סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מתוך סרטון הדיפ פייק הרוסי נגד קמלה האריס
מתוך סרטון הדיפ פייק הרוסי נגד קמלה האריס

דוח של מיקרוסופט: כך פועלות רוסיה, איראן וסין להשפיע על הבחירות בארה"ב

רוסיה מפיצה סרטוני דיפ פייק נגד האריס, סין מכוונת למתנגדיה בקונגרס ואיראן קוראת להחרים את ההצבעה על רקע המלחמה בעזה - הבחירות בארה"ב מתקרבות, ואיתן מתגברים מאמצי ההשפעה הזרים

רוסיה פועלת לשיבוש מערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב באמצעות יצירת והפצת סרטוני דיפ פייק של המועמדת הדמוקרטית קמלה האריס – כך חושף דוח של מיקרוסופט, שפורסם בשבוע שעבר. כן מזהה הדוח מאמצים של איראן לפגוע בשיעורי ההצבעה בבחירות, וניסיונות של סין לפגוע בקמפיינים של מועמדים לקונגרס שביקרו את בייג'ינג.
"ההיסטוריה הדגימה שהיכולת של שחקנים זרים להפיץ במהירות תוכן מטעה יכולה להשפיע משמעותית על תפיסת הציבור ועל תוצאות הבחירות", כתב קלינט וואטס, מנהל מרכז ניתוח האיומים של מיקרוסופט, בפוסט שפרסם. "עם מיקוד ב-48 השעות שלפני ואחרי הבחירות, מצביעים, מוסדות ממשל, מועמדים ומפלגות חייבים לשמור על ערנות אל מול פעילות מקוונת מטעה וחשודה".
לפי הדוח, החל מאמצע ספטמבר חשבונות דוברי רוסית ב-X (לשעבר טוויטר) וטלגרם החלו להפיץ סרטון שנוצר על ידי בינה מלאכותית (AI), שבו נראית האריס מתבטאת בגסות בהקשר של ניסיון ההתנקשות הכושל בדונלד טראמפ, ואומרת שהוא "אפילו לא יכול למות בכבוד". הסרטון זכה לעשרות אלפי צפיות ב-X לאחר ששותף ב-23 בספטמבר על ידי כתב של רשת החדשות הפוטיניסטית RT. בסרטון שקרי אחר, שפורסם ב-25 בספטמבר, אדם שמתחזה לפקח בפארק טבע בזמביה טוען שהאריס הרגה קרנף ממין שנמצא בסכנת הכחדה. ב-16 באוקטובר, פורסם ב-X סרטון שעבר מניפולציה ובו מאשימה תלמידת תיכון לכאורה את המועמד לתפקיד סגן הנשיאה, טים וולץ, שתקף אותה מינית. סרטון זה זכה ל-5 מיליון צפיות בתוך 24 שעות.
"בשעה שרוב הסרטונים הללו זכו לחשיפה מזערית, הם מדגישים את המאמצים המתמשכים של רוסיה לעשות שימוש הן במניפולציה מסורתית והן בתוכן שנוצר על ידי AI כדי להשפיע על קהלים בארה"ב וללבות את הפילוג הפוליטי", כתב וואטס.
איראן, במקביל, ממקדת מאמצים בהורדת שיעור ההצבעה בבחירות, על רקע המלחמה המתמשכת בין ישראל לאויבותיה. ב-14 באוקטובר, ישות פיקטיבית בשם Bushnell’s Men, שמתחזה לאזרח אמריקאי בחשבונות טלגרם ו-X, קראה להחרים את הבחירות הקרובות כדי לשלוח מסר שהנשיא הבא של ארה"ב לא יזכה לתמיכתם אם "יתמוך בפעילות האכזרית של ישראל". מדובר באותה ישות שבמאי ניסתה ללבות מחאות אנטי-ישראליות בקמפוסים בארה"ב ובאירופה. כן זיהתה מיקרוסופט שקבוצת סייבר איראנית בשם Cotton Sandstorm ביצעה באפריל ובמאי משימות איסוף מודיעין באתרי בחירות במדינות מפתח בארה"ב ובאתרי חדשות גדולים. זאת, ייתכן כהכנה למתקפת סייבר בבחירות עצמן.
סין, מצדה, ממקדת מאז יולי את מאמציה במועמדים רפובליקנים לסנאט ולבית הנבחרים, שהתבטאו פומבית בגנות המדינה. מאמצים אלו מבוצעים באמצעות קבוצה בשם Taizi Flood, שקשורה למשרד לביטחון הציבור בסין. במקרה אחד, ניסתה הקבוצה לחבל בקמפיין של חבר הקונגרס בארי מור, באמצעות פוסטים שביקרו את תמיכתו בישראל תוך שימוש בביטויים אנטישמיים. יעד אחר של הקבוצה הוא הסנאטור מרקו רוביו מפלורידה, שהותקף בעשרות פוסטים בהם נטען שהוא מושחת.
בספטמבר, השיקה הקבוצה קמפיין נגד הסנאטורית מרשה בלקבורן מטנסי, שכלל טענות שקיבלה 700 אלף דולר מיצרניות אופיואידים, ופוסטי תמיכה ביריבתה הדמוקרטית, גלוריה ג'ונסון. "אף שנעשו ניסיונות לעורר תשומת לב לפרסומים באמצעות תיוג פוליטקאים, סלבס וגופי חדשות בפוסטים הרלוונטיים, הקמפיין זכה למעט מאוד פעילות אותנטית", נכתב בדוח. בנוסף, החל מאמצע אוקטובר, כמה חשבונות של Taizi Flood האשימו את חברת הקונגרס מייקל מקאול מטקסס ב"ניצול לרעה של כוחו לטובת רווח אישי", בסחר על בסיס מידע פנים ובקידום חקיקה שנויה במחלוקת. מקאול הוא יו"ר ועדת יחסי החוץ של בית הנבחרים, שם הוא מוביל את "כוח המשימה לסין", וספג ביקורת חריפה במייג'ינג לאחר ביקור רשמי שערך בטאייוואן באפריל 2023.
"במהלך תקופות של רגשות, עימות ותחרות מוגברים, תמונות, קטעי קול וסרטונים שעברו מניפולציה זוכים לתפוצה מהירה יותר מאשר במהלך מחזורי חדשות ממוצעים", כתב וואטס. "שחקנים זרים הוכיחו שהם גמישים ובעלי יכולות להחדיר ולהפיץ במהירות תכנים מטעים בתגובות אלו. אנחנו צופים שרוסיה, איראן וסין ימשיכו במאמציהן, כולל שימוש ב-AI, כדי להטיל ספק בנוגע לאמינות של תוצאות הבחירות".