סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מייסד OpenAI סם אלטמן
סם אלטמן, מייסד ומנכ"ל OpenAI. ניסיון ההדחה כשל (צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

דירקטורית לשעבר ב-OpenAI חושפת: זו הסיבה שבגללה רצינו להדיח את המנכ"ל סם אלטמן

הלן טונר, שהיתה שותפה למהלך ההדחה הכושל, טוענת כי אלטמן שיקר לדירקטורים ויצר סביבת עבודת רעילה שעובדים הגדירו כהתעללות פסיכולוגית. "הוא הסתיר מאיתנו מידע. על השקת ChatGPT ידענו רק מטוויטר"

בנובמבר 2023, במהלך פתע, הודיע דירקטוריון OpenAI על הדחת אלטמן מתפקידו בחברה. המהלך עורר זעזועים בתעשיית הבינה המלאכותית, אך בסופו של דבר כשל ואלטמן חזר לתפקידו אחרי חמישה ימים בלבד. הדירקטורים שהיו מעורבים בהדחה הוחלפו. האחד המייסדים והמדען הראשי של OpenAI איליה סוצקבר, שהוביל את מהלך ההדחה ולאחר מכן את המאמצים להחזרת אלטמן לחברה, הודיע החודש על פרישתו.
הסיבות שהניעו את הדירקטוריון להדיח את אלטמן, שנחשב למנכ"ל מצליח ואהוד, היו עלומות בעיקרן וההסברים שניתנו היו כלליים, דוגמת אובדן אמון בין הצדדים או העדר מחויבות לפיתוח בטוח של מוצרי בינה מלאכותית. עתה, בראיון לפודקאסט The Ted AI Show, טונר מפרטת בהרחבה את המעשים הספציפיים של אלטמן שבגינם הוחלט להדיחו.
לדברי טונר, היחסים בין הדירקטוריון לאלטמן היו מתוחים במשך תקופה ארוכה מאוד. "במשך שנים הוא הקשה על הדירקטוריון לעשות את עבודתו, באמצעות הסתרת מידע, ייצוג לא מדויק של דברים שהתרחשו בחברה ובמקרים מסוימים שקרים בוטים", אמרה בראיון ששודר השבוע. "לדוגמה, כש-ChatGPT הושק בנובמבר 2022, הדירקטוריון לא ידע על כך מראש. למדנו על זה בטוויטר".
טונר טוענת עוד כי אלטמן לא עדכן את הדירקטוריון שהוא הבעלים של קרן הסטארט-אפים של OpenAI, "תוך שהוא טוען שהוא דירקטור עצמאי בלי עניין פיננסי בחברה". היא הוסיפה: "בכמה הזדמנויות הוא מסר מידע לא מדויק בנוגע למספר הליכי בטיחות רשמיים של החברה, מה שהפך לבלתי אפשרית את היכולת של הדירקטוריון לדעת האם הליכים אלו עובדים ומה אולי צריך לשנות".
מקרה בעייתי אחר קשור למאמר שפרסמה טונר, ובו ביקרה בחריפות את OpenAI ושיבחה את Anthropic המתחרה. "אחרי שהמאמר התפרסם, סם התחיל לשקר לדירקטורים האחרים בניסיון להדיח אותי מהדירקטוריון. זו דוגמה נוספת לעד כמה נפגעה היכולת שלנו לבטוח בו. אחרי שנים של התנהגות כזו, אנחנו, ארבעת הדירקטורים שפיטרו אותו הגענו למסקנה שאנחנו לא יכולים להאמין למה שסם מספר לנו. זה מצב בלתי מתפקד לחלוטין מבחינת דירקטוריון, שאמור לספק פיקוח עצמאי לחברה. לא לסייע למנכ"ל לגייס עוד כסף. אם אי אפשר להאמין לשום מילה של המנכ"ל, שהוא החיבור הראשי לחברה, מקור המידע הראשי, זה נעשה בלתי אפשרי".
לדברי טונר, בתחילה ניסה הדירקטוריון לפתור את המשבר באמצעות שינויים מבניים ויצירת הליכי עבודה משופרים. ואולם, המצב השתנה באוקטובר, לאחר סבב שיחות עם בכירים בחברה. "שניים מהם התחילו לספר לנו על החוויות שלהם עם סם", אמרה. "איך הם לא יכולים לסמוך עליו בגלל הסביבה הרעילה שהוא יוצר. הם השתמשו במונח 'התעללות פסיכולוגית', אמרו שהם לא חושבים שהוא האדם המתאים להוביל חברת בינה מלאכותית כללית, שהם לא מאמינים שהוא יכול להשתנות, שאין טעם לתת לו משוב, אין טעם לנסות להתמודד עם הסוגיות האלו. הם שלחו לנו צילומי מסך של מקרים שבהם הוא שיקר או היה מניפולטיבי. זה היה מאוד רציני".
הדירקטורים דיברו על כך במשך מספר שבועות, ובסופו של דבר הגיעו למסקנה שהדבר הטוב ביותר ל-OpenAI הוא מנכ"ל אחר. במקביל, הם גם החליטו שמהלך ההדחה צריך להיות חשאי. "היה לנו ברור שברגע שסם יחשוד שאנחנו עלולים לפעול נגדו, הוא יגייס את כל הכוחות, יעשה כל שביכולתו כדי לערער את הדירקטוריון, למנוע מאתנו אפילו להגיע לנקודה שבה אנחנו יכולים לפטר אותו. אז היינו מאוד זהירים, מאוד מדודים בנוגע למי סיפרנו, שזה היה למעשה אף אחד חוץ מהצוות המשפטי שלנו".
יו"ר OpenAI, ברט טיילור, אמר בתגובה: "אנחנו מאוכזבים שגברת טונר ממשיכה לחזור לסוגיות אלו. ועדה עצמאית עבדה עם משרד עורכי דין כדי לבצע בדיקה מקיפה של האירועים בנובמבר. הבדיקה העלתה שהחלטת הדירקטוריון הקודם לא התבססה על חששות בנוגע לבטיחות מוצר או אבטחה, קצב פיתוח או שותפים עסקיים. בנוסף, יותר מ-95% מהעובדים, כולל הנהלה בכירה, ביקשו את החזרת סם לתפקיד המנכ"ל ואת התפטרות הדירקטוריון הקודם".