סגור
הקריה ב תל אביב הקרייה משרד הביטחון
הקריה בתל אביב (צילום: Dr. Avishai Teicher Pikiwiki Israel)

חוק ההסדרים
פיקוח על בזבוזי השכר: באוצר שמים עין על שומני מערכת הביטחון

בטיוטת חוק ההסדרים מוצע להקים מינהלת לביצוע ובקרה של תשלומי השכר והגמלאות בצה"ל. עוד מוצע להגביר את הפיקוח על הוצאות השב"כ והמוסד ולפנות בסיסי צה"ל במרכז ובחיפה

טיוטת חוק ההסדרים לשנת 2025 חושפת שבאגף התקציבים במשרד האוצר החליטו לשים דגש על התייעלות הוצאות מערכת הביטחון, ואף להשתמש בחלק מנכסי הצבא בכדי להגדיל את הכנסות המדינה. על הכוונת – פיקוח מוגבר של משרד האוצר על הוצאות כוח האדם והפנסיות במערכת הביטחון, הגברת הפיקוח על הוצאות המוסד והשב"כ ופינוי בסיסי צה"ל וביניהם הקריה שבתל אביב.
לצפייה בטיוטת חוק ההסדרים לחצו כאן
שני סעיפים מתוך חוק ההסדרים מתייחסים להגברת הפיקוח על הוצאות השכר במערכת הביטחון. הראשון דורש להקים מינהלת לביצוע ובקרה של תשלומי השכר והגמלאות בצה"ל, שבמסגרתה ימונה חשב בצה"ל בדרגת תא"ל שיהיה כפוף מקצועית לאגף החשב הכללי באוצר. מדובר ביוזמה שהאוצר מבקש לקדם כבר שנים, והייתה אמורה להתרחש כחלק מהתוכנית הרב-שנתית של צה"ל והמהלך להלבנת הגדלות הרמטכ"ל – מהלך שנבלם עם פרוץ המלחמה. החשב יאפשר לאוצר לפקח על הוצאות השכר בצה"ל בדומה לפיקוח הקיים על שאר הגופים הממשלתיים, עם דגש על התשלומים לאנשי הקבע והמילואימניקים. במקביל מציע האוצר להקים "מערך אחוד לניהול וטיפול בגמלאי המדינה בפנסיות גישור ותקציביות", בכדי להגביר את הפיקוח על הוצאות אלו לטייב את השירות שם.
סעיף נוסף בחוק ההסדרים מתייחס לפיקוח על הוצאות השב"כ והמוסד, כאשר מוצע להקים ועדת שרים לעניין אישור תוכניות פיתוח והצטיידות של השב"כ והמוסד שתהיה מורכבת מראש הממשלה, שר הביטחון ושר האוצר. הוועדה תאשר תוכניות הצטיידות של הארגונים שעלותם עולה על 100 מיליון שקל לשנה לפרויקטים של המוסד ו-50 מיליון שקל לשנה לפרויקטים של השב"כ.
חוק ההסדרים מתייחס גם למנוע כלכלי נוסף שיגדיל את הכנסות המדינה, פינוי מחנות צה"ל מהמרכז. בין השאר מוצע לפנות את בסיס הקריה בתל אביב, מחנה המכללות הצבאיות בגלילות, מחנות מרכזי השיקום והאחזקה הממוקמים בצריפין, תל השומר וחיפה – הכל עד שנת 2030. מלבד ההיבט הכלכלי, בפינוי בסיסים ממוקדי אוכלוסייה יש גם היבט ביטחוני.
כל ההצעות בחוק ההסדרים מגיעות מאנשי אגף התקציבים באוצר, וסביר להניח שחלק ניכר מההצעות ימוסמסו ולא ייכנסו בסופו של דבר לנוסח החוק הסופי עקב התנגדות משרד הביטחון.