לא אישרתם את תנאי השימוש החדשים? ווטסאפ תמחק לכם את החשבון
לא אישרתם את תנאי השימוש החדשים? ווטסאפ תמחק לכם את החשבון
פייסבוק אישרה כי ווטסאפ לא שינתה את המדיניות לפיה המשתמשים יחוייבו לתת לה מידע אישי כמו אנשי קשר, תמונות, ומספרי טלפון. לאחר תזכורת ממושכת, במידה ולא אושרו התנאים, יוגבל השימוש באפליקציה ולא תוכלו לקבל שיחות או הודעות, עד שהחשבון יימחק
משתמשי ווטסאפ? פייסבוק אישרה בדף השו''ת למשתמשי ווטסאפ שהיא ממשיכה עם תוכניתה לעשות את החיים של מי שמסרבים לאשר את תנאי השימוש החדשים שלה לקשים מאוד. על פי הכתוב באתר של האפליקציה, תחילה החשבונות לא ייפגעו, אך התזכורת לאישור התנאים החדשים תמשיך להופיע. קצת כמו באפליקציות freemium שמנדנדות למשתמשים בפרסומות ותזכורות לרכוש מנוי מתמשך.
אבל זה החלק הקל, באתר של ווטסאפ מציינים שהשימוש יוגבל, "מה קורה אחרי קבלת תזכורת מתמשכת? מאותו הרגע, תוכלו להשתמש ב-WhatsApp באופן מוגבל, וזאת עד שתאשרו את העדכונים. זה לא יקרה לכל המשתמשים ברגע אחד", נכתב. אילו פריטי מידע תאלצו לשתף? ובכן את זה לא כותבים שם, אך מדובר בשמות, תמונות פרופיל וסטוריז, מספרי טלפון, רשימות אנשי קשר ופרטי מכשירי הטלפון והשיחות. הדבר היחיד שווטסאפ לא תקבל הוא התוכן של הצ'טים והשיחות. וזה כנראה בגלל שהתקשורת מוצפנת כך שלווטסאפ גם כך אין גישה אליהם.
"לא תהיה לכם גישה אל רשימת הצ'אטים שלכם, אך עדיין תוכלו לענות לשיחות קוליות ולשיחות וידאו נכנסות. אם ההתראות שלכם מופעלות, תוכלו להקיש עליהן כדי לקרוא או להגיב להודעה. אם ישנן שיחות קוליות או שיחות וידאו שלא נענו - תוכלו לחזור אל היעד בשיחה חוזרת", מזהירים. אבל אז מנחיתים את המכה העיקרית: "לאחר מספר שבועות של שימוש מוגבל, לא תוכלו יותר לקבל שיחות או התראות ו-WhatsApp תפסיק לשלוח הודעות ושיחות לטלפון שלכם".
זאת אומרת שבסופו של התהליך הלכה למעשה לא תוכלו להשתמש באפליקציה. במצב כזה, אחרי 120 ימים של חוסר פעילות, החשבון שלכם ימחק כליל. זה כולל את היסטוריית הצ'טים, התמונות, הסרטונים וכמובן הגיבויים השונים שביצעתם. בווטסאפ מציינים שתוכלו לייצא את היסטוריית הצ'טים מהטלפון ואף "להוריד דו''ח של חשבונכם". דו''ח זה "מאפשר לכם לבקש או לייצא דוח אודות פרטי החשבון וההגדרות שלכם ב-WhatsApp. הדוח לא יכלול את ההודעות שלכם", כך מסבירים.
החברה מכריחה את המשתמשים לאשר את התנאים ללא שינוי
פייסבוק הודיעה בסוף השנה האחרונה שהיא מתכננת לדרוש ממשתמשי ווטסאפ לאשר תנאי שימוש (EULA) חדשים ובהם אישור גישה לכמעט כל המידע באפליקציה, כאמור, למעט תוכן השיחות והצ'טים עד פברואר האחרון. אחרי שספגה ביקורת נוקבת על צעדה, היא החלה בסדרה של זיגזוגים כדי לנסות ולמתן את החשש הגדול שיצרה הצהרתה ודחתה את תאריך היעד מפברואר ל-15 במאי הקרוב. כעת עולה שהחברה כנראה כן תכריח את המשתמשים לאשר את התנאים החדשים ללא שום הנחה, אם הם רוצים להמשיך ולעשות בה שימוש כרגיל.
אבל פייסבוק לא ציפתה לתגובה החריפה של המשתמשים והרגולטורים במדינות מסוימות. המשתמשים החלו להציף את האפליקציות המתחרות, בעיקר סיגנל וטלגרם. כאשר שתיהן חרטו על דגלן את הפרטיות - אם כי רק סיגנל באמת עומדת בכך בזכות הצפנה מלאה מקצה לקצה. טלגרם קצת פחות ברורה ואינה מאפשרת הצפנה של שיחות כברירת מחדל למשל בניגוד לסיגנל. שתי האפליקציות זכו לעשרות מיליוני משתמשים חדשים בזכות המהלך שלך ווטסאפ, אם כי די ברור שהרוב המוחץ כנראה שומר אותן ליום סגריר ולא באמת יעבור לשימוש בהן על חשבון ווטסאפ.
המדינות מנגד בינתיים לא מגיבות יותר מדי, למעט גרמניה. המדינה הודיעה שתאסור על פייסבוק לעשות שימוש במידע של משתמשי ווטסאפ תחת חוק הפרטיות האירופי - ה-GDPR. נציב הפרטיות הגרמני פרסם מסמך ובו הוא מודיע שפייסבוק לא תוכל לעשות שימוש בנתוני המשתמשים בשלושת החודשים הקרובים. על פי ניתוח של תנאי השימוש בידיו, המסקנה היתה שתוספת האותיות הקטנות שפייסבוק הכניסה בהסכם השימוש החדש היתה כל כך לא ברורה, שאנשיו עדיין לא הצליחו להבין מה יקרה למידע המשתמשים שכן יאשרו את התנאים.
לפייסבוק לא אכפת
הטענה העיקרית היא שהתנאים החדשים מאפשרים לווטסאפ לשתף הרבה מאוד מהמידע והנתונים של המשתמשים עם פייסבוק, ומאפשרים לרשת החברתית ליהנות מהשיתוף עוד שנים ארוכות בעתיד. הגרמנים אינם לבד במערכה, גם הודו, לא מגינה דגולה של פרטיות האזרחים שלה, ביקרה את תנאי השימוש החדשים תוך ציון ש"היא מודאגת מאוד לגבי היכולת של האזרחים ההודים לבצע החלטה מודעת באופן עצמאי", או במילים אחרות, פייסבוק דוחפת להודים את השינוי בכוח בלי שהם יכולים להתנגד לו.
המהלך הזה מעיד שלפייסבוק כנראה לא אכפת. לא אכפת לה שמשתמשים יעברו למתחרים, לא אכפת לה שהרגולטורים יכולים לעשות שרירים ובעיקר לא אכפת לה מלעבור על התחייבויותיה, עליהן חתמה בעת רכישת ווטסאפ ב-2014, אז דרשו מייסדי האפליקציה לא להשתמש במידע של משתמשיה כדי למכור פרסומות. למרות כל זאת ווטסאפ כנראה תמשיך להיות אפליקציית הצ'ט המובילה בעולם עוד שנים רבות, כי אם יש משהו שגילינו על עצמנו זה שהפרטיות שלנו כנראה פחות חשובה לנו מלקבל שירות מקוון בחינם.