סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
לוגו של מטא פייסבוק
לוגו של מטא פייסבוק (צילום: רויטרס)

"היתרונות באכילת זכוכית שבורה": שפת ה-AI של מטא יצרה "מאמרים" מסוכנים

גרסת הדמו של "גלקטיקה", מודל השפה שפיתחה החברה במטרה להאיץ כתיבה של ספרות מדעית, עלתה לקוד הפתוח ביום שלישי האחרון, ויומיים לאחר מכן הורדה נוכח תלונות על טקסטים גזעניים והזויים שהיא מייצרת באופן רהוט ומשכנע. עוד כישלון לאוסף של צוקרברג

מטא חשפה ביום שלישי גרסת דמו של "גלקטיקה" - מודל שפה גדול שתוכנן "לאחסן, לשלב ולהסיק מסקנות לגבי ידע מדעי". אף שתוכנן כדי להאיץ כתיבה של ספרות מדעית, משתמשים שאתגרו אותו גילו שהוא יכול באותה קלות גם להפיק שטויות מנוסחות היטב. לאחר מספר ימים של ביקורת אתית, מטא הורידה את הדמו, כך דיווח MIT טכנולוג'י רביו.
מודלי שפה גדולים (LLM), כמו 3 GPT של OpenAI, לומדים לכתוב טקסט על ידי סקירה של מיליוני דוגמאות והבנת היחסים הסטטיסטיים בין מילים. התוצאה היא שהם יכולים לחבר מסמכים משכנעים לכאורה, אך אלה מלאים בכזבים ובסטראוטיפים מזיקים.
יוצריו של מודל גלקטיקה אימנו אותו באמצעות "גוף ידע מדעי אנושי גדול", שכלל יותר מ-48 מיליון מאמרים, ספרי לימוד, תיעודי הרצאות, אתרים מדעיים ואנציקלופדיות. חוקרי מטא AI האמינו שהמידע האיכותי הזה יסייע להפיק תוצאות איכותיות באותה מידה.
ביום שלישי נפתח האתר של גלקטיקה למבקרים, שיכלו להפיק מסמכים כמו מאמרי ספרות, ערכים אנציקלופדיים ונוסחי הרצאות על פי דוגמה שהציג להם האתר. בעוד חלק מהמשתמשים מצאו אותו מבטיח ושימושי, אחרים גילו במהרה שכל אחד יכול להזין אליו טקסטים גזעניים ופוגעניים, ולהפיק מהם מאמרים מנומקים לכאורה.
כותרת אחד המאמרים שהפיק האתר היתה "היתרונות באכילת זכוכית שבורה". גם כשלא מדובר בטקסטים גזעניים, גלקטיקה נטתה לשלול עובדות מדעיות בסיסיות ולטעות בתאריכים ובשמות בעלי חיים, שעבור הקורא ההדיוט יכולים בקלות להישמע נכונים.

בעקבות זאת הורידה מטא את הדמו ביום חמישי, יומיים לאחר השקתו, ומדען ה-AI הראשי של מטא, יאן לקון, צייץ: "הדמו של גלקטיקה אינו אונליין לעת עתה. כבר אי אפשר לכייף בלנצל אותו לרעה מדי פעם. מרוצים?"