מדריך כלכליסטכך תמנעו מהילדים לחגוג על כרטיס האשראי שלכם בסמארטפון, במחשב או בקונסולה
מדריך כלכליסט
כך תמנעו מהילדים לחגוג על כרטיס האשראי שלכם בסמארטפון, במחשב או בקונסולה
להורים יש אפשרות לשלוט על ההוצאות של הילדים בכל הפלטפורמות הקיימות. החברות המפעילות מנסות להפוך את התהליך הזה לכמה שיותר פשוט מכיוון שאינן מעוניינות להיגרר לעימותים עם לקוחות
ירים יד מי שהילדים שלו לא נצמדו למחשב, לסמארטפון או לקונסולה בשנה האחרונה. יש לשער שלא הרבה ירימו יד, ובצדק. ילדינו נולדו לעולם של מסכים, מחוות וטאץ'. אבל עבור הצעירים שבהם המודעות למה שקורה כשהם לוחצים על כפתור עדיין לא קיימת. בטח ובטח כשמדובר בתשלום על תוספות, אווטאר חדש בפורטנייט או פרק חדש במשחק.
סיפורים על הורים שקיבלו חשבונות של אלפי שקלים או דולרים חוזרים על עצמם ברחבי הגלובוס. ובעוד אתם אומרים לעצמכם: החברות בטח מקלות על הילדים לרכוש משחקים, מתברר שזה לא בדיוק נכון. להורים יש אפשרות לשלוט על ההוצאות של הילדים בכל הפלטפורמות הקיימות והחברות מנסות להפוך את התהליך הזה לכמה שיותר פשוט. למרות מה שניתן לחשוב, לחברות אין שום אינטרס - לא ציבורי ולא מסחרי - להיגרר לעימותים עם לקוחות או לקבל כותרות שליליות.
בסופו של דבר עבור חברות המשחקים או יצרניות החומרה, הכותרות השליליות מהוות פרסומת שמרחיקה את הלקוחות, ולא מושכת אותם. עם זאת זה לא תמיד פשוט עבור מי שלא כל כך מבין מה נדרש ממנו כדי לחסום את הגישה לאשראי מהילד בחנות האפליקציות. לכן בשנים האחרונות החברות משקיעות לא מעט במנגנונים שימנעו זאת - כך ניתן להפעיל אותם.
גוגל פליי: חשבון משפחתי
אם יש לכם מכשיר אנדרואיד בבית כמו לשלושת רבעי עם ישראל - גוגל בנתה מסגרת מאוד מגבילה שלא מאפשרת למי שאינו בעל החשבון לבצע רכישות. לשם כך היא מאפשרת לייצר חשבון משפחתי אליו ניתן לצרף את החשבונות של הילדים. למרות שרבים לא טורחים לייצר חשבון גוגל לילדים אם מתוך חוסר מודעות או סתם גישת "יהיה בסדר" - מדובר בטעות. זאת מכיוון שאם לא דאגתם לאבטח את החשבון הראשי שלכם כראוי הדרך של הילדים לחגיגת קניות על חשבון האשראי שלכם פתוחה.
לשם כך אפליקציות ומשחקים בסעיף "משפחה" מבקשים אוטומטית הזדהות לפני אישור הרכישה. אבל במשחקים או אפליקציות שלא נכללות שם, תצטרכו ליצור מנגנון אימות זהות וסיסמה. זה אולי נשמע מעיק, אבל זה הרבה יותר פשוט מכפי שזה נשמע. גוגל מפרסמת הוראות מאוד קלות לביצוע שניתן למצוא כאן. כמו כן אם אתם משתמשים בחשבון שלכם על יותר ממכשיר אחד או שיש מספר חשבונות על מכשיר אחד כגון טאבלט משפחתי, אז תיאלצו לבצע את התהליך על כל חשבון בנפרד.
כדי להקל מאוד על השליטה של ההורים על מכשירי הילדים ניתן לעשות שימוש באפליקציית Family Link. גילוי נאות - הח''מ עושה בה שימוש מוצלח מאוד עם שני ילדים - אחד בן 12 והשני בן 7. את האפליקציה ניתן להתקין מכאן וישנה אפילו גרסה למכשירי אייפון שמאפשרת לשלוט בחשבון של הילד אותה ניתן למצוא כאן. שימו לב שלא לאפשר לילדים להתקין אפליקציות ממקורות לא ידועים - אפשרות שמופיעה באנדרואיד - שכן מנגנון הבקרה של גוגל עובד מן הסתם רק על השירותים שלה ולא על כאלה של צד שלישי.
אפל אפסטור: התראה אוטומטית
אפל משקיעה הרבה מאוד מאמצים כדי לשמור על הארנק של ההורים. כפי שהיה מצופה מהחברה, התהליך שהיא מציעה הוא הקל ביותר לשימוש וקשה מאוד לעקוף אותו. כדי למנוע מהילדים לבצע רכישות לא מאושרות במשחקים שנרכשו דרך האפסטור ניתן להפעיל קוד סודי דרך אפליקציית זמן השימוש שנמצאת בהגדרות המכשיר.
אם לילדים שלכם יש מכשיר משלהם, ניתן להפעיל חשבון משפחתי שבאפל מכנים "שיתוף משפחתי" ומשם לדרוש מכל אחד סיסמה כדי לאשר את הרכישות. התכונה הזו נקראת "בקשה לאישור רכישות" והיא מופיעה אוטומטית כהתראה. אם פספסתם את ההתראה מסיבה כלשהי, ניתן גם לגשת ישירות למרכז העדכונים במכשיר שם היא אמורה להופיע.
מיקרוסופט: לשלוט על זמן מסך
אם הילד שלכם חובב גיימינג, סביר להניח שהוא עושה את זה דרך המחשב או אחת הקונסולות. מיקרוסופט מאפשרת לשלוט בחשבון של הילדים ב-PC או באקבוקס. ניתן לייצר חשבון משפחתי די בקלות ולדרוש אישור מהילדים על כל דבר שהם עושים ובעיקר רכישות - אבל רק בחנות האפליקציות של ווינדוס - כאן. אגב, החשבון מאפשר לשלוט בעוד דברים חוץ מרכישות, החל מזמני מסך וכלה באתרים שאליו הילד מורשה לגלוש. אפשר אפילו לקבוע סכום קבוע חודשי שישמש את הילד לרכישות שלו באופן עצמאי כאן.
בקונסולה המצב קצת יותר מורכב שכן צריך לשלוט בהרשאות של הילד דרך אפליקציית המשפחה של מיקרוסופט לנייד או באתר שלה כאן. האפשרויות מאוד מפורטות, ניתן להוסיף סכום כסף קבוע מראש - אם כי החברה קובעת סכומים שרירותיים ואי אפשר לבחור את הסכום בעצמכם. ניתן גם לבקש התראות על רכישות שמתבצעות בתוך המשחק - כגון תוספים או פרקים חדשים דרך אותה אפליקציה.
נינטנדו: פיקוח פשוט
ענקית הגיימינג היפנית כבר מיובאת באופן רשמי לישראל ולכן גם האתר שלה תורגם לעברית. החברה לא מאפשרת שמירה של פרטי כרטיס אשראי בחשבון של מי שאינו בן 18, כך שאוטומטית המצב קל יותר לשליטה. ניתן לבצע את כל השליטה בחשבון של הילד דרך אפליקציות אייפון או אנדרואיד ייעודיות. ניתן להפעיל בקלות את הפיקוח גם אם אתם לא מומחים גדולים באבטחת מידע - הוראות ניתן למצוא כאן.
סוני פלייסטיישן: חשבון גם להורים
אצל סוני המצב קצת יותר מורכב. לחברה יש כיום שלוש קונסולות שונות בשוק. הפלייסטיישן 3 שעדיין נמכרת ונמצאת בשימוש אצל רבים, ה-4 שהיא עדיין הכי פופולרית ו-5 החדשה שקשה יותר להשיג. אבל השליטה בחשבון השחקנים הקטינים דורש שתקימו לעצמכם גם חשבון פלייסטיישן כמו גם חשבון לכל ילד כאן. עם זאת מהרגע שהדבר בוצע, ניתן לשלוט כמעט בכל דבר שמתבצע דרך החשבונות של השחקנים, הוראות לפלייסטיישן 4 ו-5 תמצאו כאן, ולפלייסטיישן 5 כאן. אם יש לכם פלייסטיישן 3, אז תצטרכו לעשות את זה בצורה אחרת, הוראות כאן.
משחקים: לעקוב אחר ההוראות
שני המשחקים הפופולריים ביותר בקרב ילדים צעירים יותר הם בדרך כלל רובלוקס או מיינקראפט או פורטנייט. מיינקראפט קל לשליטה מכיוון שמדובר במשחק של מיקרוסופט כך שאפשר לפקח עליו - בתנאי שאתם עושים שימוש באפליקציה ולא בגרסת ה-Java - ישירות מהגדרות המשפחה של מיקרוסופט. מנגד גרסת המחשב בעייתית יותר לפיקוח ואין דרך קלה למעט לא לגלות לילדים את מספר האשראי שלכם.
ברובלוקס יש הוראות מפורטות איך למנוע רכישות בתוך האפליקציה ללא אישור אותן ניתן למצוא כאן. אם כי היינו שמחים אם התהליך היה יותר פשוט ליישום. בפורטנייט תוכלו לייצר לעצמכם סיסמה באתר של המפתחת אפיק גיימס ולדרוש אותה בכל רכישה. התהליך גם כאן לא פשוט מאוד, אבל עם קצת מאמץ אפשר בהחלט לגדר היטב את היכולות של מישהו שהוא לא אתם לבצע רכישות של וי-באקס או דמויות, הוראות כאן.