בצל איומי החרם: טיקטוק מגיעה ל-150 מיליון משתמשים קבועים בארה"ב
בצל איומי החרם: טיקטוק מגיעה ל-150 מיליון משתמשים קבועים בארה"ב
שו זי צ'ו, מנכ"ל החברה שבבעלות בייטדאנס הסינית, מתכוון להציג את הנתון המשקף זינוק של 50% במספר המשתמשים הקבועים מאז אוגוסט 2022 בעדותו בפני הקונגרס האמריקאי לקראת סוף השבוע. בינתיים גם ב-BBC דורשים מהעובדים למחוק את האפליקציה
מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'ו (Shou Zi Chew) מתוכנן להעיד ביום חמישי הקרוב בקונגרס האמריקאי, ולפי דיווח ב-NBC ניוז הוא עתיד לחשוף נתונים פנימיים חדשים שיוכיחו עד כמה האפליקציה מוטמעת בחייהם של האמריקאים.
לפי הנתונים הנוכחיים שפרסמה טיקטוק, כ-100 מיליון אנשים בארה"ב הם משתמשים קבועים באפליקציה, אך שו קרוב לוודאי ימסור בעדותו בפני הוועדה לאנרגיה ומסחר שהמספר עלה ל-150 מיליון. מדובר בזינוק של 50% במספר המשתמשים החודשיים הפעילים בארה"ב מאז פרסום הנתונים הקודם באוגוסט 2020, כלומר האפליקציה הפכה מושרשת אף יותר בארה"ב בשלוש שנים שעברו מאז החל הממשל האמריקאי במאמצים לבלום אותה.
כ-12 מיליון מהמשתמשים בארה"ב הם מתחת לגיל 18, כלומר כ-8% מכלל המשתמשים. פירוש הדבר הוא שיש כ-138 מיליון משתמשי טיקטוק שהם בעלי זכות בחירה בארה"ב, כשהגיל הממוצע של משתמש טיקטוק הוא 31. המחוקקים משתי המפלגות ומהבית הלבן טוענים שטיקטוק, שבבעלות החברה הסינית בייטדאנס, מהווה איום לביטחון הלאומי, מכיוון שהממשלה הסינית יכולה להשתמש בה כדי להשפיע על דעת הקהל האמריקאית או לקבל גישה לנתונים אישיים של המשתמשים למטרות זדוניות כמו ריגול.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חתם בדצמבר על חוק שאוסר על הורדת טיקטוק למכשירים ממשלתיים. במשרד המשפטים וה-FBI החלו לחקור את טיקטוק ואת בייטדאנס, כולל האשמות כי עובדי החברה ריגלו אחר עיתונאים. ביידן גם תומך בהצעת חוק שעשויה להוביל לחסימת טיקטוק בארה"ב.
עדותו של שו בקונגרס תהיה הופעתו המתוקשרת ביותר עד כה מול המחוקקים. באפליקציה מקווים שהמשתמשים ויוצרי התכנים יסייעו לבלום את המאמצים לחסימתה. לפי הדיווחים, כמה עשרות יוצרים המתפרנסים מהאפליקציה מתכוונים להגיע ביום רביעי לוושינגטון לקראת מתן העדות, לקיים מסיבת עיתונאים ולהיפגש עם פוליטיקאים. מאמץ השתדלנות צפוי להתמקד בטיעון הכלכלי: חסימת טיקטוק תפגע בפרנסה של אמריקאים שמרוויחים מהאפליקציה.
"היוצרים של טיקטוק הם בעלי עסק קטן שמנסים להתפרנס, מורים שמחנכים את הדור הבא של המנהיגים והממציאים, אנשים פשוטים שמייצגים את אמריקה", מסר דובר טיקטוק ג'אמל בראון. ובכל זאת, לפי סקר שנערך לאחרונה 49% מהאמריקאים תומכים בחסימת טיקטוק ו-42% מתנגדים. ההתנגדות בולטת בעיקר בגילי 18-34, כך לפי הסקר. 63% בקבוצת הגיל הזו מתנגדים ו-33% תומכים. המאמצים לחסום את טיקטוק החלו עוד בכהונתו של דונלד טראמפ. בית המשפט מנע ממנו לעשות זאת, אך מאז הרעיון הולך וצובר תאוצה.
בתוך כך ב-BBC קראו לעובדים למחוק את האפליקציה ממכשירי העבודה שלהם. בהנחיות שהועברו לעובדים נמסר: "איננו ממליצים על התקנת טיקטוק במכשירי חברה של BBC אלא אם יש סיבה מקצועית מוצדקת. אם אינכם זקוקים לטיקטוק לעבודה, יש למחוק את האפליקציה", נכתב בהנחיות. במכשירי עבודה הכוונה היא למכשירים שנקנו ומשולמים על ידי הארגון. המהלך מגיע לאחר שהממשלה הבריטית כבר אסרה על התקנה האפליקציה במכשירים ממשלתיים בשל החשש שמידע רגיש יגיע לידי הממשלה הסינית.
"ההחלטה מבוססת על חששות שהועלו על ידי ממשלות ברחבי העולם בנוגע לפרטיות המידע והאבטחה", נמסר בתגובה מ-BBC. בחברה ביקשו מעובדים שמותקן להם טיקטוק במכשירים אישיים שגם משמשים אותם לצורכי עבודה לפנות לצוותי אבטחת המידע של החברה כדי לדון "בסוג המידע של BBC שאתם עובדים איתו". גם בדנמרק רשות השידור DR אסרה על הורדת האפליקציה במכשירי העבודה. בחברה אף ביקשו מהעובדים להשתמש רק במכשירים מיועדים אם הם זקוקים לטיקטוק לצורכי עבודה.
"אנחנו מאוכזבים מההנחיות של BBC, אך מברכים על כך שעדיין ניתן להשתמש בטיקטוק למטרות עריכה, שיווק ודיווח", מסרו מטיקטוק. "ל-BBC יש נוכחות חזקה בפלטפורמה עם מספר חשבונות, מחדשות ועד מוזיקה". עוד הוסיפו בחברה כי ההחרמות הללו מבוססות על הנחות שגויות ומונעות ממניעים גאופוליטיים.