כלכליסט-טקהייתה קורונה? החברות שמתעקשות לעבוד רק מהמשרדים
כלכליסט-טק
הייתה קורונה? החברות שמתעקשות לעבוד רק מהמשרדים
בתקופה שבה חברות ההייטק הגדולות עושות כל שביכולתן לאמץ מודלים גמישים של עבודה מהבית ומהמשרד, יש חברות שאצלן הנורמה היא שכל העובדים מגיעים חמישה ימים בשבוע למשרד. האם המודל ההיברידי הוא העתיד או שמדובר באפיזודה חולפת
בלי הכרזות או חגיגות, תוך כדי גלישה שקטה מתוך המגיפה, העבודה ההיברידית – גם מהבית וגם מהמשרד - הפכה להיות הנורמה. כבר במרץ השנה, בזמן שהרבה חברות עוד עבדו מהבית באופן מלא, סקר של מיקרוסופט הראה שיותר מ-70% מהעובדים מעוניינים באופציות עבודה גמישות אבל ש-65% מהם משתוקקים ליותר פגישות פנים מול פנים עם חבריהם לעבודה. במיקרוסופט הסיקו שהעבודה הגמישה לא עומדת להיעלם ושהעתיד נמצא בעבודה היברידית.
סקרים אחרים מספרים סיפור דומה. רוב העובדים רוצים מקסימום גמישות בבחירה אם לעבוד מהבית או מהמשרד. המעסיקים מצידם אמנם מעוניינים בשימור התרבות הארגונית והחיבור למקום העבודה שנוצרים בהגעה למשרד, אך רק חמישית מהם מעוניינים לחזור לעבודה של חמישה ימים מהמשרד כפי שהיה לפני הקורונה, כך לפי Pwc. רוב העובדים שעבדו מהבית במהלך הקורונה אף אומרים שיחפשו מקום עבודה אחר אם יידרשו לחזור לחמישה ימי עבודה במשרד, כך לפי סקר של FlexJobs. המודל ההיברידי לא הולך לשום מקום.
ואכן, רוב חברות ההייטק הגדולות, במיוחד אלו שעוסקות רק בתוכנה, אינן עובדות במתכונת של חמישה ימים בשבוע מהמשרד. חלקן אף קיצרו או שוקלות לקצר את שבוע העבודה לארבעה ימים. מיכל ברוורמן-בלומנשטיק, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח אמרה בשבוע שעבר בשיחה עם "כלכליסט", שבשנת הקורונה הבינו במיקרוסופט שדרכי העבודה המסורתיות אינן תקפות יותר, ומודל העבודה העתידי הוא המודל ההיברידי: "אנחנו עובדים במודל היברידי, שיש בו גמישות מרבית שמאפשרת לאנשים לעבוד גם בבית וגם בעבודה", אמרה.
לא קל היום למצוא חברות הייטק שעובדות אך ורק מהמשרד. יש אמנם חברות העוסקות בחומרה, למשל חברות מכשור רפואי או רובוטיקה, שאופי העבודה בהן מצריך הגעה פיזית לעבודה אבל זה לא המצב בחברות תוכנה. שם, רוב החברות, כאמור, בחרו במודל ההיברידי. וזה, באופן טבעי, מגיע עם קשיים. מצד אחד הבחירה מהיכן לעבוד מאפשרת לעובדים גמישות מירבית, אוטונומיה יחסית ואפשרות לנהל את זמנם. מצד שני, מדובר בכאב ראש לא קטן עבור המעסיקים כי מעבר להיבט הלוגיסטי, קשה יותר לשמור ולטפח כך תרבות ארגונית , תחושת השייכות של העובדים למקום העבודה נפגעת וכאשר מדובר בעובדים חדשים הסיפור הופך למסובך אף יותר.
יותר מ-75% מהמנהלים הבכירים שנסקרו לאחרונה על ידי מקינזי מדווחים כי הם מצפים מעובדי ה"ליבה" של החברה לחזור למשרד לשלושה ימים או יותר בשבוע. למרות שהם מבינים שהעבודה מהבית בזמן הקורונה הייתה יעילה, הם גם מאמינים שזה פגע בתרבות ובשייכות הארגונית. המעסיקים רעבים לעובדים שיחזרו למשרד ולנורמה חדשה שהיא קצת יותר גמישה אך לא שונה באופן דרמטי מזו שהייתה לפני הקורונה. בניגוד מוחלט, כמעט 75% מתוך 5,000 העובדים שנסקרו ברחבי העולם, היו רוצים להמשיך לעבוד מהבית יומיים או יותר בשבוע, ויותר ממחצית מהם רוצים לפחות שלושה ימי עבודה מרחוק.
אנחנו חיים בתקופה שבה ההייטק נמצא בתחרות מאוד קשה על עובדים. לכן, על אף כאב הראש, ומתוך הבנה שגמישות היא שם המשחק, רוב החברות מאפשרות עבודה מרחוק לפחות חלק מהזמן.
"בניגוד לציפייה, חברות הייטק לא מאמצות את המודל ההיברידי במהירות בה היינו מצפים שיאמצו. במיוחד החברות הגדולות אשר מביעות חשש כבד מאובדן הניצוץ היצירתי במעבר לעבודה מהבית.
הן חוששות שעובדים שאינם נפגשים פנים אל פנים יתקשו להמשיך את התנופה היצירתית, פיתוח של יוזמות וחשיבה חדשנית.
יש חברות גדולות שהרחיקו לכת ושקלו להחזיר את העובדים לחמישה ימים בשבוע אל המשרדים, אך רובן מבינות שהגמישות הכרחית לטובת משיכת טאלנטים לארגון ושימור טאלנטים קיימים", אומרת ענבל נמיר, ראש תחום סביבת עבודה עתידית ב-Deloitte ישראל.
ועדיין, יש חברות תוכנה שלא מאמינות בעבודה מרחוק ואצלן הנורמה היא שכל העובדים מגיעים כל יום למשרד. אחת מהחברות האלה היא קונקטים (Connecteam)שפיתחה פלטפורמה לפיתוח אפליקציות פנים ארגוניות לניהול ותפעול עובדים. מדובר בסטארט-אפ שפונה לחברות שלעובדיהן אין גישה למייל ולמחשב ארגוני ומאפשר להן להקים אפליקציה פנים ארגונית לניהול תקשורת ותפעול עובדים, ולעבור לדיגיטציה מלאה בכל התהליכים הארגוניים. לכן, מפתיע שדווקא שם הנורמה היא להגיע חמישה ימים בשבוע למשרד.
בתקופה שבה רוב החברות שיכולות לעבוד מרחוק בוחרות במודל היברידי, מדוע החלטתם לעבוד חמישה ימים בשבוע מהמשרד?
"כדי לענות על השאלה צריך להבין את הסטאטוס של קונקטים – בפחות משנה הפכנו מ-25 עובדים למעל 100 עובדים, יש המון אנשים חדשים כל חודש וצריך להכשיר אותם, להכיר אותם ולהכיר ביניהם לבין שאר העובדים. ההכשרה היא לא תמיד רק מקצועית, היא גם לעזור לעובד למצוא את המקום שלו בחברה, לייצר חברויות והכרויות אישיות. החוויה של נוכחות במשרד היא מאוד משמעותית בהקשרים האלה", אומר יובל מגיד, סמנכ"ל תפעול ראשי (COO) בחברה. "לחבר'ה החדשים הרבה יותר קל כשהם נמצאים ליד עובדים ותיקים גם מבחינה חברתית וגם מבחינה מקצועית".
המוצר שלכם הוא ממש פלטפורמה פנים ארגונית שתומכת בעבודה מרחוק אז בבחירה לעבוד מהמשרד יש איזושהי סתירה, איך אתה מסביר את הסתירה הזאת?
"בתקופת הקורונה נאלצנו לעבוד מרחוק והפלטפורמה שלנו עזרה לנו יותר מכל לעשות את המעבר הזה בהצלחה. עם זאת יש המון דברים בקשר האנושי שאין להם תחליף. גם היום עם כל הזומים והקונקטים אין תחליף לקשר אנושי. יש הבדל בין חברה בוגרת, גדולה ויציבה יחסית לבין חברה כמו שלנו שהיא בשלבי צמיחה מאוד אגרסיביים. בחודש האחרון קלטנו עשרה אנשים לחברה, שהם 15% מהחברה. זה מאוד שונה מחברה כמו מיקרוסופט שמצרפת שלושה אנשים למחלקה של מאה. הדינמיקות הן שונות לחלוטין. זה לא שאי אפשר לנהל את זה מרחוק, פשוט טוב יותר לנהל את זה פנים מול פנים. הייתרון של להיות עם האנשים ולהכיר אותם הוא מאוד משמעותי וניכר".
ההגדרה של החברה היא שהמשרד פתוח חמישה ימים בשבוע ותפיסת העבודה היא שמגיעים למשרד. יותר מכך, כאשר הם שכרו משרדים חדשים הציעו להם לשכור שטח שמתאים ל-70% מהעובדים בגלל העבודה ההיברידית והם החליטו לקחת שטח משרדי שיאכלס את כל העובדים יחד על מנת לאפשר לכולם להגיע כל הזמן.
איך העובדים מתייחסים לבחירה הזאת? האם עלו קולות מצד עובדים שביקשו לעבוד גם מהבית?
"ההגדרה אצלנו שהמשרד עובד חמישה ימים בשבוע. אנחנו לא מחייבים אף אחד. בסופו של יום העובדים באים למשרד כי הצוותיות חשובה להם. קורה מדי פעם שמישהו יש לו איזה סידור אבל כשהולכים פה במסדרונות המשרד מלא".
האם יש מחירים לבחירה שהיא שונה מרוב חברות ההייטק? היום מועמדים לעבודה שואלים על עבודה היברידית, מה אתם עונים?
"זאת שאלה שעולה מדי פעם ממועמדים - אנחנו עונים את האמת שלנו, שחשוב לנו מאוד החיבור בצוות, והתרבות של החברה. אנחנו לא מחייבים את העובדים להגיע בכל יום, אבל עדיין יש דברים שקשה יותר לבנות מרחוק. אנחנו מחפשים אנשים שמתרגשים כמונו מהצוות ומהבנייה של משהו גדול ביחד, ולכן מאמינים שלעבודה והשהייה באותו משרד כל יום יש משמעות גדולה מאוד בפן הזה.
יש פה שאלה הרבה יותר גדולה שהיא שאלה של מנטליות ותרבות. אנחנו בשלב כזה שהחברה מאוד מחפשת אנשים שבאמת רוצים להיות חלק ממשהו גדול ושמים את החברה בפרונט. השאלה היא מה האופי של האנשים שאנחנו מחפשים. אנחנו מחפשים שחקני נשמה שמבינים את המשמעות של להיות עם צוות, שמעוניינים להיות חלק ממשהו גדול וזה הרבה פעמים בא יד ביד עם כך שאתה חלק פעיל מאוד בתהליך וגם נוכח במשרד. זה לא שאם מישהו אומר לי אני רוצה לעבוד מהבית אז אני לא אקבל אותו אבל זה הרבה יותר באיזורים האפורים והרבה פעמים המועמד מבין גם תוך כדי תהליך אם זה משהו שמתאים לו או לא.
יש מועמדים שאם הם לא מקבלים בדיוק את מה שהם רוצים, לא רק בנושא ימי העבודה, אלא גם בשכר או תנאים, אז הם לא רוצים לבוא לעבוד וזה בסדר, אני מקבל את זה לחלוטין. יכול להיות שלנו כחברה עוד שלוש או חמש שנים זה יתאים. אבל היום זה לא האופי שאנחנו מחפשים", הוא אומר.
גם חברת הסייבר סייקוד (Cycode) שמעסיקה 40 עובדים בחרה לעבוד במודל של חמישה ימי עבודה בשבוע מהמשרד. "אנחנו חברת סטארט-אפ בצמיחה ואחד הדברים הכי חשובים עבורנו כדי להתקדם זה לרוץ מהר. כשהאנשים בחברה עובדים יחד במשרד הם מכירים אחד את השני טוב יותר, מאוד מגובשים והבעיות נפתרות באופן טוב יותר", אומרת מיה אהרוני, Head of HR בחברה.
"העובדים אצלנו רוצים להגיע לעבודה, כי הם באמת נהנים עם האנשים ובמשרד. ככה גם נוצרת להם איזשהי 'הפרדה' בין העבודה לחיים האישיים. בעבודה מהבית, לפעמים קשה לעשות את ההפרדה הזו - יכולים לעבוד בשעות לא שעות, תוך כדי או במקום עיסוקים אישיים. וההפרדה יכולה להשפיע לטובה. הקשרים הבינאישיים עוזרים גם לעבודה וגם לתפוקה. קשה להשיג מרחוק את הערך של עבודת צוות וחשיבה משותפת, של לשבת ולחשוב על רעיונות יחד", היא אומרת.
העבודה ההיברידית מאפשרת גם עבודה מהמשרד שנותנת את הייתרונות של עבודת צוות אבל מאפשרת גם עבודה מהבית. למה בעצם לעבוד אך ורק מהמשרד?
"ככה אנחנו מרוויחים את הקשרים הבינאישיים והעבודה המשותפת חמישה ימים בשבוע ולא רק יומיים או שלושה. אנחנו נהנים מהצוותיות חמישה ימים בשבוע בניגוד למודל היברידי שבו נהנים מזה באופן חלקי.
חשוב לי להגיד שאנחנו לא 'אוסרים' עבודה מהבית, זה פשוט לא ברירת המחדל אצלנו. מבחינת האתגרים בעבודה מהמשרד, העובדים למשל לא יכולים להתפנות לעיסוקים אחרים כי הם במשרד (דבר שניתן לפתור עם ניהול נכון), או לעיתים יש אנשים שפשוט צריכים את השקט שלהם ואוהבים לעבוד מהבית".
איך העובדים מתייחסים לבחירה הזאת? האם עלו קולות מצד עובדים שביקשו לעבוד גם מהבית?
"העובדים מתייחסים לזה באהבה גדולה, אנשים רוצים לעבוד מהמשרד. זה לפחות הרוב המוחלט אצלנו, יש מיעוט שמעדיף לעבוד מהבית אבל הם מקבלים את זה בהבנה כי הם מבינים את החשיבות של העניין ואת היתרונות".
האם הבחירה הזאת פוסלת לכם מראש מועמדים? האם גם אתכם שואלים מועמדים לגבי עבודה היברידית?
"כן. יש הרבה מועמדים שלא מוכנים אפילו לשמוע על החברה או על המשרה, אם לא אומרים להם שמדובר במודל היברידי. זה תלוי באופי החברה – בסייקוד אנחנו רוצים שהאנשים ירצו להיות פה, כי אנחנו מאמינים שההון האנושי והחיבור האנושי בין כולם חשוב יותר. נכון שיש אנשים שרוצים רק עבודה היברידית אבל אני מראיינת גם הרבה מועמדים שאומרים לי שחסרה להם העבודה מהמשרד, שחסרה להם עבודת צוות ושהם עבדו מהבית הרבה מאוד זמן – מבחינתם זה דווקא ייתרון. כמו בכל דבר יש עובדים שבשבילם זה בונוס והם בוחרים בו בגלל זה ויש מועמדים שזה פחות מתאים להם.
"אנחנו לא מרגישים שהעבודה מהמשרד פוסלת לנו מועמדים מראש. אנחנו כן מאפשרים מדי פעם אם מישהו צריך לעבוד מהבית אבל אנחנו לא מגדירים את עצמנו כעובדים במודל היברידי. אנחנו לא מרגישים שאנחנו לא מצליחים להביא אלינו טאלנטים, אנחנו פשוט מביאים טאלנטים שאנחנו מתאימים לערכים שלהם ולמה שהם מחפשים – אנשים שמחפשים את הצוותיות ושנמאס להם לעבוד מרחוק. אנחנו נותנים מענה לטאלנטים כאלה".
בחברת הסטארטאפ Sidelines המספקת נתונים וסטטיסטיקות לחובבי ספורט ומהמרים בארה"ב, 40 העובדים מגיעים כל יום למשרד, למרות המחיר שהיא משלמת בגיוס עובדים.
"חלק מהמועמדים אומרים שהם לא מעוניינים לעבוד בחברה כי הם מעדיפים מודל היברידי", אומר אור ליפשיץ, מנכל ומייסד שותף של Sidelines. "אבל חלק מהמועמדים מעדיפים את החברה ואת האווירה המשפחתית היצירתית והחברתית שמודל העבודה מהמשרד מייצר. אנחנו שקופים עם המועמדים בנוגע למודל העבודה בחברה משלב הריאיון הטלפוני הראשוני, ומבינים שאלו שמעדיפים את מודל העבודה מהמשרד כנראה מתאימים יותר לחברה ולמרקם החברתי שבה.
יש אנשים שמעדיפים לעבוד מהבית, ושזו גישתם, ולפעמים מועמדים לא מגיעים אלינו בגלל זה. אנחנו מבינים את זה אבל מרגישים שהיתרונות החברתיים והיצירתיים בעבודה מהמשרד חשובים לנו יותר".
את הבחירה לעבוד מהמשרד בתקופה שבה הרבה מחברות ההייטק פועלות במודל היברידי מסביר ליפשיץ בכך שמדובר בחברה קטנה וצעירה. "סביבת עבודה כזאת מאפשרת הפרייה הדדית ושיתופי פעולה טובים בין המחלקות. אנחנו מרגישים שרעיונות טובים ושיח נוצרים בזכות העבודה במשרד וזה מה שמייחד אותנו כסטרטאפ קטן ומשפחתי. הרבה פיתוחים שלנו מגיעים בזכות רעיונות של עובדים שנוצרים יחד בסביבת עבודה משותפת".