סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מנכ"ל אפל טים קוק
מנכ"ל אפל טים קוק. מהפכת ה־GenAI תפסה את החברה לא מוכנה (צילום: REUTERS/Loren Elliott)

עוד אירוע מכונן או כישלון: ועידת המפתחים של אפל תחרוץ את עתידה בנוגע ל-AI

ועידת המפתחים השנתית של אפל שתיפתח הערב תקבע אם ענקית הטכנולוגיה תהפוך בן לילה לאחת מחברות הבינה המלאכותית הגדולות בעולם או תישאר מאחור בזמן שכל העולם דוהר קדימה 

בהיסטוריה הארוכה של אפל ניתן למנות כמה אירועים מכוננים, שעיצבו מחדש לא רק את החברה עצמה אלא גם את כל עולם הטכנולוגיה. השקת המקינטוש ב־1984, חזרת סטיב ג'ובס לחברה ב־1997, השקת האייפוד ב־2001 והאייפון ב־2007 הם רק כמה מהבולטים שבהם.
לאירוע הפתיחה של ועידת המפתחים השנתית של אפל (WWDC), שייערך הערב (שעון ישראל), ויתמקד באסטרטגיית הבינה המלאכותית (AI) של החברה, יש פוטנציאל להיות מכונן לא פחות. לא כי מה שתציג אפל יחולל מהפכה דוגמת האייפון או האייפוד, אלא משום שההכרזות של החברה יכולות לחרוץ את גורלה לשבט או לחסד, לאפשר לה לעלות ברגע האחרון כמעט על רכבת האקספרס של בינה מלאכותית גנרטיבית (GenAI), או לדון אותה להישאר בודדה על הרציף בזמן ששאר העולם שועט קדימה.
כלכליסט יהיה בוועידת המפתחים במטה אפל בקופרטינו, וידווח מהשטח על ההכרזות השונות והשלכותיהן על אפל ועולם הטכנולוגיה בכלל.
זה כבר לא סוד שמהפכת ה־GenAI תפסה את אפל לא מוכנה. לחברה אומנם פעילות רבת־שנים בתחום ה־AI, שכוללת שירותים ופיתוחי חומרה משמעותיים (למשל, שבב ייעודי שמאפשר לבצע פעולות שונות על המכשיר עצמו, בלי צורך לשלוח מידע לענן וללא פגיעה בפרטיות) - אבל היא לא היתה מוכנה לשיבוש שהציתה OpenAI ב־2022 עם Dall—E ו־ChatGPT, ופעילות הפיתוח שלה בתחום היתה לכל היותר לא משמעותית.
בשעה שיריבות כמו מיקרוסופט, גוגל ומטא יכלו למנף שיתופי פעולה קיימים או להאיץ ולהשיק פיתוחים שכבר התבשלו אצלן במשך זמן מה, אפל נאלצה להתחיל כמעט מאפס. לזכותה ייאמר שהיא לא התמהמהה. החברה החלה לגייס עובדים ופתחה את קופת המזומנים העמוקה שלה על מנת להשקיע בפיתוח מודלי GenAI ומוצרים שמבוססים עליהם. המאמצים כנראה לא הספיקו, שכן לפי דיווחים אפל ניהלה מגעים עם גוגל ו־OpenAI על מנת להשיק מוצרים שמבוססים על המודלים שלהן. לפי בלומברג, אפל סיכמה כבר על שיתוף פעולה עם OpenAI ועדיין מנהלת מגעים עם גוגל.
ועידת המפתחים היא הרגע שבו אפל אמורה להציג את תוצרי המאמץ ושיתופי הפעולה האלו - החל מאסטרטגיה רחבה ועד מוצרים ושירותים ספציפיים שיגיעו לאייפון ולמכשירים אחרים כבר בחודשים הקרובים. זה הרגע שבו החברה תנסה לשכנע צרכנים ומשקיעים שהיא נמצאת בשורה אחת עם OpenAI, גוגל וכל האחרות.
חלק ניכר מאירוע הפתיחה של ועידת המפתחים יוקדש לבינה מלאכותית. לפי דיווח של בלומברג, במרכז האסטרטגיה של אפל ניצב Project Greymatter — שורה של כלים שישולבו ביישומי ליבה כמו הדפדפן ספארי, תמונות ו־Notes, וכן תכונות שישולבו ברמת מערכת ההפעלה כמו הודעות פוש משודרגות. היכולות שתציג אפל צפויות לכלול תמלול הקלטות קוליות, עריכת תמונות באמצעות AI, ומינוף AI לחיפושים אמינים ומהירים יותר במכשיר.
אפל גם עתידה להציג אפשרות ליצור אימוג'ים בזמן אמת על בסיס ההודעות שכתבו משתתפים בשיחת מסרים מיידיים. יכולת נוספת היא סיכומים חכמים שיתבססו על הודעות פוש, מסרים מיידיים, עמודי אינטרנט, כתבות חדשותיות, מסמכים ומדיה נוספים שהמשתמש קיבל, צרך או החמיץ במהלך היום. כן תציג אפל שיפורים לחיפוש בספארי והצעות אוטומטיות במענה לאימיילים ומסרים מיידיים.
הסייעת האישית סירי צפויה כמובן לזכות לשדרוג משמעותי, ולספק אינטראקציות טבעיות יותר שיתבססו על מודל השפה הגדול (LLM, הטכנולוגיה שמאחורי שירותים כמו ChatGPT) של אפל ויאפשרו למשתמשים לשלוט בפונקציות פרטניות באפליקציות שונות באמצעות הקול. לפי בלומברג, סירי המשודרגת תוכל לגשת ולשלוט בכל היכולות של אפליקציות, דבר שדרש בנייה מחדש של הסייעת ושילוב LLM בפעילותה. כך, למשל, תוכל סירי לבצע פעולות כמו פתיחת מסמכים פרטניים, העברת פתקיות בין תיקיות, שליחת או מחיקת אימייל, שליחת קישור באימייל או סיכום של מאמרים.
המערכת החדשה גם תסתייע בבינה מלאכותית על מנת לנתח איך אנשים משתמשים במכשיר שלהם כדי להציג להם הצעות ליכולות מבוססות סירי. בתחילה תוכל סירי לבצע רק פקודה אחת בכל פעם, אך בהמשך ניתן יהיה לשרשר פקודות. למשל, לסכם פגישה ולשלוח את הסיכום למשתתפים, או לחתוך תמונה ולשלוח את התוצאה לחבר. אף שאפל צפויה להציג את סירי המשודרגת בוועידת המפתחים, ההשקה שלה עצמה תתבצע לפי בלומברג רק בתחילת 2025.
שיתוף הפעולה עם OpenAI עתיד לזכות לבולטות מרכזית בוועידה, כאשר לפי הערכות הוא צפוי להתבטא בשילוב כלשהו של ChatGPT או של המודלים של החברה במוצרי החברה, בדומה למה שעושה מיקרוסופט עם מוצר Copilot שלה, שמבוססים על מודלי ה־GenAI של OpenAI.
אופן הפעילות של היכולות החדשות צפוי להיות היברידי, כאשר פעולות מסוימות יבוצעו ברמה מקומית על המכשיר עצמו, תוך מינוף השבבים העוצמתיים של אפל, ומטלות מורכבות יותר יתבצעו בענן. לפי דיווח של אתר The Information, על מנת להבטיח את פרטיות המשתמשים בעת שליחת מידע לענן, מתכוונת אפל לעבד אותו במתכונת של קופסה שחורה, שתמנע מעובדים גישה למידע.
אף אחת מהתכונות שצפויה אפל להציג לא תייצג קפיצת מדרגה לעומת מוצרים ויכולות שכבר קיימים במכשירים מתחרים, דוגמת פיקסל של גוגל או גלקסי של סמסונג, והחברה מכוונת בשלב זה בעיקר לסגירת פערים. עם זאת, יש לאפל יתרון משמעותי: התפוצה העולמית הענקית של אייפונים ומכשירי אפל אחרים. כאשר יושקו יכולות ה־AI החדשות, בתחילת הסתיו הקרוב, הן יהיו זמינות מיידית למאות מיליוני מכשירים. המהלך יכול להפוך את אפל בן לילה לאחת מחברות ה־AI הגדולות בעולם. מאות המיליונים שיעשו שימוש במוצרים יספקו לה מידע קריטי לפיתוח הדור הבא של המוצרים, וזה יכול להיות היתרון שהחברה צריכה על מנת לעבור מצמצום פערים לפריצה קדימה.
אפל עתידה להציג גם חידושים שאינם קשורים ל־AI. לפי בלומברג, אחד מהם עתיד להיות מסך בית משודרג לאייפון, שיאפשר למשתמשים לשנות צבעים של אייקוני אפליקציות ולמקם אותם היכן שהם רוצים במסך. כך, למשל, ניתן יהיה להגדיר שכל יישומי המדיה החברתית יהיו בצבע כחול וכל היישומים הפיננסיים בצבע ירוק, וההצבה שלהם לא תהיה רק על בסיס מבנה הרשת שמאפיין את האייפון מאז השקת הדגם הראשון ב־2007. יישום ההגדרות יעודכן גם הוא ויזכה לממשק נקי ומסודר יותר וחיפוש משופר. מרכז הבקרה יזכה לווידג'ט מוזיקה ולשיפורים בשליטה במכשירי בית חכם. יישום התמונות גם הוא יקבל ממשק משודרג, וגם יישום האימייל המובנה צפוי לזכות לכמה שיפורים.

החידושים שאפל תציג בכנס

• Project Greymatter: שורה של כלים שישולבו בילט־אין בטלפון ובמערכת ההפעלה כמו הודעות פוש משודרגות, תמלול הקלטות קוליות, עריכת תמונות באמצעות AI ועוד
• אפשרות ליצור אימוג'ים בזמן אמת
• סיכומים חכמים המבוססים על כל המידע בטלפון
• הצעות אוטומטיות במענה לאימיילים ומסרים מיידיים
• שדרוג משמעותי של הסייעת האישית סירי, כולל היכולת לתת רצף פקודות
• שילוב של ChatGPT או של צ'אטבוט דומה במוצרי החברה
• מסך בית משודרג לאייפון, שניתן להתאמה אישית


1 צפייה בגלריה
מימין סטיב ג'ובס משיק את האייפון ב2007 ו השקת המקינטוש ב 1984
מימין סטיב ג'ובס משיק את האייפון ב2007 ו השקת המקינטוש ב 1984
סטיב ג'ובס משיק את האייפון ב־2007 והשקת המקינטוש ב־1984. היסטוריה של אירועים מכוננים שעיצבו מחדש את כל עולם הטכנולוגיה
(צילומים: AP Photo/Paul Sakuma AP Photo/Sal Veder)