בלעדימייסדי אותנטיקס במגעים למכירתה ביותר ממיליארד דולר
בלעדי
מייסדי אותנטיקס במגעים למכירתה ביותר ממיליארד דולר
רון וגיל עצמון, שמחזיקים ב־70% מהחברה שפיתחה טכנולוגיה לאימות זהויות, מנהלים מגעים למכירה של מחצית עד מלוא אחזקותיהם - שכרו את גולדמן זאקס ודויטשר להוביל את המהלך; בתחילת השנה היתה אותנטיקס אמורה להתמזג עם ספאק אך נסוגה מהעסקה
האחים רון וגיל עצמון, בעלי השליטה בחברת אותנטיקס (Au10Tix), מנהלים מגעים למכירה של מחצית עד מלוא אחזקותיהם בחברה. האחים מחזיקים ב־70% ממניות אותנטיקס, והמגעים נערכים סביב שווי של 1.2-1 מיליארד דולר. אותנטיקס, שהוקמה בשנת 2010, פיתחה טכנולוגיה לאימות אוטומטי של זהויות משתמשים בתחומי הבנקאות, שדות תעופה ועוד.
היקף העסקה צפוי לעמוד על 300־750 מיליון דולר. ברכישה מתעניינות כמה קרנות בינלאומיות, בהן כאלה שמחזיקות בחברות מהתחום בו פועלת אותנטיקס. קרן OAK מחזיקה בכ־3% ממניות החברה, קרן TPG מחזיקה בכ־7.5% מהמניות. במקרה של מכירת אחזקותיהם של האחים עצמון גם שתי הקרנות צפויות למכור את מניותיהן.
היחס בין שתי הקרנות היה הפוך עד לפני כשלושה חודשים אבל אז התגלע סכסוך בין TPG לבין האחים עצמון וקרן OAK. בעקבות זאת, TPG מכרה כ־15% ממניותיה לקרן OAK ואחוזים בודדים נמכרו גם לאחים עצמון.
ל"כלכליסט" נודע כי אותנטיקס שכרה את שירותיהם של גולדמן זאקס ודויטשה בנק להוביל את המהלך. בחברה מכחישים את הדברים.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי לפני כארבעה חודשים ניהלה החברה מגעים מתקדמים, ולמעשה כבר סיכמה, על מיזוג עם חברת ספאק לפי שווי של כ־1.4 מיליארד דולר. אולם חשש שהספאק לא יצליח לגייס את הסכום הנדרש ב־PIPE (משקיעים מוסדיים שנדרשים להשקיע בשלב המיזוג), גרם לה לסגת מהעסקה.
אותנטיקס לא גייסה הון מעולם.הפעם היחידה שבה המייסדים מכרו מניות היתה ב־2019 כשמכרו 30% מהחברה לשתי הקרנות הבינלאומיות תמורת 80 מיליון דולר. הסיבה שהחברה לא נזקקה לגיוסים היא בעיקר משום שהיתה רווחית כמעט מיומה הראשון.
אותנטיקס התמקדה בשנים הראשונות לפעילותה בפיתוח מוצרי הגנה מתקדמים לשערי כניסה (נמלי תעופה וגבולות), וכיום משתמשת בטכנולוגיה הזו למאבק להגנת מידע ואימות זהויות בתחומי בנקאות, קריפטו ועוד. בין לקוחותיה: טוויטר, אובר, פייפאל, בירד, פיוניר ועוד.
היתרון בטכנולוגיה של החברה הוא המהירות שבה מבוצעת אימות הזהות של הלקוח שנדרש לומר כמה מילים למצלמה, כשהאימות נעשה תוך שניות בודדות בעוד שבחברות מתחרות התהליך אורך יותר מדקה. המערכת של אותנטיקס מתחייבת לתת תשובה לחברה בתוך 4 עד 8 שניות: האם מדובר בלקוח אותנטי או שמא יש חשד לזיוף. בתהליך הזה מעורבים מאגרי נתונים ענקיים בחמישה שרתים בעולם.
החברות משתמשות בשירות האימות לא רק בשלב קליטת הלקוח. בתחומי הקריפטו יש צורך בבדיקות זהות ללא הרף, נהגי אובר משלוחים מבצעים אימות זהות בכל פעם שההזמנה כוללת אלכוהול, וחברת הקורקינטים בירד מבצעת אימות זהות בכל פעם שמשהו בנתונים מעורר חשד. כל האימותים נשלחים לענן של אותנטיקס מבלי שהמשתמשים מודעים לנוכחותה כלל.
לחברה יש מרכז פיתוח בהוד השרון עם 180 עובדים. המייסד רון עצמון משמש היום בתפקיד יו"ר (פעיל) של החברה, אחיו גיל הוא דירקטור בחברה, והמנכ"לית היא קארי אוקונור. החברה מוחזקת בידי חברת ICTS של האחים עצמון.
אותנטיקס החלה את דרכה לפני 20 שנה כיחידת פיתוח קטנה בחברה לאבטחת שדות תעופה, כשהטכנולוגיה התמחתה בזיהוי של דרכונים מזויפים שנמכרה לממשלות. בהמשך התברר למייסדים כי הכסף הגדול נמצא בתחום של אימות זהויות במערך הבנקאות ובשירותי תשלום אונליין.
במהלך השנתיים של מגפת הקורונה זינקו הכנסות החברה לכ־70 מיליון דולר ב־2021, כ־80% יותר מבשנה קודמת. גם ב־2020 נרשמה צמיחה בשיעור דומה. הרווח הנקי של החברה מוערך ב־40 עד 50 מיליון דולר בשנה.
אבל בפעילות של אותנטיקס יש גם סיכונים. סיום מגפת הקורונה החזיר לעבודה חלק משמעותי מהצעירים שסחרו בניירות ערך דרך פלטפורמות המסחר וכך גם משקיעי הקריפטו. המהלך התעצם עם הרידות בשווקים ובשערי מטבעות הקריפטו. ירידה כזו מביאה עימה ירידה בהכנסות של אותנטיקס שכן סעיף ההוצאות נשאר סטטי, ולכן הרווח יורד משמעותית.