סגור
גג עמוד techtalk דסק

'לעשות סין' לסינים: DeepSeek הוא בשורה מצוינת להייטק הישראלי

כשהקוד פתוח והעלויות צונחות, ישראל חוזרת למשחק שבו כבר הוכיחה שהיא מצטיינת

הרשו לי שלא להיבהל מהחדשות האחרונות מכיוון סין, ואפילו לשמוח מהן. בעוד רבים עסוקים בלהזהיר מפני הסכנות של בינה מלאכותית סינית, אני דווקא מתרגש מההזדמנות ההיסטורית שנפתחה בפנינו. חברת DeepSeek הסינית הצליחה לעשות משהו שנחשב עד לא מזמן בלתי אפשרי: לפתח מודל AI ברמה עולמית בעלות של פחות מ-6 מיליון דולר. זה לא סתם הישג טכנולוגי – זו נקודת מפנה, מהפכה של ממש בתעשייה, שיכולה להחזיר את ישראל לחזית החדשנות העולמית

ניפוץ התפיסה וההזדמנות הישראלית

התפיסה השלטת עד לפני ימים ספורים הייתה חד-משמעית: כדי לייצר AI איכותי וחזק, נדרשים משאבים אדירים - אנרגיה, מעבדים ומחשבים בכמויות עצומות. והנה, הגיעה חברה סינית וניפצה את הקונספציה הזו לרסיסים. DeepSeek הצליחה לפתח מודל שמתחרה ברמתו ב-OpenAI ו-Meta בעלות של פחות מ-6 מיליון דולר, לעומת יותר מ-100 מיליון שהושקעו ב-ChatGPT. מדובר במודל שזול פי 20 עד 50, תלוי במשימה.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

ישראל לא השקיעה בתשתיות הנדרשות לעידן ה-AI (הקמת מרכזי נתונים, כח מחשוב, מקורות אנרגיה וכיו"ב). בזמן שארה"ב משקיעה חצי טריליון דולר בתשתיות האלה, נשארנו מאחור. אבל DeepSeek, עם הקוד הפתוח שלו, פותח בפנינו דלת לחזור למירוץ. החשש מהמקור הסיני מתפוגג כשמבינים שהמערב פשוט יבנה מודלים משלו על בסיס הקוד הפתוח – כנראה לראשונה, המערב מעתיק מסין ולא להיפך. אני צופה שתוך שבועות ספורים נראה חברות ישראליות מציגות מודלים דומים על-סמך הקוד הפתוח של החברה הסינית – עם האלגוריתמיקה המוכחת, התאמות מקומיות, וללא החששות מסוגיות הפרטיות שמתעוררות סביב פיתוח סיני.

שחרור מהתלות ודמוקרטיזציה

1 צפייה בגלריה
אריק פיינגולד יו"ר ונשיא Commit וממייסדי Pentera
אריק פיינגולד יו"ר ונשיא Commit וממייסדי Pentera
אריק פיינגולד
(צילום: נטי לוי)
הריכוז של הכסף הגדול בעולם השבבים היה אנומליה של השנים האחרונות - הרי הערך האמיתי נובע מהפתרונות למשתמשים. בשרשרת הערך המסורתית - ממעבדים, דרך צ'יפים וחומרה, ועד תוכנה וצרכן סופי - התוכנות והאפליקציות תמיד היו מקור הערך העיקרי, בעוד התשתיות היו commodity. אפליקציית DeepSeek מסמנת את החזרה למבנה הטבעי הזה, ובכך תשחרר ערך רב לאורך כל השרשרת.
והעיתוי מושלם: ארה"ב זה עתה הטילה מגבלות חדשות על יצוא שבבים מתקדמים, כולל לישראל, במטרה לשמר את ההגמוניה הטכנולוגית האמריקאית. ההתפתחות של DeepSeek מנטרלת את ההשפעה של מגבלות אלה, ומפחיתה את התלות בארה"ב.
עד כה, השליטה בתחום הייתה בידי ה-"Magnificent 7" (אלפאבית, אמאזון, אפל, מטא, מייקרוסופט, אינבידיה וטסלה). הירידה הדרמטית בעלויות - מחצי מיליארד דולר ל-6 מיליון - פותחת את השוק לתחרות אמיתית. החברות הקטנות חוזרות למשחק, והכוח מתחיל להתפזר. ההתפתחות הזו מבשרת טובות לכולם: לצרכנים הסופיים, לארגונים, ואפילו לסביבה בזכות צריכת החשמל המופחתת.
זהו רגע מכונן עבור ההייטק הישראלי. החזרה לשוק חופשי והסרת החסם הכלכלי פותחות בפנינו את ההזדמנות לחזור להוביל בחזית החדשנות העולמית בתחום הבינה המלאכותית. זו הזדמנות שפשוט אסור לנו לפספס.
אריק פיינגולד הוא יו"ר ונשיא חברת Commit וממייסדי יוניקורן הסייבר Pentera