סגור
יו"ר ועדת הכספים משה גפני ב מליאת הכנסת כנסת אישור ה תקציב 2024 13.3.24
משה גפני (צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)

עוד חוק במחלוקת: הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים חוזרת

יו"ר ועדת הכספים משה גפני מתכוון לחדש את הדיון בחוק מתקופת ההפיכה המשטרית, שיעניק לבתי הדין הרבניים סמכות לדון בנושים אזרחיים כבוררים. ח"כ פורר: "ביהדות התורה חושבים שאנחנו האידיוטים השימושיים שלהם" 

עוד חוק מתקופת ההפיכה המשטרית מתעורר לחיים. ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני צפויה להתחיל לדון בהצעת חוק של ארבעה ח"כים מדגל התורה וש"ס בראשות גפני להחזרת הסמכות של בתי הדין הרבניים לדון במחלוקות כספיות כבוררים.
ההצעה עברה בקריאה טרומית בפברואר 2023 ועוררה סערה ציבורית והתנגדות גדולה, בשל הטענה שהיא התחלה של מהפכה חוקתית נוספת. אחרי שהוקפאה כשנה הועברה במרץ מוועדת החוקה לוועדת הכספים בראשות גפני למרות חוסר הרלבנטיות של ההצעה לוועדה זו, אבל לא התקדמה מאז. ביום שלישי הבא תדון הוועדה בחוק.
בתי הדין הרבניים של המדינה מוסמכים בחוק לדון בענייני אישות ובסכסוכים שנלווים אליהם. אבל עד 2006 הם שימשו גם כבוררים בסכסוכי ממון בלי שהיה שום חוק שהסמיך אותם. זאת, בגלל הנחה שזה מה שבתי דין רבניים עושים. הם דנו ב-700 תיקים בשנה, כלומר הביקוש לשירותיהם היה אפסי. ב-2006 קבע בג"ץ בפסק דין סימה מאיר שבית משפט של המדינה אינו יכול לקיים דיונים בלי שקיבל הסמכה בחוק. מאז מנסות המפלגות הדתיות והחרדיות להשיב לבתי הדין את הסמכות, אבל רק עכשיו נוצרה קואליציה שבה אין התנגדות חילונית לכך.
בדברי ההסבר להצעת החוק נטען שמדובר בחלק מעיקרון הפלורליזם השיפוטי. ההסבר הזה נראה אבסורדי כשהוא מתייחס לאותם בתי הדין הרבניים שהחוק בישראל כופה על כל האוכלוסייה היהודית להתגרש רק אצלם. ההצעה הזאת השתלבה ביוזמת ההפיכה המשטרית ונטען נגדה שהיא תיצור מערכת משפט הלכתית מקבילה ושתפגע קשות בנשים. הטענה הנגדית היתה שבתי הדין ידונו כבוררים רק בנושאים שאינם קשורים לתיקי גירושים ורק בהסכמת שני הצדדים.
גורמים בכנסת אומרים שגפני מתכוון במהלך הזה להשיג הישג פוליטי ולדרבן את הקואליציה להקצות 600 מיליון שקל קואליציוניים למורות החרדיות גם בשנת 2025, למרות שהכספים של השנה עדין תקועים. ההערכה שתקציב 2025 שידון מחר בממשלה ויגיע לוועדה בדצמבר 2024, וכן הצעת התקציב המעודכנת לשנה הנוכחית, יתקשו לעבור בוועדה בלא הקצאת הכספים למורות.
בתוך כך, שר העבודה יואב בן צור מש"ס הודיע שהוא יצביע נגד התקציב בשל הקפאת קצבאות הביטוח הלאומי. לדבריו, "הקפאת קצבאות בזמן שיש עליית מחירים בכלל תחומי החיים, זה לא הקפאה אלא קיצוץ כואב ולא מוסרי. אני מתנגד בתוקף להקפאת כלל קצבאות הביטוח לאומי". הודעת בן צור מתואמת עם יו"ר ש"ס אריה דרעי והיא נראית כהבעת מחאה חלקית של ש"ס על גזרות התקצב. עם זאת לפחות בשלב זה זוהי התנגדות בערבון מוגבל שכן יתר המפלגה לא הודיעה על הצבעה נגד התקציב.
בחודשים האחרונים הוסכם על "חלוקת עבודה" במפלגות החרדיות. יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף הופקד על קידום חוק ההשתמטות, יו"ר ש"ס אריה דרעי על קידום סבסוד מעונות היום וגפני על העברת הכספים למורות החרדיות שמעוכבים ע"י משרדי האוצר והמשפטים. גפני זועם על שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שלא תיאם עימו את מהלכי התקציב. ביום שלישי אמר גפני פעמיים בוועדת הכספים: "אני שומע שמתכוונים להעביר תקציב. איתי אף אחד לא דיבר". הרמז לסמוטריץ' ברור. בלי הידברות ותיאום, התקציב לא יעבור.
‏ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו אמר בתגובה: "ביהדות התורה חושבים שכל הציבור הוא האידיוט השימושי שלהם. בזמן שלאורך כל גבולות ישראל נלחמים כתף לכתף, חילוניים ובני הציונות הדתית, אשכנזים ומזרחים, עירניקים, מושבניקים וקיבוצניקים, עסוקים חברי הכנסת של יהדות התורה ביצירת מערכת משפט מקבילה לצד קידום ההשתמטות מהגיוס. סדרי עדיפויות בזויים של מנהיגי ציבור שלא מבינים באיזה מציאות אנחנו חיים".