קריסת אקספון מסמנת עליית מחירים בסלולר
קריסת אקספון מסמנת עליית מחירים בסלולר
מכירת אקספון תותיר את סלקום לבד עם השקעות עתידיות אדירות ותפחית את התחרות בשוק הסלולר. עם פחות שחקנים במגרש הצרכן צפוי לשלם את המחיר
יממה אחרי חשיפת העסקה למכירת אקספון מידי איש העסקים חזי בצלאל לאיש העסקים שמעיה רייכמן, מתרבים סימני השאלה אם אכן תצא להפועל. דבר אחד ודאי למדי: ימיה של אקספון ומותג הסלולר we4G, כשחקן משמעותי בשוק הסלולר הסתיימו. הדרך לעליות מחירים נסללה.
אתמול בבוקר דיווחה סלקום למשקיעים שבכוונתה להתנגד למתווה העסקה למכירת אקספון. סלקום שלה הסכם שיתוף רשתות עם we4G, מותג הסלולר של אקספון, טוענת כבר תקופה ארוכה לחוב של האחרונה בהיקף 62 מיליון שקל על השימוש שלה ברשת המשותפת. לפי דיווח שלשום לביהמ"ש, היקף החובות הכולל של we4G נאמד בכ־317 מיליון שקל.
סלקום חשפה בדיווח כי פנתה בסוף מאי לאקספון במכתב התרעה לפיו אם לא תפרע את חובותיה תוך 30 ימים, תנקוט נגדה הליכים לפי חוק חדלות הפירעון ולא מן הנמנע כי המכתב זירז את איתור הרוכשים לאקספון. במכתב, ששלחו עוה"ד גיא גיסין ויואל פרייליך ממשרד גיסין ושות', טענה סלקום כי אין מחלוקת באשר לגובה החוב וכי היא רואה בחברה־האם של we4G חייבת בחובות, שכן פעילותה העסקית מתבצעת באמצעותה. לכן סלקום מבקשת להטיל את האחריות על החברה־האם. עוד טענה סלקום כי החוב הולך ותופח כל חודש, שכן אקספון ממשיכה לא לשלם כמעט דבר ובמקביל ממשיכה בשימוש ברשת הסלולר המשותפת לשתי החברות.
ההסכם בין השתיים נחתם ב־2018, כששותפה נוספת לו היתה גולן טלקום, שסלקום רכשה באוגוסט אשתקד. הרכישה, לטענת אקספון, היתה הטריגר לסכסוך כשהיא דרשה להקטין את התחייבויותיה להשקעה ולתפעול הרשת בהתאם לשימוש בפועל בה (לסלקום וגולן כ־3.2 מיליון לקוחות סלולר, ולאקספון 350 אלף בלבד).סלקום התעקשה שיחסי ההשקעה יוותרו בהתאם להסכם המקורי, ולקחת על עצמה את חלקה של גולן טלקום.
רכישה בלי התחייבות
אם בתחילה נראה היה שהרוכשת של אקספון, וויידלי מובייל של רייכמן, תרכוש את הפעילות של החברה וההתחייבויות שלה, התברר כי וויידלי תרכוש רק את הנכסים של החברה, כלומר את הלקוחות שלה, אותם בכוונתה להעביר למותג Free טלקום אותו היא מפעילה בעיקר במגזר החרדי ונחשב לרשת וירטואלית, שרוכבת על רשת פלאפון. המשמעות היא שוויידלי לא תיקח על עצמה את חלקה של אקספון בהסכם שיתוף הרשתות עם סלקום.
באקספון מתכוונים לאחר השלמת העסקה להחזיר למשרד התקשורת את התדרים שרכשו בדור 4 ולבטל את ההשקעה שהיו אמורים לבצע בדור 4 ו־5. כך עשויה סלקום למצוא עצמה לבד בהשקעה של מאות מיליוני שקלים - שבמצב החובות וחוסר הרווחיות שלה, תתקשה להשלים.
מבוכה לרגולטור
העסקה למכירת נכסי אקספון מעמידה במבוכה גם את הרגולטורים, ובראשם רשות התחרות. באוגוסט האחרון אישרה הרשות את עסקת סלקום וגולן טלקום חרף הטענות לפגיעה בתחרות דרך הוצאה של מתחרה החוצה ממנו. לטענת הרשות אקספון היא שחקן מחולל תחרות וקיומה בשוק מבטיח חוסר פגיעה גם במקרה של הוצאת שחקן אחר. כעת גם הרשות וגם משרד התקשורת יידרשו לאשר את העסקה, שמשמעה כמעט המיידי הוא פגיעה בתחרות ועליית מחירים בשוק הסלולר.
ביחד עם התנגדות סלקום לעסקה, קטנים הסיכויים שהיא תעבור במתכונת הנוכחית. מודל התמחור של אקספון של מחיר זול עם התחייבות לכל החיים לא הוכיח את עצמו ויצר הפסדים גדולים, מעל 40 מיליון שקל ב־2019, כך שקשה לראות עסקה אחרת שבה צד שאינו אחד מהשחקנים הגדולים בשוק (סלקום, פרטנר, פלאפון והוט מובייל) רוכש את הפעילות. אך גם נפילת העסקה תוביל לכניסת אקספון לחדלות פירעון בעקבות המהלכים שהובילה סלקום, כך בכל אחת מהאפשרויות נדמה כי מספר השחקנים בשוק יקטן, והצרכן צפוי להיפגע.