סגור
פאנלים סולאריים אנרגיה סולארית ניאוס גרמניה 9.8.23
פאנלים סולאריים (ארכיון) (צילום: Ina FASSBENDER / AFP)

חברת EDF זכתה במכרז להקמת החווה הסולארית הגדולה בישראל

הפרויקט בדימונה ישתרע על 3,000 דונם, ויספק חשמל בהיקף 265 מגה-וואט. לפני כחודש זכתה החברה במכרז נוסף בתעריף דומה, שמעיד על הירידה בעלויות ייצור החשמל הסולארי

חברת EDF זכתה במכרז להקמת החווה הסולארית הגדולה בישראל בתעריף הנמוך מ-7 אג' לקוט"ש, פחות מחצי מהמחיר הממוצע לייצור חשמל סולארי בישראל. לפני כחודש זכתה החברה במכרז נוסף בתעריף יחסית דומה, שמעיד על הירידה בעלויות ייצור החשמל הסולארי.
הפרויקט בדימונה ישתרע על 3,000 דונם, ויספק חשמל בהיקף 265 מגה-וואט, ומצטרף לשלוש חוות סולאריות קודמות שהוקמו באמצעות מכרזים של החשב הכללי. בחודש שעבר זכתה EDF שבניהולו של אילון וניש במכרז סולארי של החשב הכללי באשלים (אשלים 3), שהיה הפעם הראשונה שבה מכרז סולארי בישראל יקום בתעריף הנמוך מ-7 אג' לקוט"ש. המכרז באשלים בהספק של 100 מגה-וואט.
EDF ישראל היא הזרוע הישראלית של חברת החשמל הצרפתית, וכיום היא החברה הסולארית (מבחינת הספק מותקן) הגדולה בישראל. לחברה יותר מ-630 מגה-וואט סולארי מחובר לרשת החשמל (הספק דומה ליחידת ייצור בגז טבעי) המבוזרת ב-35 מתקנים שונים ברחבי הארץ. פעילות החברה בישראל החלה ב-2010. המכרז הממשלתי קודם על ידי ועדת המכרזים המשותפת בה חברים אגף החשב הכללי במשרד האוצר, רשות החשמל ומשרד האנרגיה. בראשות הוועדה עמד עמית מרזאי, מנהל יחידת תשתיות ופרויקטי PPP באגף החשב הכללי.
הזכייה במכרזים האחרונים בתעריף נמוך במיוחד משקף את הירידה במחירי הפאנלים הסולאריים בעולם, מה שמוזיל באופן משמעותי את עלויות הפרויקטים הסולאריים בישראל ובעולם. במצגת למשקיעים שפירסמה לפני מספר שבועות חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט הציגה את הירידה במחירי הציוד להקמת מתקנים סולאריים ומתקני אגירה.
בשנים האחרונות, צונחים מחירי האנרגיה הסולארית באופן דרמטי. הסיבה העיקרית לכך, היא הביקוש הגובר והורדת עלויות ייצור הפאנלים הסולאריים. עלויות האנרגיה הסולארית, חשמל המיוצר באופן נקי, ירדו בעשור האחרון ב-90%. עלויות ייצור החשמל באמצעות טורבינות רוח ביבשה צנחו ב-70%, ושימוש בסוללות לצורך אגירת אנרגיה ביותר מ-90%.
בכל המקרים הללו, עלויות הטכנולוגיה פחתו באופן עקבי ככל שהייצור המצטבר באמצעותן גדל. לפי נתונים עדכניים, עלויות ייצור החשמל באמצעות פאנלים סולאריים ירדה בכ-20% בכל פעם שהקיבולת העולמית הכפילה את עצמה. וכך, במשך ארבעה עשורים, אנרגיה סולארית הפכה מאחד ממקורות החשמל היקרים ביותר לזולים ביותר במדינות רבות.
בישראל ההתקדמות בתחום איטית מאוד. רק כ-12% מהחשמל מופק באמצעות אנרגיה נקייה, בעוד שישראל נסמכת באופן כמעט בלעדי על משאבים מתכלים ומזהמים (גז ופחם), המובילים לשינויי אקלים ולזיהום אוויר.
ישראל לא הצליחה עד היום לעמוד ביעדים הצנועים שהציבה לעצמה למעבר לאנרגיה מתחדשת, כשיעד הביניים הבא - 20% בשנת 2025, עשוי אף הוא להתפספס. לפי הערכת פירמת היעוץ Bdo, קצב ההתקדמות הנוכחי של הממשלה יוביל לכך שבשנה זו רק 16% מהחשמל בישראל ייוצר באמצעים נקיים, ואילו במשרד להגנת הסביבה מעריכים שבשנת 2030 במקום 30% אנרגיה מתחדשת בתמהיל החשמל, תסתפק ישראל ב-19% בלבד.
במשרד האנרגיה אופטימיים, וסבורים שהצעדים המבוצעים בשנים האחרונות וכך גם המכרזים האחרונים המוזילים משמעותית את עלות האנרגיה המתחדשת בישראל, יצליחו דווקא להעלות באופן ניכר את הקיבולת המתחדשת במשק החשמל.
רון אייפר, מנהל חטיבת אנרגיה מקיימת מהמשרד האנרגיה והתשתיות, מציין כי שני הפרויקטים האחרונים שזכו במכרזי החשכ״ל, משמעותיים מאוד ויקפיצו את הספק האנרגיות המתחדשות במשק בכ-400 מגה-וואט. כלומר, קרוב ל-15% מתוספת ההספק הנדרשת בכדי לעמוד ביעד הממשלתי של 20% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות ב-2025.