מלחמת השבבים: בארה"ב בונים על הפיליפינים
מלחמת השבבים: בארה"ב בונים על הפיליפינים
במהלך ביקור בבירה מנילה אמרה מזכירת מחלקת המסחר של ארה"ב ג'ינה ריימונדו, שארה"ב רוצה לעזור לפיליפינים להכפיל את מתקני ייצור השבבים שלה - זאת כחלק מהמאמץ להפחית את הריכוז הגיאוגרפי של מתקני הייצור בשטח אחד. בשלב זה לא ברור בדיוק כיצד המהלך הולך להתבטא בשטח
לארה"ב יש יעד חדש במאמציה לגוון את שרשרת אספקת השבבים העולמית: הפיליפינים. במהלך ביקור בבירה מנילה אמרה הלילה מזכירת מחלקת המסחר של ארה"ב, ג'ינה ריימונדו, שארה"ב רוצה לעזור למדינה להכפיל את מתקני ייצור השבבים שלה, זאת כחלק מהמאמצים להפחית את הריכוז הגיאוגרפי של מתקני הייצור.
כיום, חלק ניכר מאספקת השבבים עתירי-הביצועים מגיע מטייוואן ומקוריאה הדרומית, ממפעלים של חברות כמו TSMC וסמסונג שמייצרות שבבים לפי עיצובים של חברות אחרות, דוגמת אפל ואנבידיה. סין, במקביל, אחראית לעיקר ייצור שבבים מתקדמים פחות. מרכזים משמעותיים נוספים נמצאים בישראל, ובפרט מתקן הייצור של אינטל בקריית גת, ובארה"ב.
בשנתיים האחרונות, מתוך הבנה של חשיבות השבבים עתירי-הביצועים לכלכלה העולמית והסכנה בכך שמרכזי הייצור הגדולים נמצאים בקרבה גיאוגרפית לסין, החלו ארה"ב והאיחוד האירופי לפעול לגיוון מקורות הייצור העולמיים של השבבים. זאת, באמצעות הקצאות עשרות מיליארדי דולרים בדמות מענקים והטבות שונות ליצרניות שבבים שיפתחו מפעלי ייצור מתקדמים בשטחן.
אינטל ו-TSMC כבר החלו בבניית כמה מפעלים מתקדמים בארה"ב, כאשר המפעלים של אינטל הם חלק מהאסטרטגיה החדשה של החברה לספק שירותי ייצור בעבור חברות אחרות (קודם לכן, אינטל ייצרה אך ורק שבבים שפיתחה בעצמה). גם ישראל לא נשארה מאחור בהקשר זה, ובסוף 2023 סיכמה עם אינטל על בניית מפעל חדש בקריית גת, בהשקעה כוללת של 25 מיליארד דולר, שיוכל לייצר את השבבים המתקדמים ביותר.
עתה, מרחיבה ארה"ב את המאמצים לגוון את אספקת השבבים העולמית, באמצעות התמקדות בתעשייה בפיליפינים. "חברות אמריקניות הבינו ששרשרת אספקת השבבים שלנו מרוכזת בכמה מדינות", אמרה ריימונדו במהלך ביקור שבו הכריזה שחברות אמריקאיות ישקיעו מיליארד דולר בפיליפינים. "תשכחו מגיאו-פוליטיקה, רק ברמת הריכוז, אתם מכירים את הביטוי הישן, 'לא שמים את כל הביצים בסל אחד'. למה אנחנו מאפשרים לעצמנו לקנות כל כך הרבה שבבים ממדינה אחת או שתיים? לכן אנחנו צריכים לגוון".
כיום, יש בפיליפינים 13 מתקני הרכבה, בחינה ואריזת שבבים. "בואו נכפיל את זה", אמרה ריימונדו, לפי דיווח של בלומברג. היא ציינה שהמדינה היא יעד מושך ללקוחות תאגידיים אמריקאיים, אך לא פירטה איך בכוונת ארה"ב לסייע לה בהכפלת מפעלי השבבים שלה. "יש עכשיו רגע בשרשרת האספקה בשביל המדינה שלכם, בשביל כל האזור. אני מאמינה שאתם בראש הרשימה", הוסיפה.