סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
איש העסקים דוזי ממובוסי המואשם בהונאה
איש העסקים דוזי ממובוסי המואשם בהונאה (צילום: מתוך יוטיוב)

ההונאה בחברת הפינטק הניגרית: פירמת רו"ח ברייטמן אלמגור זהר מנתקת מגע

בדצמבר הגישה רשות ני"ע בארה"ב תביעה נגד חברת טינגו ומייסדה דוזי ממובוסי, בטענה להונאת ענק. כעת הודיעה פירמת רואי החשבון ברייטמן אלמגור זהר כי תפסיק לייצג את טינגו באופן מיידי

פירמת ראיית החשבון ברייטמן אלמגור זהר, נציגת דלויט ישראל, מתפטרת כנותנת השירות לחברת טינגו, זאת על רקע שערוריית ענק שבה היתה מעורבת החברה. ברייטמן אלמגור זהר דיווחו לרשות ני"ע האמריקאית (SEC) כי סיום ההתקשרות תקף באופן מיידי וכי אין להסתמך יותר על הדו"חות שהפירמה הכינה לחברה הניגרית עבור שנת הכספים 2022.
"דלויט ישראל הודיעה לחברה כי המידע הכלול בתלונת ה-SEC ובמסמכים אחרים שהוגשו על ידי ה-SEC ב-18 בדצמבר 2023", הוביל אותה לא להיות מסוגלת יותר להסתמך על ייצוגי ההנהלה, ולא לרצות להיות קשורה לדו"חות הכספיים ", נכתב בהודעה רשמית.
בדצמבר הגישה ה-SEC תביעה נגד חברת טינגו ומייסדה דוזי ממובוסי. לפי הרשות, ממובוסי ניהל "הונאת ענק" באמצעות שלוש חברות שהקים: Tingo Group, שנסחרת בנאסד"ק ושתי חברות קשורות Tingo International Holdings ו-Agri-Fintech Holdings. לפי ה-SEC, ההונאה התחילה עוד ב-2019 וכוללת זיוף שיטתי של מסמכים, לרבות תדפיסי בנקים ופנקסי חשבונות שתומכים בטענותיו כאילו החברות שניהל שגשגו, ורשמו עסקאות בהיקפים של מיליארדי דולרים כשלמעשה "לא היו לו לקוחות או פעולות משמעותיות וכ-15 דולר בחשבון הבנק שלו", לפי ה-SEC.
פירמת רואי החשבון הישראלית החלה לעבוד עם טינגו בשלהי 2022 והיא זו שהכינה לטינגו את הדו"חות הכספיים לאותה השנה. בין היתר דיווחה טינגו על הכנסות מאוחדות בהיקף 1.15 מיליארד דולר לשנת 2020 ורווח נקי של 338 מיליון דולר. בדלויט ישראל לא זיהו כי מדובר בהונאה כי דו"חות החברה מפוברקים לחלוטין וכי אין לה באמת פעילות עסקית. על רקע הצהרות טינגו בדבר ביצועיה הפיננסיים היא השיגה לעצמה שווי של 6.3 מיליארד דולר, וניסתה לרכוש את קבוצת הכדורגל האנגלית שפילד. כחלק מהמשא ומתן מול מועדון הכדורגל טינגו אף הציגה את הדו"חות הכספיים אותם אישרו בדלויט ישראל.
חברת השורט האמריקאית בשם Hindenburg Research היתה הראשונה לחשוף את התרמית ובדו"ח שהוציאה ביוני האחרון כינתה את טינגו "הונאה חסרת ערך שצריכה לבייש את כל המעורבים". בדו"ח התייחסו גם בבחירה של טינגו להשתמש בשירותי משרד רואי החשבון הישראלי, אותה תיארו כ"משונה", שהרי לטינגו "אין סימנים לפעילות מהותית בישראל". המשרד "נתן לטינגו חוות דעת נקייה לביקורת לשנת 2022", כתבו על הפירמה הישראלית, "למרות מה שאנו רואים כחריגות ברורות שאפילו הביקורת החשבונאית הבסיסית ביותר היו מזהות אותן מקילומטרים".
קבוצת טינגו הודיעה אז שדו"ח הינדנבורג הכיל "תוכן מטעה ולשון הרע" וכי החברה שכרה משרד עורכי דין שיבצע חקירה עצמאית. אחרי כשבועיים הודיעה כי החקירה הושלמה ושתוצאותיה המדווחות מדויקות. "החברה מאשרת כי החשבונאות שלה מדויקת ונכונה", הודיעו בטינגו, "ושתוצאותיה הכספיות המדווחות במדויק במסגרת הדו"חות הכספיים שהגישה ל-SEC", סיכמו. "הצהרות אלו היו כוזבות", סיכמו ב-SEC בתביעה. ב-14 נובמבר טינגו עוד פרסמה את תוצאותיה לרבעון השלישי של השנה, לרבות רווח נקי של 21 מיליון דולר. ב-28 בנובמבר נאסד"ק הפסיקה את המסחר במניות החברה תוך ציון "שאלות וחששות" סביב פעילות החברה.