סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
תוכנת ריגול פגסוס NSO
תוכנת הריגול פגסוס של NSO (צילום: גטי)

גם ברפובליקה הדומיניקנית: רוגלת פגסוס של NSO זוהתה באייפון של עיתונאית במדינה

ארגון אמנסטי אינטרנשיונל הודיע כי מעבדת האבטחה שלו זיהתה שלושה מקרי הדבקה ב-2020 וב-2021 במכשיר של נוריה פיירה, שחקרה שחיתויות בקרב גורמים בכירים בממשל. זו המדינה ה-18 שבה נמצאה תוכנת הריגול של החברה הישראלית

רוגלת פגסוס של NSO הישראלית זוהתה באייפון של עיתונאית ברפובליקה הדומיניקנית – כך הודיע הלילה ארגון אמנסטי אינטרנשיונל. מדובר בפעם הראשונה שבה מזוהה הדבקה של הרוגלה במדינה. לדברי אמנסטי, מעבדת האבטחה של הארגון זיהתה שלושה מקרי הדבקה נפרדים, ב-20 ביולי 2020, ב-8 בספטמבר 2021 וב-1 באקוטובר 2021, במכשירה של נוריה פיירה - עיתונאית חוקרת שמתמקדת בחשיפת שחיתויות ברפובליקה הדומיניקנית מזה כמה עשורים. מכון המחקר סיטיזן לאב באוניברסיטת טורנטו אימת את ממצאי אמנסטי.
פיירה אמרה לאמנסטי שבתקופת ההדבקה היא חקרה חשדות לשחיתות בקרב גורמים בכירים בממשל וקרובי משפחה של הנשיא לשעבר. האינדיקציה הראשונה להדבקה היתה הודעה ששלחה לה אפל בנובמבר 2021, שנשלחה לעוד עשרות משתמשי אייפון בעולם. פיירה מעולם לא קיבלה צו משפטי או הודעה רשמית אחרת שהיא נמצאת תחת מעקב.
לדברי פיירה, טקטיקות ריגול שכאלו פוגעות במיוחד בעיתונאיות, שגם כך נאלצות להתמודד עם תקיפות מבוססות מגדר שלפיהן את מפירות נורמות חברותיות, מיניות או מוסריות. "את צריכה לעבוד קשה כדי לא להיות ניורוטית, כי את תמיד חושדת שלמישהו יש מידע עלייך", היא אמרה לאמנסטי. "זה כמו לשקוע בחול טובעני. זה משפיע על תחושת החופש, על עד כמה את מרגישה חופשייה לדבר. לפעמים את אפילו לא יודעת איך הם רוצים לפגוע בך".
הרפובליקה הדומיניקנית היא המדינה ה-18 שבה זוהתה באופן עצמאי הדבקה של פגסוס, בעיקר דרך העבודה של סיטיזן לאב ואמנסטי, אם כי היקף השימוש בתוכנת הריגול כנראה גבוה בהרבה. זו המדינה השלישית באמריקה, אחרי מקסיקו ואל-סלבדור, שבה זיהתה אמנסטי שימוש בפגסוס נגד עיתונאים ופעילי זכויות אדם.
"במדינה שבה עיתונאים ופעילי זכויות אדם טוענים זה זמן רב שהמעקב שכיח, מציאת פגסוס היא איום מדאיג", אמרה אלינה קסטילו חימנז, חוקרת מעקב דיגטלי באמנסטי. "מכיוון שמעקב מייצר סיכונים עצומים לבטיחות הפיזית ולרווחה הנפשית של עיתונאים, ויכול לסכן את המקורות, העמיתים, החברים וקרובי המשפחה שלהם, הרשויות הדומינקניות חייבת לחקור את מקרה זה מייד, לספק הגנות יעילות לעיתונאים ולמנוע ממקרה שכזה להתרחש בשנית".
מ-NSO נמסר בתגובה לכלכליסט: "NSO לא יכולה לחשוף את רשימת הלקוחות שלה. אמנסטי סירבה לספק לנו את הדוח המדובר. היא פרסמה בשנים האחרונות כמה דוחות שנמצאו כלא-מדוייקים או לא חד-משמעיים. לכן, NSO ביקשה מאמנסטי, באמצעות מכתב, לספק לנו מיד כל מידע ו/או נתון בנוגע לסוגיה זו, כדי שנוכל לנהל חקירה ראשונית. NSO מפעילה תוכנית בדיקת נאותות קפדנית כדי למזער סיכונים אפשריים ושימוש לרעה בטכנולוגיה שלנו. החברה לא מפעילה את הטכנולוגיה ואין לה תובנות לגבי השימוש שעושים לקוחות. החברה חוקרת את כל ההאשמות האמינות לגבי שימוש לרעה".
במענה לשאלת כלכליסט, סירבה NSO לציין אילו דו”חות עבר של אמנסטי סבלו מאי-דיוקים, או מה האי-דיוקים המדוברים.