סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

פרשנות
דירקטוריון פרטנר מסדר לאבי צבי 8 מיליון שקל בלי להזיע

המנכ"ל החדש של חברת התקשורת פרטנר לא צריך לעשות הרבה כדי ליהנות מההטבה שחילק לו דירקטוריון פרטנר, חוץ מאשר להיות נחמד ליו"רית

בעלי המניות של חברת התקשורת פרטנר יתבקשו ב־29 ביולי לאשר את שכרו של המנכ"ל הנכנס אבי צבי. בזימון לאספה שפורסם ביום חמישי האחרון נחשף כי שכרו של צבי צפוי לעמוד על כ־115 אלף שקל בחודש, צמוד למדד. החברה הסבירה כי תנאי השכר כולם נקבעו על פי הנהוג בשוק וכן בהתחשב בשכר קודמו של צבי בתפקיד, איציק בנבנישתי, שהשתכר כ־153 אלף שקל בחודש. שכרו של צבי נמוך יותר, אך דומה לזה של מקבילו בסלקום אבי גבאי, שעם כניסתו לתפקיד לפני למעלה משנה עמד שכרו החודשי על 110 אלף שקל.


כנהוג בחברות הציבוריות, צבי ייהנה מתנאים נוספים כמו בונוס שנתי, שיכול להגיע עד 10 משכורות, ותגמול הוני, שמורכב מאופציות (60%) ומניות חסומות של פרטנר (40%) בשווי מוערך של 8.4 מיליון שקל, שיינתנו לו בארבע מנות שוות בסוף כל שנה קלנדרית.
2 צפייה בגלריה
אבי צבי מנכ"ל פרטנר החדש
אבי צבי מנכ"ל פרטנר החדש
אבי צבי מנכ"ל פרטנר החדש
(ימאי יחיאל)
אופציות למניות של חברה נחשבות לדרך שבה בעלי המניות מתמרצים את המנהלים (וגם את העובדים במקרים מסוימים, כמו בסטארט־אפים ובחברות הייטק) להניב תוצאות שיביאו לעלייה במחיר המניה ולערך עבורם. כדי לתמרץ את המנהל להשיא ערך לבעלי המניות נהוג לקבוע מחיר מימוש שגבוה ממחיר המניה בשוק ברמה כזו שהוא ייהנה מהתגמול הנוסף רק אם מחיר המניה בשוק יעלה מעל מחיר המימוש. הרווח עבור המנהל יהיה בדלתא שבין מחיר המימוש למחיר המניה בשוק.

פספסו את המטרה

אלא שבפרטנר כנראה שפספסו את המטרה של מתן אופציות בתגמול לצבי. מחיר המימוש של האופציות נקבע על 15.86 שקל למניה. בפרטנר ציינו כי המחיר נקבע לפי המחיר הממוצע של המניה ב־30 ימי המסחר הקודמים לזימון בתוספת פרמיה של 5%. אלא שבימים האחרונים מחיר מניית פרטנר כבר עלה הרבה מעבר לכך, לא מעט בזכות גורמים אקסוגניים כמו הקריסה הצפויה של אקספון, שנחשבת למחוללת התחרות בשוק הסלולר, שעוררה ציפייה לבלימת ירידות המחירים בענף. בסוף יום המסחר בחמישי האחרון עמד מחיר המניה על 16.25 שקל, כך שהאופציות של צבי כבר נכנסו "לתוך הכסף", משמע – הוא לא צריך להתאמץ יותר מדי כדי להרוויח מהאופציות שיקבל.
בחברת סלקום למשל גרמו למנכ”ל אבי גבאי להזיע בעתיד כדי ליהנות ממלוא ההטבה ההונית. מחיר המימוש של האופציות שנתנה סלקום לאבי גבאי היה גבוה ב־26%-4% יותר ממחיר מניית סלקום ביום הזימון לאסיפת בעלי המניות ועוד יותר גבוה מיום ההחלטה בחברה על מתן ההטבה כשמחיר המימוש עולה עם השנים.

2 צפייה בגלריה
מגזין מנהלים 31.12.20 השקת ה מותג פרטנר מרכז הירידים
מגזין מנהלים 31.12.20 השקת ה מותג פרטנר מרכז הירידים
(צילום: אוראל כהן)

גם תנאי הסף לקבלת האופציות לא נראה מתמרץ במיוחד. מבחינת פרטנר מספיק שצבי יעמוד ב־80% מהיעדים של פרטנר מדי שנה כדי לקבל את האופציות. עידוד למצוינות? בפרטנר כנראה לא שמעו על זה. בחברה ללא גרעין שליטה, שנשלטת על ידי דירקטוריון דומיננטי, נזנחה טובת בעלי המניות והשאיפה להציף להם ערך.
חברות התקשורת ופרטנר בתוכן רחוקות מלהיות במצב אידיאלי. מצבה הפיננסי של פרטנר אמנם טוב יותר מזה של מתחרתה סלקום, אך לא חסרים לה אתגרים. החלטת החברה תחת המנכ"ל הקודם בנבנישתי שלא לחבור לאחת החברות האחרות בפריסת תשתית הסיבים האופטיים הותירה אותה בעמדת נחיתות מסוימת מול בזק ו-IBC שבה מושקעות סלקום והוט.
עלות הפריסה של הסיבים גבוהה במיוחד וההנהלה החדשה תידרש להחליט על האסטרטגיה להמשך, האם להמשיך לפרוס עצמאית וכמה או להסתמך על תשתיות אחרות כמו זו של IBC במקומות שבהם הכדאיות הכלכלית לפריסה נמוכה יותר. שבזק ו־HOT נכנסו רק לאחרונה לשוק, והתחרות בו הולכת להתעצם ולהשאיר את פרטנר בעמדת נחיתות.
תחרות היא מילת המפתח גם בשוק הטלוויזיה, שבו ירש צבי מבנבנישתי מדיניות שבתחילה הרימה הרבה גבות, אבל נראית היום הגיונית בהתחשב בשינויים שעוברים על עולם זה עם התעצמותן של חברות המדיה והסטרימינג. אלא שגם כאן ניתן לראות כי גיוס הלקוחות החדשים של פרטנר TV הולך ומאט, ומאידך הגב הפיננסי של המתחרות, HOT ו־yes, וגם כניסתן האפשרית של מתחרות חדשות עשויים להקשות עוד יותר בהמשך הדרך על אופרציה שלפי הערכות עדיין מדממת כסף.
גם בסלולר האתגרים אינם פשוטים. החברות בענף מתקשות בשנים האחרונות לרשום רווחים ולמעשה מתנדנדות בין רווח להפסד בהתאם לרוחות הנושבות בשוק. קריסתה של אקספון עשויה לשנות את כל זה, אבל גם היא מציבה שאלות בנוגע לעתיד הענף ולהיערכות החברות למצב החדש. מי שלא תפעל נכון, עלולה לפספס הזדמנות לצוף מעל המים לתת למתחרות יתרון להמשך.
לכן לא ברור איך חרף כל האתגרים האלה - והצורך ביצירת מודל עסקי חדש בחברה שאיבדה בתוך חודש חצי מחברי ההנהלה שלה, ותהיה עסוקה בחודשים הקרובים בעיקר בהתארגנות מחדש - בדירקטוריון פרטנר קבעו לצבי תגמול קל להשגה. תמריץ בוודאי שאין בו.

תחסכו את הרחמים

ויש עוד סעיף בשכרו של צבי שעלול להרים גבה. צבי נכנס לתפקידו בתחילת החודש, כך שלא ישלים שנה מלאה בתפקיד ב־2021. לפיכך קובעת החברה כי הוא לא יהיה זכאי לבונוס על הביצועים שלה השנה. בסך הכל הגיוני, בהתחשב בזה שהשפעה של מנכ"ל לא קורית ביום אחד. אבל לא צריך לרחם על צבי. כדי לפצות אותו על כך, בדירקטוריון פרטנר החליטו להכניס לתוכנית התגמול שלו מענק מיוחד שיכול להגיע עד 750 אלף שקל. בדירקטוריון ציינו שמענק חתימה אינו מקובל, ולכן התנו את המענק בעמידה ביעדים כמו ביעד EBITDA ותזרים מזומנים חופשי.
אלא שבתוך התנאים למענק מסתתר סעיף נוסף: 20% מהקריטריונים לקבל המענק המיוחד תלויים בהערכה אישית של יו"ר פרטנר אסנת רונן. מה זה אומר? לא ברור מהזימון של פרטנר לאספת בעלי המניות. יכול להיות שמספיק שצבי יישר קו עם רונן, ולא יסתכסך איתה כמו המנכ"ל הקודם בנבנישתי, כדי לקבל לפחות את החלק שתלוי בהערכה האישית שלה.