סגור
למעלה: תמונות ה חטופים על ה פלייר  למטה: הנחת ה פליירים ב בית הכנסת
תמונות החטופים על הפליירים, ותיעוד הנחתם בבית הכנסת (צילומים: תיעוד מצלמות אבטחה בית כנסת בהרצליה, אילן פיגנבוים)

המעצרים בהרצליה: "השוטרים רמזו שהם מצטערים, אבל אלה הוראות מלמעלה"

מעצרים בעלי ניחוח פוליטי הופכים לשגרה: בשישי נעצרו שלוש נשים בעוון הנחת פליירים בבית הכנסת שבו מתפלל ח"כ יולי אדלשטיין; הן הובלו באזיקים למשטרה והושארו 9 שעות במעצר; המשטרה: "אם יימצא פגם בהתנהלות, הוא יטופל"; מח"ש חוקרת

המשטרה עצרה אתמול (ו') בצהריים שלוש תושבות הרצליה שהניחו בערב חמישי עלונים על כיסאות בית כנסת בעיר, שבו מתפלל, בין היתר, ח"כ יולי אדלשטיין. סיבת המעצר, לפי המשטרה, היתה "הסגת גבול". על העלונים, שהונחו בבית הכנסת בשעה שהיה פתוח לקהל, נכתב "שלח את עמי", והיו עליהם תמונות של חטופות בשבי חמאס, של ילדי משפחת ביבס שנחטפו מניר עוז, וכן תמונה של אדלשטיין הצעיר כאסיר ציון בברית המועצות.
שלוש הנשים – רמה ענב ושמרית בורלא, בשנות ה־60 לחייהן, ועידית אלכסנדרוביץ', בשנות ה־40 לחייה - הובלו באזיקים לתחנת גלילות. הן שוחררו רק לאחר כתשע שעות, מאוחר בליל שישי, לאחר שאל התחנה זרמו מאות מפגינים במחאה על המעצר השנוי במחלוקת. שחרורן נעשה תחת תנאים מגבילים, שלפיהם אסור להן ליצור קשר זו עם זו ועם ח"כ אדלשטיין במשך 15 יום, והן חויבו לשמור על מרחק של 300 מטר לפחות מביתו ומבית הכנסת.
אחת העצורות, רמה ענב, סיפרה לכלכליסט על השתלשלות האירועים: "ביום חמישי בערב, בסביבות שש וחצי, עברנו שלושתנו ליד בית הכנסת וראינו התקהלות בחוץ כי הסתבר שהיתה שם בר מצווה. התקרבנו כדי לנסות לגלות מאיזו דלת ייכנס יולי אדלשטיין, שידוע לנו שהוא מתפלל שם, כדי שנוכל להביע את מורת רוחנו בעניין החטופים. בכניסה הראשית היו המון אנשים שפינו דברים מהבר מצווה, ואילו בית הכנסת עצמו, שאליו נכנסנו מכניסת הנכים, היה ריק.


"אחרי שנכנסנו מהדלת הצדדית, הנחנו פליירים בצורה מכובדת על הכיסאות. היה כתוב עליהם רק 'שלח את עמי', והיו תמונות של חטופות בעזה וילדי משפחת ביבס, וכן תמונה של יולי אדלשטיין כשהיה אסיר ציון. אני מספיק מבוגרת כדי לזכור שעמדתי במשמרות בדרישה לשחרר אותו, כשהיה אסיר ציון בברית המועצות. יצאנו משם וקיווינו שביום שישי בבוקר, בתפילת הסליחות, יגיע יולי או שהמתפללים יראו לו את הפליירים ואולי זה ישפיע עליו.
"למחרת, בסביבות אחת וחצי בצהריים, הגיעו אליי שוטרים ועצרו אותי. הם ביקשו לאזוק אותי, וביקשתי שזה יהיה בניידת, לא בבית, ובניידת באמת אזקו אותי, בידיים וברגליים. לקחו לנו את הטלפונים והחזיקו אותנו בתחנת המשטרה עד עשר חצי בלילה. המשטרה ביקשה בהתחלה חמישה ימי מעצר בית, ובהמשך ויתרה על הדרישה הזו. למרות הכעס על מה שקרה, ואף שהיינו שם הרבה שעות, אני חייבת לציין שהשוטרים שנפגשו איתנו היו אינטליגנטים ואדיבים. לא אחת הם רמזו לנו שהם מצטערים, אבל ההוראות מגיעות מלמעלה".
לדברי עו"ד רן תגר, שייצג את העצורות, "כל חטאן מסתכם בכך שנכנסו לבית כנסת פתוח בזמן שהיתה בו בר מצווה והניחו עלונים על כיסאות המתפללים, וברור שהמעצר הזה פוליטי. אזקו אותן בידיים וברגליים כאילו הן חברות בארגון פשיעה".
בעקבות הביקורת על מעצר הנשים בביתן, בגין מעשה שספק גדול אם הוא מהווה עבירה, פרסמה המשטרה הודעה בשבת בצהריים, שלפיה "מפכ"ל המשטרה דני לוי הנחה לבדוק מיידית את השתלשלות האירועים, וככל שיימצא שנפל פגם בהתנהלות השוטרים, הוא יטופל בהתאם ויופקו הלקחים הנדרשים". עוד הוסיפו כי "במשטרת ישראל התקבל דיווח על התפרצות לבית הכנסת, שוטרים שהגיעו למקום פעלו לאיתור חשודים - כמו בכל אירוע עם חשד לעבירה פלילית. כאמור, לאור הטענות שעלו, הנחה המפכ"ל לבחון את השתלשלות האירועים". בהמשך הודיעה מח"ש על פתיחת בדיקה של האירוע.
בתוך כך, במהלך סוף השבוע הופץ ברשתות החברתיות סרטון נוסף של יצחק שחם, אל"מ בדימוס בן 80, שמחה מול ביתו של שר החינוך יואב קיש בהוד השרון. בסרטון נראה שחם שוכב על הרצפה, משקפי השמש שלו זרוקים בצד, והוא מנסה להיאבק בשוטר שמנסה להרחיקו מהמקום.
ממשטרת ישראל נמסר: "צר לנו על הניסיון להציג מצג שווא ותמונה מעוותת לאירוע בלתי חוקי. מדובר במי שפעלו ביודעין בניגוד להחלטה המבוססת על הנחיית היועמ"ש, האוסרת נוכחות מפגינים במקום. המשטרה קיימה שיח מכבד והידברות עם המפגינים שהיו בסמוך לבית השר, שנענו לבקשת המשטרה ועברו למקום מורשה, למעט קומץ שהתעקש שלא להיענות להוראות השוטרים ולבסוף הורחק בכוח סביר ומידתי. במהלך הרחקתם נפל אותו אדם וקם מיידית, בניגוד לנטען. הוא לא נגרר על ידי איש. המשטרה רואה חשיבות רבה בזכות המחאה, ומצרה על כך שהמפגינים מנצלים את אורך רוחה כדי ליצור מצג שווא של אלימות".