סגור
בניין רכבת ישן ב רחוב שטרן ב ירושלים ש מיועד ל הריסה ב מסגרת התחדשות עירונית ו פינוי בינוי
פינוי־בינוי בירושלים. הסעיף יפגע בבוטות בעקרון הצדק החלוקתי (צילום: יואב דודקביץ)

חוקרים: "חוק ההסדרים יקפיא תוכניות פינוי־בינוי"

סעיף בטיוטת חוק ההסדרים 2025 יאלץ בעלי דירות שעברו פינוי־בינוי מסובסד בפריפריה להחזיר את עלות הסבסוד אם ימכרו את הדירה. בכירי חוקרי הדיור לאוצר: "זו פגיעה בזכות הקניין שתביא להקפאות בנייה" 

סעיף בטיוטת חוק ההסדרים 2025 שהוגש לפני כשבוע ייאלץ בעלי דירות במתחמי פינוי־בינוי שהמדינה תסבסד — במקומות שבהם התחדשות עירונית אינה כלכלית — להחזיר את עלות הסבסוד אם ימכרו את הדירה החדשה. לטענת חוקרי תוכנית קרסו, במרכז הגר בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת ת"א, מימוש הסעיף יביא להגבלה קשה על זכות הקניין, ולפגיעה בוטה בעקרון הצדק החלוקתי, ויוריד משמעותית את שיעור ההסכמה של בעלי דירות לפרויקטים כאלה ובפועל, יביא להקפאה בתחום.
1 צפייה בגלריה
עו"ד שרון קרני כהן
עו"ד שרון קרני כהן
עו"ד שרון קרני כהן. פגיעה באוכלוסיות הכי מוחלשות
טיוטת החוק גורסת שעלות הסיוע התקציבי משמעותי והוא "מצמצם את יכולת הממשלה לסייע בפרויקטים נוספים. ההצעה מבקשת לייצר מסגרת אשר תקל במתן סיוע מטעם הממשלה בקשר לנכסים פרטיים, וזאת באמצעות השבת סכום הסיוע בעת מכירת הדירה". הניסוח מבהיר כי "חובת השבת הסיוע תוטל על נכסים פרטיים שבגינם ניתן סיוע ממשלתי כתוצאה מהתערבות ממשלתית ישירה, הן בדרך של התחדשות עירונית בפרויקטים נעדרי כדאיות כלכלית, והן בדרך של מיגון וחיזוק וכן מיגון בלבד". ההסבר הנלווה מטיל את האחריות למימוש המהלך על הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. הרשות "תקבע נהלים שבאמצעותם ניתן יהיה לחשב את שווי הסיוע הכספי שייזקף לכל דירה... והיא זו שתגבה את הכסף בעת ההחזר. עוד מוצע כי החלטה זו תחול גם על סיוע שניתן מכוח החלטות ממשלה קודמות".
במרכז הגר של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א זועמים על ההצעה ורואים בה פגיעה בוטה בתושבי השיכונים. במכתב שנשלח לממונה על התקציבים במשרד האוצר, ועליו חתומים בכירי החוקרים בתחום, בהם פרופ' רחל אלתרמן מהטכניון, פרופ' נורית אלפסי מאונ’ בן־גוריון, פרופ' ערן פיטלסון מהאונ’ העברית ופרופ' דני בן שחר מאונ’ ת"א, נכתב: "זוהי פגיעה בוטה בעקרון השוויון ובצדק החלוקתי, שהוא אחת התכליות החשובות בתחום המיסוי והמימון הממשלתי".
עוד הם טוענים כי בפועל, עלות קידום ההתחדשות העירונית תושת על הדיירים: "לפי ההצעה, חוב בגין מימון ממשלתי למיזם שלם יוטל כולו על בעלי הדירות הקיימות... אין כל הצדקה כי בעלי הדירות הקיימים יישאו לבדם בכל נטל מימון הסיוע הממשלתי לבניית מאות דירות חדשות, אשר יימכרו במחיר מלא על ידי היזם".
עו"ד שרון קרני כהן, ממרכז הגר: "ההצעה היא מופע של חוסר צדק חלוקתי וניתוק מהמציאות הכלכלית של משקי הבית. לפי ההצעה, מימון הסיוע הממשלתי למיזם להקמת מאות דירות חדשות, יוטל כולו על בעלי הדירות הקיימות ללא קשר ליכולתם לפרוע חוב בסדר גודל כזה. החוב יהיה חסם למכירת הדירה, לדיירים שמתאפיינים בחתך הכנסה נמוך ובהם נתמכי רווחה, קשישים ובעלי מוגבלויות רבים. מימון ממשלתי במאות מיליוני שקלים ניתן בעבר הלא רחוק למיזמי התחדשות ומיגון בפריפריה ובאופן עקיף גם באזורי ביקוש עם ויתור על הכנסות ממס רכישה, מס שבח ומע"מ. אין הצדקה לשלול את הסיוע דווקא מהיכן שהוא הנחוץ ביותר. האינטרס להגדיל את היצע הדיור הוא של המדינה. אז למה שרק הדיירים הקיימים יממנו זאת? ממילא, התנגדות בעלי הדירות לקחת על עצמם חוב עתק למשך שנים קדימה צפויה לסכל את הפרויקטים במקום לקדם אותם".