סגור
שר התקשורת שלמה קרעי
שר התקשורת שלמה קרעי. "בהצעת החוק אין שום פגיעה בפרטיות" (צילום: אלכס קולומויסקי)

אושר בטרומית החוק שיאפשר לממשלה להשתלט על מדידת הרייטינג

"חוק המידרוג" שזכה לקיתונות של ביקורת מציע שמדידת הרייטינג שנעשית באופן פרטי על ידי ועדה במימון ערוצי הטלוויזיה והמפרסמים, תעבור לידי הממשלה. היועצת המשפטית לממשלה הביעה התנגדות לחוק בשל פגיעה בפרטיות ובחופש העיתונות. גם באופוזיציה מחו: "תגידו שהממשלה צריכה לרגל אחרי האזרחים ולדעת באיזה ערוץ צופה איזה אזרח"

מליאת הכנסת אישרה בתום דיון סוער בקריאה טרומית את "חוק המידרוג" - המאפשר לממשלה להשתלט על מדידת הרייטינג. בעד הצעת החוק הצביעו 53 ח"כים מול 49 ח"כים שהתנגדו. ראש הממשלה בנימין נתניהו, חברי כנסת מהימין הממלכתי ואחרים לא נכחו בהצבעה.
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הביעה התנגדות להצעת החוק בשל פגיעה בפרטיות ובחופש העיתונות. במכתב ששלח המשנה ליועצת המשפטית, מאיר לוין, כתב: "הצעת החוק גורמת לפגיעה חמורה ובלתי מידתית בזכות לפרטיות, ובתוך כך בזכות לחופש הביטוי והעיתונות, פגיעה הנובעת ממעורבות שלטונית פוליטית בשוק השידורים, ולכן יש מניעה חוקתית בקידומה".
כיום מדידת הרייטינג נעשית באופן עצמאי ומבוססות על השוק הפרטי ללא מעורבות ממשלתית. הצעת החוק כוללת השתלטות של הממשלה על מדידת נתוני הרייטינג, שעד היום נעשה באופן פרטי על ידי ועדה במימון ערוצי הטלוויזיה והמפרסמים.
מדידת הרייטינג היא כלי קריטי בהכנסות של ערוצי הטלוויזיה, שעליהם מתבסס התמחור של עלויות הפרסום בהם. כיום מדידת הרייטינג נעשית כאמור על ידי ועדת המידרוג – ועדה משותפת לערוצי הטלוויזיה ולמפרסמים. בוועדת המדרוג חברים הערוצים: 9, כאן, קשת, i24NEWS , ערוץ המוזיקה, איגוד חברות הפרסום בישראל ואיגוד השיווק הישראלי.
לפי הצעת החוק שהוגשה על ידי ח"כ דנינו ונתמכת על ידי שר התקשורת שלמה קרעי, "שר התקשורת יקבע שיטה למדידת הרייטינג של ערוצי הטלוויזיה. הערוצים יחויבו להעביר לשר התקשורת אחת לחודש את נתוני הצפייה בהם. בשעות השיא, יחויבו הערוצים לדווח בזמן אמת על כמות הצופים בהם".
שר התקשורת קרעי תקף את בהרב מיארה ואמר כי "חוות הדעת שלה הזויות ומופרכות והיא יכולה לעשות מהם טיארה - כפי שאמרו הגששים". לטענתו בהצעת החוק אין שום פגיעה בפרטיות והיא תעבור את ההתאמות ותשקף את הנתונים העדכניים של הרייטינג לציבור. אתם מפחדים מהאמת הזו"- קרא לעבר האופוזיציה. דנינו הודיע כי יוכנסו שינויים במהלך קידום החוק בוועדת הכלכלה.
ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) שנימק את ההתנגדות בשם האופוזיציה אמר לקרעי: "אני לא מאמין לך, טובת המדינה לא עומדת לנגד עיניך. הסיפור של קואליציה ואופוזיציה בימים האלה היה אמור להיגמר. אתם מביאים חוקי הסטה וחוקים שמיטיבים את אלה שמעל האלונקה על חשבון אלה שמתחת לאלונקה - אלה שנושאים את הנטל. אנו הולכים למשפחות ושומעים את אותם דברים . יש חלק שנושא את המלחמה ויש חלק שחולב אותה. יש כאלה שרוצה לעקוף את ההשתמטות בחוק לסבסוד המעונות והחוקים שאתם מביאים נועדים לפלג אותנו. לחזור למלחמות של שמאל וימין".
ח"כ גלעד קריב (עבודה) תקף אף הוא את קרעי: "תגידו שהממשלה צריכה לרגל אחרי האזרחים ולדעת באיזה ערוץ צופה איזה אזרח. הצעת החוק תביא לכך הממשלה תקבע לערוצים מסחריים איזה נתונים להציע בזמן השידור. אתה לא מתבייש, לפחות תהיה ישר ואמיץ ותגיד שאתם לא מאמינים בתקשורת חופשית. בכנס הזה (כנס החורף, צ"ז) המהפכה המשטרית שלכם תתמקד בין היתר להשתלט על התקשורת. נבלום את הנסיון הנבזה שלכם להשתלט על התקשורת".
ח"כ שלום דנינו אמר: "אנו חושבים שהשיטה הקיימת לקויה. יש לה פוטנציאל להטעיה והיא לא מכסה את כלל האוכלוסיות. אין לנו התנגדות לשיטה הקיימת – אנו חושבים שצריך לתקן אותה ולוודא שהיא שקופה ושיש עליה בקרה. הדברים מורכבים ואני מניח שבדיוני ועדת הכלכלה נצליח לשפר את השיטה הקיימת".