו את היד אמורה להרגיע את המשקיעים שהשינויים לא יהיו פזיזים מדי, ואם הכימיה בין השניים תמשיך להיות טובה כפי שזה מסתמן כעת, הניסיון, הידע וגם היוקרה הבינלאומית של צפריר, יכולים להפוך את צ'ק פוינט לאיום חדש עבור כל שוק הסייבר העולמי ולהקרין לטובה על ישראל. על הדרך היא גם תוכל לסגור פער גדול. ישראל היא יעד לשליש מההשקעות בסייבר בעולם, אבל במונחי הכנסות של חברות היא קטנה הרבה יותר. החזרתה של צ'ק פוינט לקצב צמיחה מהיר, יכולה לשנות גם את הסטטיסטיקה הזאת.
את הצצה הראשונה והמיידית למה המינוי של צפריר יכול לעשות לצ'ק פוינט לסצנת הסייבר הישראלית אפשר לראות בקפיצה של 7% במניית החברה, עלייה שלא נראתה בה מזמן, לשווי של 20 מיליארד דולר שכבר הופך אותה לחברה הישראלית הגדולה ביותר במונחי שווי שוק.