הקוד הפתוח מחזיק את האינטרנט, המפתחים שלו עובדים כמעט בחינם
הקוד הפתוח מחזיק את האינטרנט, המפתחים שלו עובדים כמעט בחינם
אפשר להאשים את המפתחים עצמם או את עולם הקוד הפתוח שמבוסס על עקרונות התוכנה החופשית שהונחו על ידי מפתחים היפים בשנות ה-70. אבל מדובר גם באחריות של היזמים להעניק לאותם מפתחים את ההכרה והאפשרות להמשיך ולבצע את התפקיד כפוי הטובה הזה שמכניס להם כל כך הרבה כסף
מפתחי קוד פתוח, או לפחות אלה האחראים לתחזוקה של הפרויקטים השונים (maintainers), סובלים משכר נמוך, סטרס ותנאי עבודה ירודים עד בלתי קיימים. כך עולה ממחקר שפורסם ב-ZDnet בסוף השבוע האחרון.
קהילת מפתחי הקוד הפתוח כוללת בדרך כלל שלושה תפקידים: מפתחים שכותבים את הקוד; סוקרים שבודקים אותו; ומתחזקים שאחראים לעשות את תפקיד שני הראשונים ועוד קצת. למעשה מדובר באלה שלא פעם יוזמים את הפרויקט, בודקים את הקוד, ומוסיפים לו תיקונים אם צריך. אפשר להשוות אותם למנצח תזמורת, הם לא מנגנים, לא כותבים את היצירה שמנגנים - אבל הם אלה שדואגים לכך שהתזמורת תנגן כיחידה.
המחקר מצא מספר נתונים שעשויים להפתיע בהתחשב בחשיבות שיש למוצרי קוד פתוח בעולם הטכנולוגיה. קוד פתוח מהווה היום את אבן הפינה של חלק ניכר מהטכנולוגיות בהן אנו עושים שימוש בכל יום נתון. אתם אולי לא מודעים לכך, אבל רוב האפליקציות של גוגל למשל מבוססות קוד פתוח. גם אנדרואיד היא קוד פתוח שגוגל הוסיפה לה מעט רכיבים כדי שתוכל להשתמש בה לצרכים המסחריים שלה.
אבל זה לא רק גוגל, גם אפל ומיקרוסופט (כן, כן), שכוללת כיום רכיבי לינוקס בווינדוס, או אלפי שירותי אינטרנט שבכולם יש משהו בקוד פתוח שרץ ברקע. לכן זה מאוד מפתיע לגלות שכמעט חצי (46%) מהמפתחים שאחראים על התחזוקה והתפעול הפרויקטים האלה מרוויחים 0 דולרים מהעבודה שלהם. מאלה שכן מרוויחים, כ-26% מכניסים פחות מ-1,000 דולר בשנה. עורכת המחקר Tidelift, שמפתחת כלי פיתוח לעולם הזה, מצביעה על כך שמחצית מלקוחותיה הפוטנציאליים הם למעשה מתנדבים.
למה שמפתח יתנדב?
אבל למה שמפתח בעל סט כישורים שיכול להכניס לו לפחות עשרות אם לא מאות אלפי דולרים בשנה כשכר יעדיף לעבוד כמתנדב על פרויקטים שחלקם מכניסים למפעילים שלהם מיליוני אם לא מיליארדי דולרים בשנה? רד האט, מפתחת מערכות קוד פתוח מבוססות לינוקס, נרכשה למשל בכ-34 מיליארד דולר.
חברות קוד פתוח רבות שוות הרבה מאוד כסף, ואלה שמונפקות בבורסה מגיעות גם להיקפי שווי של ענקיות הטכנולוגיה, כמו אוטומטיק - שם שאולי לא מוכר לכם, אבל החברה עומדת מאחורי שירות וורדפרס (wordpress.com) שאחראי לחלק ניכר מכל אתרי האינטרנט אליהם אתם גולשים. שווייה של החברה כ-3 מיליארד דולר, והיא מעסיקה כמעט 1,300 עובדים. וורדפרס, למקרה שלא ידעתם, היא פרויקט קוד פתוח.
להפוך את העולם למקום טוב יותר
לפי התשובות שקיבלו עורכי המחקר, הסיבות הן: רצון להשפיע על הפיכת העולם למקום טוב יותר (71%); מספק את הצורך ביצירתיות, אתגר או עבודה מספקת ונעימה (63%); מאפשר לעבוד על פרויקטים חשובים (59%). התשובות האלה לא ממש מפתיעות בהתחשב בכך שמחקר קודם של קרן לינוקס ואוניברסיטת הרווארד מצא שהסיבה העיקרית לעבודה על פרויקט קוד פתוח היתה פשוט הצורך לתקן או לייצר פיצ'ר שהמפתח היה צריך. הסיבות האחרות בסדר יורד היו דומות למה שהמחקר הנוכחי מצא. הנאה בלימוד של תחום חדש ומענה לצורך באתגר ויצירתיות. להרוויח כסף מופיע רק בסוף הרשימה (21%).
אז זה נהדר שהאתגר מספק, שהעבודה כיפית ושהקוד מתוקן ומתוחזק לשביעות רצון המפתחים. אבל זה לא משלם את שכר הדירה או מאפשר לקנות לחם במכולת. אבל יכול להיות שהסיבה לכך היא שהמפתחים האלטרואיסטים האלה לא מתעניינים בכסף? ובכן זה לא כזה בטוח. כי מבין המפתחים שכן מקבלים שכר על עבודתם בפרויקטים של קוד פתוח - לפחות מעל 10 אלף דולר בשנה - 61% ענו שפרנסה דווקא מאוד חשובה להם. אבל הם מהווים פחות מחמישית מציבור מפתחי הקוד הפתוח. וזאת אף שכמעט כל העולם מתבסס על קוד פתוח להפעלת אפליקציות, שרתים ושירותי אינטרנט. או במילים אחרות, מפתחים שמספקים ערך עצום לפרויקטים ולחברות שמהוונות אותם מעניקים אותו בחינם או בעבור רסיסי תמורה.
מנהלי הפרויקטים - המתחזקים שלהם
הבעיה קשה שבעתיים אצל המתחזקים שצריכים לעבוד יום-יום בלנהל את המפתחים שמתעצבנים מכך שהעדכונים ששלחו לא מיושמים כי הם לא קראו את הוראות הפיתוח (RTFM); או להתמודד עם כאלה שבטוחים שהקוד שלהם הוא היצירה הגאונית ביותר ולא מבינים שלא לוקחים אותו כבסיס לגרסה הבאה. בקיצור הבעיה היא שמנהלי הפרויקטים - המתחזקים שלהם - עסוקים בלנהל פרויקט אבל בלי התמורה המצופה.
זו הסיבה העיקרית לכך שהם לא נהנים מהתפקיד הכה-חשוב-הזה (49%). הסיבה השנייה היא סטרס (45%), והשלישית היא מחסור בהכרה או התייחסות לעבודה המושקעת (40%). כל תפקיד כל כך חשוב בחברה מסחרית שבו העובדים היו משיבים כך בסקר שביעות רצון היה גורם למנהל העובדים האלה לחפש עבודה בימים העוקבים לפרסום.
עבור רוב המפתחים שעמדו מאחורי הפרויקטים - מ-Wireshark, כלי תקשורת נתונים שמשמש את כל התעשייה, ועד מסד הנתונים מבוסס NoSQL רדיס, שמשמש כבסיס למאות חברות מסחריות, ובהן רדיס לאבס הישראלית - מגיע שלב בו הם זונחים את הבייבי שלהם. עבור רובם (60%) מדובר ב"התמקדות בתחומים אחרים בחיי שזקוקים להתייחסות", או במילים אחרות - צריך להרוויח כסף בעבודה האמיתית שלי כדי לשלם את שכר הדירה.
זה מאוד לא מפתיע שיזמים שמחים מאוד לקבל את הטכנולוגיות האלה בחינם ממפתחים שנהנים מאוד "לשחק" באתגרי תכנות. מי שהרוויחו הכי הרבה מבהלת הזהב בקליפורניה באמצע המאה ה-19 היו אלה שמכרו מכנסי עבודה לכורים - חברה שהיום אתם מכירים כ-Levi's - אבל גם ההמצאה שלה, בד עבה ועמיד, הועתק והפך לפריט לבוש בסיסי ב-150 השנים האחרונות.
אז למה המצאות דומות של מפתחי קוד פתוח לא מובילות להכנסות עבור אותם מפתחים? אפשר להאשים את המפתחים עצמם או את עולם הקוד הפתוח, שמבוסס על עקרונות התוכנה החופשית שהונחו על ידי מפתחים היפים בשנות ה-70. אבל למעשה מדובר גם באחריות של היזמים להעניק לאותם מפתחים את ההכרה והאפשרות להמשיך ולבצע את התפקיד כפוי הטובה הזה שמכניס להם כל כך הרבה כסף. כי אם לינוס טורוולדס (מפתח לינוקס) מרוויח מיליונים וממשיך לפתח את הפרויקט שלו, אין סיבה שאחרים לא יקבלו את שכרם גם כן. ולא רק בלייקים או בהכרה.