סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

"אני אופתע אם הם לא מאחסנים את כל הסרטונים שמעלים בני נוער"

חמישה עובדים לשעבר בטיקטוק ארה"ב מספרים ל-CNBC שהחברה האם הסינית בייטדאנס מעורבת בקבלת החלטות ופיתוח מוצרים וכי יש לה גישה לפרטי משתמשים אמריקאים. מומחה סייבר: "עוד 20 או 30 שנים מעכשיו, כשנרצה למנות את השופט הבא לבית המשפט הגבוה בארה"ב, יחזו אחורה וימצאו כל מה שיוכלו ויחליטו כיצד להשתמש בזה"

עובדים לשעבר בטיקטוק בארה"ב מזהירים מההשפעה של החברה האם הסינית של אפליקציית הסרטונים הפופולרית, שלדבריהם מעורבת לגמרי בקבלת ההחלטות ובפיתוח המוצרים. העובדים התראיינו לאתר CNBC וטענו כי לחברת האם, בייטדאנס, יש גישה לפרטי המשתמשים האמריקאים.


לפי מגייסת לשעבר בטיקטוק, היא נדרשה להיות זמינה בכל שעות היום על מנת להתאים עצמה גם ליום העבודה בבייג'ינג. לדבריה, עובדי טיקטוק נדרשו להיות זמינים לכל שאלה מצד המנהלים בבייטדאנס.
טיקטוק הושקה ברחבי העולם בספטמבר 2017. חודשיים לאחר מכן רכשה בייטדאנס את אפליקציית Musical.ly עבור מיליארד דולר ובאוגוסט 2018 מיזגה את שתיהן. מאז צברה האפליקציה פופולריות רבה ובארה"ב לבדה יש לה קרוב ל-92 מיליון משתמשים, רובם צעירים. עם זאת, בשנה שעברה האשים נשיא ארה"ב באותו הזמן דונלד טראמפ כי האפליקציה מהווה סכנה לביטחון הלאומי ומעבירה מידע לממשלה הסינית. בחברה הכחישו וממשיכים להכחיש את ההאשמות. טראמפ דרש מבייטדאנס למכור את הפעילות שלה בארה"ב, אך הצו הזה בוטל על ידי הנשיא הנוכחי, ג'ו ביידן.

3 צפייה בגלריה
ז'אנג יימינג Zhang Yiming מייסד ומנכ"ל בייטדנס טיקטוק טיק טוק
ז'אנג יימינג Zhang Yiming מייסד ומנכ"ל בייטדנס טיקטוק טיק טוק
ז'אנג יימינג, מייסד ומנכ"ל בייטדאנס
(בלומברג)

אולם, חמישה עובדים לשעבר שביקשו להישאר בעילום שם טוענים כי הגבולות בין טיקטוק ובייטדאנס עמומים ביותר וכמעט בלתי קיימים. לפי אחד העובדים לשעבר, לעובדי בייטדאנס יש גישה למידע על המשתמשים האמריקאים. לדבריו, הוא נדרש פעם להשיג רשימה של משתמשים שחיפשו תוכן מסוים ולשם כך פנה לצוות בסין כדי לקבל את המידע. הוא מספר כי המידע שקיבל מהסינים כלל את תעודות הזהות של המשתמשים ופרטים רבים נוספים, שכן לסינים יש את גישה לכל המידע שאספו בטיקטוק על המשתמשים.
בטיקטוק מסרו בתגובה כי אימצו הליך אישור קפדני, שכולל טכנולוגיות כמו הצפנה וניטור אבטחה כדי לשמור על המידע הרגיש.
עם זאת, העובדים מציינים כי הקשרים הקרובים בין טיקטוק והסינים אינם מסתכמים רק בשיתוף מידע. לדבריהם, ההכוונה והאישורים של כל ההחלטות שמתקבלות, בין אם מדובר בחוזים קטנים או אסטרטגיות מרכזיות, מגיעים ישירות מההנהלה בבייטדאנס. לכן העובדים מצאו עצמם עובדים שעות ארוכות כדי להתאים עצמם גם לשעות העבודה בסין. התלות של טיקטוק בחברה האם קשורה גם לטכנולוגיה. העובדים ציינו שקרוב ל-100% מפיתוח המוצר של טיקטוק מנוהל על ידי העובדים הסינים בבייטדאנס.

3 צפייה בגלריה
טיקטוק טיק טוק TikTok בייטדאנס ByteDance
טיקטוק טיק טוק TikTok בייטדאנס ByteDance
בייטדאנס וטיקטוק
(צילום: רויטרס)

הקווים בין החברות כל כך מטושטשים, שעובדים רבים ציינו כי היו להם כתובות מייל עבור שתי החברות, ושהמגייסים לעתים חיפשו מועמדים לתפקידים בשתי החברות.
"בדומה לחברות טכנולוגיה בינלאומיות רבות, יש לנו צוותי פיתוח מוצר ומהנדסים בכל רחבי העולם שמשתפים פעולה כדי לבנות את חוויית המוצר הטובה ביותר לקהילה שלנו, כולל בארה"ב, בריטניה וסינגפור", מסרה בתגובה דוברת של טיקטוק.
מנכ"ל טיקטוק כיום הוא שוזי צ'או מסינגפור. הוא מונה לתפקיד לאחר שקווין מאייר, בכיר לשעבר בדיסני, התפטר מתפקיד המנכ"ל באוגוסט 2020 לאחר שלושה חודשים בלבד. צ'או הוא גם סמנכ"ל הכספים של בייטדאנס ומתכוון להמשיך ולהחזיק בתפקיד הזה במקביל לעבודתו בטיקטוק. "מאז מאי 2020 ההנהלה של טיקטוק מדווחת למנכ"ל שהיה בארה"ב ועכשיו בסינגפור, והוא אחראי לקבלת החלטות אסטרטגיות ארוכות טווח ולפעילות היומיומית", הגיבה הדוברת על הטענה.

3 צפייה בגלריה
קווין מאייר מנכ״ל טיקטוק התפטר
קווין מאייר מנכ״ל טיקטוק התפטר
קווין מאייר. התפטר מתפקידו כמנכ"ל טיקטוק
(צילום: גטי אימג'ס)

החשש המרכזי מהקשרים הקרובים הוא כמובן שהמידע שאוספת טיקטוק מהמשתמשים שלה יגיע לידי הממשלה הסינית. בטיקטוק גם אוספים את כל התכנים שמועלים לאפליקציה, כולל סרטונים שונים. מומחים מזהירים שסרטונים שאנשים מעלים כשהם צעירים ונשמרים באפליקציה עלולים לחזור ולפגוע בהם כשיהיו מבוגרים ויחפשו עבודה. "אני אופתע אם הם לא מאחסנים את כל הסרטונים שמעלים בני נוער", אמר אמבוז' קומאל, מנכ"ל חברת אבטחת הסייבר פורטניקס. "עוד 20 או 30 שנים מעכשיו או אפילו 50 שנה כשנרצה למנות את השופט הבא לבית המשפט הגבוה בארה"ב, יחזו אחורה וימצאו כל מה שיוכלו ויחליטו כיצד להשתמש בזה".