סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

משרד המשפטים האמריקאי רוצה לאלץ את גוגל למכור את דפדפן כרום

לפי דיווח של בלומברג, משרד המשפטים יבקש מביהמ"ש בארה"ב להורות לגוגל למכור את הדפדפן שמחזיק ב-61% מהשוק, לאחר שבאוגוסט נקבע כי היא מונופול בתחום בחיפוש. לפי מקורות יקודמו דרישות נוספות, ביניהן הפרדת מערכת ההפעלה אנדרואיד מיישומים אחרים - מנוע החיפוש וחנות האפליקציות, וכן חלוקת מידע עם המפרסמים

מחלקת המשפטים של ארה"ב תבקש מבית המשפט להורות לגוגל למכור את דפדפן כרום – כך לפי דיווח של בלומברג מהלילה. מדובר במהלך שיכול לשנות את מאזן הכוחות ברשת. בהנחה שיצליח לעבור את החסמים הרבים שעומדים בפניו.
באוגוסט קבע בית משפט פדרלי שגוגל היא מונופול לא חוקי בתחום החיפוש, ושהסכמים שחתמה עם חברות כמו אפל על מנת להפוך את מנוע החיפוש שלה לברירת המחדל במוצריהן סיפקו לה יתרון משמעותי ולא תחרותי. התביעה נגד החברה הוגשה ב-2020, בימים האחרונים של כהונת טראמפ הראשונה, וייתכן שגם תחת ממשל טראמפ הנכנס תשמר מחלקת המשפטים את הקו התקיף נגד החברה.
נכון לעכשיו, הקו הזה מתבטא בדרישות למהלכים שיכולים לחולל שינוי מהותי במאזן הכוחות ברשת. מקורות עם ידע בנושא אמרו לבלומברג שבכוונת מחלקת המשפטים לבקש מבית המשפט להורות לגוגל למכור את כרום, שמחזיק ב-61% משוק הדפדפנים בארה"ב. גוגל ממנפת את הפופולריות של כרום על מנת להכוון משתמשים לשירותים השונים שלה, ובראשן חיפוש גוגל שמוגדר כברירת המחדל בדפדפן. כרום גם דוחף משתמשים לצ'טבוט הבינה המלאכותית (AI) של גוגל, ג'מיני. לאור הפוטנציאל של הצ'טבוטים המודרניים להחליף את מנועי החיפוש בשאילתות יומיומיות רבות, החשש הוא שגם כאן תצליח גוגל לגבש שליטה מונופוליסטית בשוק.
כן תבקש מחלקת המשפטים לחייב את גוגל למכור לחברות אחרות רישיונות גישה למידע ותוצאות מנוע החיפוש שלה (מה שיאפשר למנועי חיפוש אחרים לשפר את תוצאות החיפוש שלהם ואפילו לפתח מנוע חיפוש מתחרה), ולתת לאתרים יותר אפשרויות למנוע ממודולי הבינה המלאכותית של גוגל לעשות שימוש בתוכן שלהם. דרישות נוספות הן הפרדה בין אנדרואיד ליישומים אחרים של גוגל, כך שאפליקציות כמו החיפוש של גוגל או חנות פליי לא יהיו מותקנות מראש על מכשירים שמריצים את מערכת ההפעלה, וחיוב החברה לשתף מידע רב יותר עם מפרסמים ומתן שליטה גדולה יותר למפרסמים על המקום שבו מוצגות הפרסומות שלהם.
"מחלקת המשפטים ממשיכה לקדם אג'נדה רדיקלית ומרחיקת לכת מעבר לסוגיות שבתיק זה", אמרה לבלומברג סגנית נשיא גוגל לרגולציה, לי-אן מולהולנד. "הממשל מניח אצבע על המשקל באופן שיפגע בצרכנים, במפתחים ובמנהיגות הטכנולוגית של ארה"ב בדיוק ברגע שבו היא זקוקה לה ביותר".
קשה להתעלם מהמסרים הלא מאוד מעודנים שמוטמעים בתגובה של מולהולנד. "אג'נדה רדיקלית" ופגיעה ב"מנהיגות הטכנולוגית של ארה"ב" קורצים באופן מובהק לטראמפ, ומאותתים לו שהצעדים של מחלקת המשפטים של ביידן צריכים לא עומדים בהלימה למה שהוא מתעד להביא לממשלו. בכך, אולי מקווה גוגל שעם חילופי השלטון בעוד חודשיים, שיושלמו לפני קבלת ההחלטה בתיק (בית המשפט ישמע את הטיעונים לתרופות הנדרשות באפריל, ויכריע באוגוסט), שלא לדבר על הליך הערעור הממושך, יבחר הממשל לסגת מהדרישות הנוכחיות ולהציב בפני בית המשפט צעדים מקלים ונוחים יותר מבחינת גוגל.
ואף שמדובר בהתרחשות אפשרית – ממשלים רפובליקנים מגלים לרוב סלידה גדולה יותר מרגולציה ממשלתית במגזר הפרטי – לא מדובר במהלך ודאי. התביעה התחילה תחת ממשל טראמפ, ובארבע השנים שעברו העוינות שלו לענקיות הטכנולוגיה לא הצטמצמה. המינוי שלו לתפקיד יו"ר ה-FCC הוא עדות לכך. גם התובע הכללי המיועד של טראמפ, מאט גייטס, הוא מבקר מובהק של ענקיות הטכנו, והאשים בעבר את גוגל בהתנהגות מונופוליסטית. אם יאושר מינויו בסנאט (מה שלא מובטח, לאור הסלידה של מחוקקים רפובליקנים רבים ממנו), ספק אם תהיה לגייטס מוטיביציה להקל על גוגל.
ואולם, גם תחת ממשל טראמפ בעל מוטיביציה לפגוע בגוגל, יש חסמים רבים בפני הפרדה של כרום מגוגל (וזאת, בהנחה שנצלחו כל המשוכות המשפטיות – הליך שעלול לקחת שנים). הבולט שבהם הוא הצורך למצוא קונה מתאים. מיקרוסופט בוודאי תשמח לרכוש את כרום, אבל ספק אם תוכל לעשות זאת משיקולי הגבלים עסקיים. לאפל יש את הסכום הדרוש, אבל ספק אם יש לה עניין בכך. ואותו הדבר נכון גם לאמזון. מטא יכולה להיות מועמדת טובה, אבל לחברה יש תביעות הגבלים עסקיים משלה להתמודד איתן. מועמדת סבירה יותר היא OpenAI, שיש לה את הכסף והעניין (שליטה בכרום יכולה לשמש אותה לקידום ChatGPT וגם לייצר לא תזרים הכנסות חדש בדמות פרסומות), ואין לה עדיין את המטענים הרגולטוריים של החברות הוותיקות יותר.