סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
חיילי מילואים חיילים מלחמת עזה
חיילי מילואים בעוטף עזה (צילום: דובר צה"ל)

"אחרי 220 יום במילואים לא נתנו לי פרויקטים חדשים. נאלצתי להתפטר"

עובדים המשרתים תקופות ממושכות במילואים בשנה האחרונה נאלצים להתמודד בנוסף לכל גם עם פגיעה בקריירה. הם מתקשים להתקדם או לקבל העלאות בשכר ומרגישים ש'מדלגים' עליהם, פשוט מכיוון שהם לא נמצאים ולא מצליחים להגיע לתפוקות הנדרשות בעבודה

לפני חודשיים, בדרך לסבב המילואים השלישי שלו למשך שלושה חודשים בעזה, החליט י', אשר ביקש שלא להזדהות בשמו, להתפטר ממקום העבודה בו עבד חמש שנים. "הבוס די הראה לי את הדרך החוצה. הוא לא היה מרוצה מכך שאני לא זמין לחמישה ימי עבודה בשבוע אחרי שבשנה האחרונה עשיתי 220 ימי מילואים", הוא מספר.
הוא משרת בתפקיד שמאפשר שילוב עבודה ושירות מילואים, בבסיס פתוח שבו הוא נדרש לשלוש-ארבע משמרות בשבוע ועבד בחברת הייטק, בתפקיד CS (Customer Success). "אני אמנם חייל עם פריבילגיה - שיכול לעבוד במקביל אבל יש מקומות עבודה כמו שלי שבהם לאורך תקופה של שלושה או ארבעה חודשים אתה לא יכול הגיע להספקים או זמינות ללקוחות שנדרשת בתפקיד. בסופו של דבר התחילו להוריד לי פרויקטים, לא רצו שאבוא לעבוד במקביל למילואים אלא שאשב בבית למרות שיכולתי לעבוד. בסוף תקופת המילואים הפסיקו לתת לי פרויקטים חדשים, היו נותנים לי כל מני משימות קטנות כדי להעביר את היום וזה הביא אותי למצב של התפטרות. לא יכולתי גם לקבל העלאות או עוד תנאים והבוס שלי אמר לי שלא תפקדתי בשנה האחרונה ולא הראיתי ביצועים טובים. איך יכולתי להראות ביצועים אם לא נתנו לי לעבוד?", הוא אומר. ההסבר שקיבל לכך שהתבקש לא להגיע היה שהוא לא יכול להיות זמין עבור הלקוחות כל הזמן והפרוייקטים דורשים זמינות מלאה.
החוק אוסר אמנם לפטר חיילי מילואים בשל יציאתם לשירות מילואים למשך תקופה של חודש לאחר חזרתם לעבודה אלא באישור ועדת התעסוקה במשרד הביטחון, אבל אין הגנה על עובדים בפני הפסקת פרויקטים חדשים, מניעת העלאה או קידום.
ההגנה מפני פיטורים הורחבה במהלך מלחמת השבעה באוקטובר כך שאם עובד שירת במילואים לפחות 60 יום בתקופה שבין 07.10.2023 ועד סוף 2024, אסור לפטר אותו במשך 60 ימים מתום השירות. גם הגנה זו תקפה רק לפיטורים, ומעסיקים יכולים להתגבר עליה באמצעות קבלת אישור מוועדה במשרד הביטחון לפיטורים.
כדי לעמוד בדרישות החוק, המעסיק של י' אכן לא פיטר אותו אבל כן העביר לו מסר שהוא לא היה מרוצה מהתפקוד שלו בשנה האחרונה ובסופו של דבר היה, לדבריו, 'מעיף אותו מהעבודה'.
כעת, הוא נמצא שוב בסבב מילואים ומנסה לחפש עבודה תוך כדי. בראיונות עבודה הוא לא חושף את עובדת היותו משרת מילואים שעשה הרבה מאוד מילואים בשנה האחרונה, עד שהוא מגיע לשלבים מאוד מתקדמים. "אני נמנע גם מלספר שהסיבה שבגללה עזבתי את מקום העבודה האחרון היא המילואים", הוא אומר.
הנטל על חיילי המילואים בשנה האחרונה הוא עצום, כמעט בלתי אפשרי לעבוד תוך כדי סבבי שירות בלי תמיכה ממקום העבודה. רבים מהם חווים פגיעה בקריירה, בין אם זה עיכוב בהעלאה, בקידום או קבלת פרויקטים חדשים או משמעותיים שהם היו מעוניינים בהם. הנטל כבד גם על המעסיקים. גם אם המעסיקים באים לקראת המילואימניקים, הם נאלצים לעשות שיקולים עסקיים. בבחירה בין עובד שנמצא חמישה ימים בשבוע באופן קבוע לבין זה שנעדר במשך חודשים או נמצא רק שלושה ימים בשבוע - הרבה מעסיקים יעדיפו לתת את הפרויקטים החשובים לעובדים שנמצאים על מנת לבצע אותם. לאלו שאינם משרתי מילואים. אותם עובדים שנמצאים במילואים במשך חודשים ארוכים גם מרגישים שהם לא יכולים לבקש העלאות או פרויקטים שהיו מעוניינים בהם מכיוון שהם נעדרים ממקום העבודה ואינם יכולים להבטיח זמינות. הם לא יודעים מתי יגוייסו ולכמה זמן.
א', מהנדס תוכנה בחברת גאמפא אשר עשה למעלה מ-200 ימי מילואים השנה וביקש להישאר בעילום שם, אומר שאחד האתגרים הקשים הוא ההתמודדות עם האי וודאות - לא לדעת מתי שולפים אותך מהחיים להקפצה. "אני סניור, הציפייה ממני היא להוביל פרויקטים מקצה לקצה, להיות בקשר עם המון צוותים בחו״ל. כשיש לי רצף של חודש או יותר אני מצליח להיכנס לעניינים ולרוץ. יש לי הרבה סבבים קצרים של שבוע עד שלושה שבועות, לעיתים גם בהקפצה, כך שאני צריך להתמודד עם הרבה אי וודאות ולא יכול לתכנן קדימה. זה מקשה על הפרויקטים שאני מוביל והאנשים שעובדים איתי. כמובן, בתור חברת ענק, החברה מצליחה 'לספוג' את המחיר של העבודה המקוטעת שלי, וכולם, לרבות המנהל, מאוד מבינים, חמים וקשובים ומכילים את העניין.
מן הסתם העובדה שאני נעדר מהעבודה לחלק ניכר מהשנה, משפיעה באופן ישיר על אפיק הקידומים שלי ועל הרייטינג שאקבל בסוף שנה (ציון ביצועים, שממנו נגזר קידום, בונוסים וכו׳)", הוא אומר.

אין מה לדבר על העלאה

"הייתה מתוכננת לי העלאה בשכר בחברה, עשיתי את המבחנים המקצועיים בשביל אותה העלאה, ואז ב-7.10 שנה שעברה גוייסתי וזה עצר את ההעלאה כך שבמשך כל שירות המילואים קיבלתי 10% פחות", מספר נ', אשר ביקש גם הוא לא להזדהות בשמו. הוא עבד במשך שנתיים וחצי כמהנדס מכונות, במשרה ראשונה אחרי הלימודים. הוא סיים את סבב המילואים הראשון במרץ אחרי שגוייס ב-7.10, חזר לעבודה ובאפריל הודיעו לו על פיטורים.
"כשהייתי במילואים אמרו לי שהכל בסדר, 'תתרכז במילואים'. בסוף החברה פשוט נפלה כי הרבה מכוח האדם גוייס, גם הסמנכ"ל שמעלי גוייס לכמה חודשים והרבה דברים פשוט נעצרו בחברה. נתנו לי עוד חודש משכורת. אני לא היחידי מהחבר'ה שלי שפוטרו. הגשתי דרך העמותה של צה"ל תביעה על פיטורים שלא כדין אבל אני כל הזמן מתגייס עוד פעם. התחלתי לחפש עבודה במאי, ביולי גוייסתי שוב, הייתי אמור להיות מגוייס ל-30 יום שהפכו ל-60 ואז כשסיימתי את המילואים האלה גוייסתי שוב ב-7.10 השנה ועכשיו אני עדיין במילואים. כל פעם כשחיפשתי עבודה והתחלתי להיכנס לעניינים ולפתח את הקשרים גוייסתי שוב. היה לי ראיון עבודה אחד שאמר לי - 'תשתחרר מהמילואים תדבר איתי, כי אני אראיין אותך עכשיו והכל אבל אני צריך עובד עכשיו", הוא אומר. עכשיו, הוא מגוייס ללא תאריך שיחרור ומחפש עבודה כמהנדס מכונות. "אני כרגע בכוננות, יכול להיות שאני חוזר מחר למילואים, או בשבוע הבא. אני די באפלה".
ר', אשר פוטר ממשרתו כמנהל פיתוח שבועיים לתוך סבב המילואים הראשון אחרי השבעה באוקטובר מכיוון שהחברה בה עבד פשטה את הרגל, התקשה לאחר מכן למצוא עבודה במשך חודשים ארוכים. "הרגשתי שהכל תקוע בתקופה הזו מכיוון שכשאתה תקוע בעזה שלושה שבועות קשה מאוד לקבוע ראיונות וגם ברגע שמצאתי מישהו שמחפש לא הצלחתי לקבוע ראיונות כי המנהלים הבכירים גם הם היו במילואים", הוא אומר.

"אי אפשר לנהל קריירה ומילואים לתקופות ארוכות"

בתקופה שחיפש עבודה הוא היה צריך להמשיך להתפרנס ולכן התחיל לתת שירותי ייעוץ מרחוק בתחומו והיום הוא עובד כמנהל פיתוח בחברה ביו-רפואית. "עכשיו אני חוזר מעוד חודש מילואים. לפני שהתחלתי לעבוד המנהל שלי ביקש שלא 'אברח' לתקופה ארוכה למילואים ולכן בסבב האחרון כאשר ביקשו ממני להישאר אמרתי שאני מצטער, שאני לא מסכן את הפרנסה שלי. אי אפשר לנהל קריירה ומילואים לתקופות ארוכות. זה לא עובד ביחד", הוא אומר.
ותקופות המילואים הארוכות שפוגעות להם בקריירה, צפויות ללוות את המעטים שנושאים בנטל לפחות בזמן הקרוב. לפי התכנון הנוכחי של מערכת הביטחון, לוחמי המילואים צפויים לעשות גם בשנה הבאה יותר מ־100 ימי תעסוקה מבצעית.
מצבם של אנשי מילואים אשר היו מועסקים טרם המלחמה טוב יותר לעומת אותם אלה שגוייסו לפני שהספיקו להיכנס לשוק העבודה. רותם בצלאל, הד הנטר ויזם חברתי, עצר בתחילת המלחמה את פעילות הגיוס והתרכז בסיוע לאנשי מילואים במיזם "Duty to Desk" שנועד לעזור למילואימניקים למצוא עבודה, רובם כאלה שמחפשים עבודה ראשונה בתחום. "החלטתי כל יום לפרסם אדם אחד, תמונה שלו במדים ופוסט שבו הוא מספר איפה המלחמה תפסה אותו, מה הוא עושה, מה למד ומה הוא מחפש. לאט לאט הפרויקט הפך ויראלי והצליח להגיע לקהל גדול, לשמחתי גם אנשים התחיל לקבל הצעות עבודה בזכות הפוסטים. כמעט כל שבוע אני מקבל הודעה על אדם שסגר משרה מעולה, בפייסבוק, מיקרוסופט אפל, החברות הכי שוות בתעשייה".
אותם אנשים שכבר הצליחו, אחרי מאמץ רב ובתקופה לא קלה, להתברג למשרה הראשונה שלהם נקראים שוב למילואים ואז נאלצים להתמודד עם ההשלכות של ההיעדרות ממקום העבודה החדש. "במקום שכל האנרגיה שלהם תתמקד בהזדמנות שהם קיבלו, הם מוצאים את עצמם שוב במילואים ואז הם בחרדה כפולה, גם מה שיקרה להם ברמה האישית והמשפחתית וגם המקום שנתן להם הזדמנות שהם רוצים להראות שהם ראויים להזדמנות הם יודעים כמה השוק מלא באנשים שרוצים להיכנס ומאוד מפחדים על המקום שלהם", הוא אומר.