הייצור לא עומד בקצב - משבר השבבים יימשך לפחות עד 2024
הייצור לא עומד בקצב - משבר השבבים יימשך לפחות עד 2024
יצרניות השבבים מתכננות להתרחב במיליארדי דולרים, אבל נראה שזה לא עומד לקרות נוכח קושי בהגברת מהירות הייצור של מכונות ליטוגרפיה, הנובע מייצור-חסר של רכיביהן. פיטר ווינינק, מנכ"ל ASML, אחת מספקיות המכונות הגדולות בתעשייה: "עלינו להגביר את התפוקה ב-50% - וזה ייקח זמן"
תכניות ההתרחבות במיליארדי דולרים של יצרניות השבבים תהיינה מוגבלות בשל מחסור בציוד קריטי בשנתיים הבאות - זאת, על רקע הקשיים להגביר את מהירות הייצור, כך הזהיר פיטר ווינינק, מנכ"ל ASML, אחת הספקיות החשובות ביותר בתעשייה ששולטת בשוק העולמי למכונות ליטוגרפיה המשמשות לייצור מוליכים למחצה מתקדמים. "בשנה הבאה ובשנה שאחריה יהיה מחסור", אמר לפייננשל טיימס. "אנחנו נמסור יותר מכונות השנה מאשר בשנה שעברה ויותר מכונות בשנה הבאה מאשר השנה, אבל זה לא יספיק אם בוחנים את עקומת הביקוש. עלינו להגביר את התפוקה שלנו ביותר מ-50% - וזה ייארך זמן".
המכונות של ASML משמשות להטמעת מעגלים חשמליים בתוך פרוסות סיליקון (silicon wafers). "זו החברה הקריטית ביותר בשרשרת האספקה של המוליכים למחצה", הסביר ריצ'רד ווינדזור, אנליסט בתחום הטכנולוגיה בחברת רדיו פרי מובייל. "זו מכונת הדפוס של שבבי הסיליקון". לפי ווינינק, החברה עובדת עם הספקיות שלה כדי להעריך כיצד להגביר את התפוקה, אך עדיין לא ברור מה מידת ההשקעה הנחוצה.
דבריו התפרסמו בעוד שבתעשיית המוליכים למחצה מאיצים את ההשקעה בייצור חדש כדי לענות על המחסור העולמי בשבבים נוכח הביקוש הגואה. האנליטסים מעריכים כי השוק יכפיל את עצמו ל-1 טריליון דולר עד 2030.
בשבוע שעבר הודיעה אינטל כי בכוונתה להשקיע בסביבות 33 מיליארד יורו בייצור ומחקר באירופה - השקעה שתעלה ל-80 מיליארד יורו עד לסוף העשור, בהתבסס על הביקוש. החברה הכריזה עוד כי בכוונתה להשקיע 40 מיליארד דולר בהרחבת ייצור השבבים בארה"ב. הסיבה לכך היא שיצרנית השבבים האמריקאית מנסה לצמצם את הפער ממובילת התעשייה – חברת TSMC מטייוואן, שבעצמה מתכוונת להשקיע יותר מ-100 מיליארד דולר בשלוש השנים הבאות.
סמסונג, בדומה לכך, הודיעה כי תשקיע 150 מיליארד דולר עד סוף העשור בהרחבת הייצור - חלק מהשקעה מוערכת של 510 טריליון וון (421 מיליארד דולר) מצד יותר מ-150 חברות בדרום קוריאה, כך לפי הצהרת הממשלה. ארה"ב ואירופה , מצדן, גם מתכננות להזרים עשרות מיליארדי דולרים לתמיכה בייצור השבבים בניסיון להפחית את התלות ביצרניות האסייתיות.
פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל, הודה בכך שהמחסור בציוד מהווה מכשול בפני תכניות ההתרחבות של החברה. לדבריו, הוא נמצא בקשר ישיר עם ווינינק בנוגע למחסור ואינטל שלחה מומחי ייצור מטעמה כדי לסייע בהאצת הייצור.
זו לא תהיה משימה פשוטה, מכמה סיבות. אחת מהן, לדוגמה: הרכיב המורכב ביותר בציוד של ASML הוא העדשה המיוצרת על ידי החברה הגרמנית קארל צייס (Carl Zeiss). "עליהם לייצר הרבה יותר עדשות", אמר ווינינק."אבל עוד קודם לכן הם צריכים קודם להגיש בקשות לאישורים, להזמין את ציוד הייצור, לגייס עובדים ועוד. וגם אז, ייצור העדשה אורך יותר מ-12 חודשים".