מיזם השנה 2021הסטארט-אפ החברתי שלי: 20 שנה לארגון שמשנה חיים
מיזם השנה 2021
הסטארט-אפ החברתי שלי: 20 שנה לארגון שמשנה חיים
בשנת 2001, עם העמקת הפערים הכלכליים והחברתיים בחברה - אותם חוויתי על בשרי כנער - הבנתי שאני מחויב להעניק לבני נוער שגדלו במשפחות מעוטות יכולת את האפשרות להתנסות ולהצליח. אז הקמתי את עמותת "יוניסטרים", במטרה להעניק להם כלים, ידע ואפשרויות נטוורקינג בעולמות היזמות והעסקים. את התוצאות אנו רואים בשטח, עם 16% מהבוגרים שלנו שמועסקים כיום בהייטק
לפני 20 שנה, בהיותי כבר יזם ואיש עסקים מצליח, החלטתי לייסד את עמותת יוניסטרים במטרה להעניק לבני נוער מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית הזדמנות להשתלב ולהצליח בעולם העסקי ובהייטק. אבל הסיפור של יוניסטרים מתחיל הרבה קודם: נולדתי וגדלתי ברמלה, הצעיר מבין שבעה אחים במשפחה וסביבה דלת אמצעים, אך עם תשוקה גדולה לשבור את תקרת הזכוכית ולהעניק חיים טובים יותר לעצמי ולסובבים אותי. בגיל 17, עקב בצד אגודל, הקמתי חברה להפצת ספרים ולמדתי תוך כדי מהו ניהול, כיצד מגייסים עובדים ואיך עושים שיווק ומכירות. התנסות ראשונית זו העניקה לי ניסיון, כלים והכי חשוב - ביטחון עצמי ואמונה ביכולת שלי לנווט ולעצב את מציאות חיי.
בשנת 2001, עם העמקת הפערים הכלכליים-חברתיים אותם חוויתי על בשרי כנער, הבנתי שאני מחויב להעניק לבני נוער שגדלו במשפחות מעוטות יכולת את האפשרות לחלום, להתנסות ולהצליח. כך, לאחר אקזיט והעפלה לפסגות אישיות, הקמתי את הסטארט-אפ עם האימפקט המשמעותי ביותר – עמותה שכבר 20 שנה מעניקה לבני נוער ממגוון אוכלוסיות ויישובים כלים, ידע ונטוורקינג מעולמות היזמות והעסקים במטרה לאפשר להם לבנות לעצמם עתיד טוב יותר. הקמנו ועדת היגוי ייחודית עם אנשים ונשים מהעולם העסקי, החינוכי והפילנתרופי, ויצאנו לדרך עם "יוניסטרים" – United Stream – כשהמטרה היא לאחד את החברה הישראלית לגווניה סביב הרעיון של יזמות וחדשנות, ולתת לכל נער ונערה בישראל הזדמנות שווה בחיים.
ואכן, בעזרת שותפים רבים וטובים לאורך הדרך ובני נוער מצוינים ושאפתנים, הצלחנו להגשים חלום הלכה למעשה - ולהגיע לאלפי נערות ונערים בישראל מידי שנה. מעמותה שפעלה בתחילה עם קבוצות יזמות בודדות (מרכז הפעילות הראשון הוקם בכפר יונה במעמד מרגש), והשקת תחרות יזם השנה בשנת 2004 בהשתתפות שש קבוצות בלבד, היום אנו פועלים ב-22 מרכזי יזמות ברחבי הארץ ובלמעלה מ-120 תוכניות חד שנתיות; תחרות "יזם השנה", שהושקה לאחרונה מחדש כ"מיזם השנה", מתקיימת מזה מספר שנים בהיכל התרבות בתל אביב בהשתתפות 5,000 איש הכוללים אנשי ונשות עסקים ובכירים במגזר החברתי והציבורי, שבאים לראות בני-נוער יזמים מעוררי השראה שעתידים להפוך את החיים של כולנו לטובים יותר.
בשנת 2006 ייסדנו את קהילת הבוגרים הענפה שלנו, שמעניקה ליווי לבוגרי התוכנית ומסייעת להם להשתלב בשוק התעסוקה, לצד היותם חלק מקהילה תומכת ומחוברת שהיא כמו משפחה. את התוצאות אנו רואים בכל יום בשטח: 16% מבוגרי יוניסטרים מועסקים כיום בהייטק, לעומת 9.2% מהאוכלוסייה הכללית, ו-56% מהבוגרים בוחרים בלימודים גבוהים במקצועות ההנדסה, המדעים והעסקים. רובם המכריע של הבוגרים מספרים כי ההתנסות והחוויה שלהם ביוניסטרים השפיעה באופן קריטי על חייהם כבוגרים והעניקה להם מיומנויות עסקיות, פיננסיות וחברתיות שמקנות להם יתרון ומאפשרות להם לסלול את הדרך להצלחה אישית ומקצועית.
לאורך הדרך היו לעמותה ציוני דרך משמעותיים רבים. בשנת 2013 זכינו באות הנשיא למתנדב על פעילות העמותה; בשנת 2015 נחנך מרכז יזמות עכו, ומנכ"לית מיזם HOTBOX אור אסולין נבחרה להדליק משואה בהר הרצל; בשנת 2016 יוניסטרים נבחרה על ידי ה-UN כאחד מעשרת הארגונים בעולם המעודדים ומטפחים דיאלוג בין אוכלוסיות שונות באוכלוסייה; בשנת 2020 הגדלנו את הפעילות והגענו ליישובים רבים וחדשים בפריפריה; ובשנת 2021 התחברנו אונליין והבאנו את העולם ליוניסטרים ואת יוניסטרים לעולם בפעילות בינלאומית ענפה עבור חניכי העמותה.
ההוקרות והפרסים משמחים ומשמעותיים, אבל בסופו של יום זוהי רק המעטפת. המהות היא אותם נערים ונערות שכל אחד מהם, לא משנה מאיזה רקע חברתי, דתי ותרבותי הגיעו, הוא עולם ומלואו. וכשאני רואה את החיוך הגדול על פניהם, לאחר שטעמו את חוויית ההצלחה אך גם את חוויית ההתמדה וההתמודדות עם אתגרים, אני יודע שעשינו נכון, וזה מה שנותן לנו את המוטיבציה להמשיך.
רוני צארום הוא מייסד ויו"ר עמותת יוניסטרים