סגור

"כמו להוריד פסנתר מהקומה הרביעית": בהחלטה היסטורית, הפד צפוי להפחית היום את הריבית

הבנק המרכזי האמריקאי צפוי להתחיל היום בסיבוב הספינה המוניטרית; הריבית בארה"ב עומדת על 5.5% מאז יולי 2023,  אחרי שהפד ביצע סדרת העלאות אגרסיביות בתגובה לזינוק באינפלציה. האנליסטים חלוקים לגבי שיעור ההורדה: "אם יורידו ב-0.5%, עלול להיווצר שוב לחץ אינפלציוני; אם יורידו ב-0.25% בלבד - ארה"ב עלולה להידרדר למיתון"

אחרי המתנה מורטת עצבים, הפדרל ריזרב צפוי להוריד היום את הריבית בארה"ב. בשווקים חלוקים לגבי שיעור ההורדה הצפוי - כאשר החוזים העתידיים על הריבית משקפים הסתברות של 65% להורדה של 0.5%, ושל 35% להורדה של 0.25%.
הריבית בארה"ב עומדת על 5.25-5.50% מאז יולי 2023, אחרי שהפדרל ריזרב ביצע סדרת העלאות אגרסיביות שהחלה 18 חודשים קודם לכן בתגובה לעלייה באינפלציה.
חלק מהכלכלנים חוששים כי הורדת ריבית בשיעור של 0.25% בלבד - לאחר שהאינפלציה ירדה ל-2.5% ושוק העבודה מראה סימנים של התקררות - עלולה לדרדר את ארה"ב למיתון. לעומתם, יש כאלה הסבורים כי הורדת ריבית של 0.5% תהיה חדה מדי, לאור העובדה ששיעור האינפלציה עדיין גבוה מיעד הפד.
הנשיא לשעבר של הבנק הפדרלי של דאלאס, רוברט קפלן, מעריך כי בדומה למחלוקת בין האנליסטים - גם בוועדת השוק הפתוח המקבלת את החלטות הריבית הדעות חלוקות. לדבריו, "יהיו כאלה מסביב לשולחן שחושבים, כמוני, שאנו פועלים באיחור וצריך להתקדם עם הורדת הריבית. אחרים יחשבו על ניהול הסיכונים וירצו להיזהר".
מארק זנדי, הכלכלן הראשי במודי'ס אנליטיקס, מעריך שבסופו של דבר התומכים בזהירות ינצחו. "אני מקווה שיורידו את הריבית ב-0.5%, כי לדעתי הריבית פשוט גבוהה מדי, אבל להערכתי בפד יסתפקו ב-0.25%", אמר ל-CNBC. "הם עמדו במנדט שלהם לתעסוקה מלאה והאינפלציה ירדה, כך שזה לא תואם לריבית של 5.5%, ולכן אני חושב שהם צריכים לנרמל במהירות את הריבית. יש להם מרחב תמרון רב לשם כך". לדבריו, הפד חייב לפעול במהירות "אחרת הם מסתכנים בכך שמשהו יתקלקל".
לעומת זאת, הכלכלן טום סימונס מג'פריז סבור כי כפי שמדיניות ההידוק לא עבדה בדיוק כפי שציפו, גם ההקלה מלווה בלא מעט חוסר ודאות. "וכשיש חוסר ודאות, עדיף לא למהר מדי", אמר.
סימה שאה מחברת ניהול הנכסים פרינסיפל, מניחה כי גובה ההורדה ייקבע בסופו של דבר בהתבסס על ההחלטה מהו הסיכון הגדול יותר: "החזרת הלחץ האינפלציוני אם יורידו את הריבית ב-0.5% או האפשרות של מיתון אם יורידו אותה ב-0.25% בלבד".
דברים דומים אמר גם דיוויד קלי, האסטרטג הראשי בג'יי. פי מורגן. "אם הם יורידו את הריבית בצורה אגרסיבית מדי, הם יערערו את הביטחון", אמר בריאיון ליאהו פיייננס. "זה דומה להורדת פסנתר מהקומה הרביעית של בניין. צריך לעשות זאת לאט ובזהירות". עם זאת לדבריו, אף שהצמיחה קרוב לוודאי שתואט, הסיכוי להאטה כלכלית משמעותית נותר נמוך.
לעומת זאת, סאירה מאליק, נשיאת Nuveen equities, חוזה מיתון בשנה הבאה. גם בריאן ווהלן, המשקיע הראשי של TCW מעריך כי המדיניות של הפד רק תדחה את ההאטה הכלכלית הצפויה, אך לא תצליח למנוע אותה.
לנוכח הורדת הריבית הצפויה וההשלכות שלה, קאלי קוקס מחברת ניהול ההון Ritholtz מייעצת ללקוחות שלה לשנות את תיקי ההשקעות שלהם. "זה הזמן להשקיע בנכסים בעלי סיכון גבוה, במיוחד למשקיעים ארוכי טווח שיכולים להתמודד עם התנודות שאנחנו חווים", אמרה. "בו בזמן, כדאי להתכונן למיתון ולהכין מראש תוכנית פעולה".
בסוכנות דירוג האשראי פיץ' מעריכים כי הפד יחל היום בהורדות ריבית, אך לדבריהם מדיניות ההקלה המוניטארית תהיה "מתונה" במונחים היסטוריים. לפי התחזיות של הסוכנות, בבנק המרכזי יורידו את הריבית ב-0.25% בספטמבר ובדצמבר (0.5% בסך הכל); בשנה הבאה תופחת הריבית ב-1.25% בסך הכל, וב-2026 - ב-0.75%. כלומר, לפי הערכה זו, במשך 25 חודשים הבנק המרכזי יוריד את הריבית ב-2.5% בסך הכל, בעשר הורדות. לעומת זאת, שיעור ההורדה החציוני מריבית ברמות שיא לתחתית במחזורי הקלה קודמים מאמצע שנות ה-50 עמד על 4.7%, ומשך ההורדות החציוני היה 8 חודשים.
לעומת זאת, הסוחרים בסיטיגרופ סבורים כי הפד צפוי להפחית השנה את הריבית באופן אגרסיבי - שלוש הפחות בשיעור של 0.5% כל אחת (כלומר 1.5% בסך הכל).