סגור
כנס  מגמות אסטרטגיות בצלאל מכליס מנכ"ל אלביט
בצלאל מכליס מנכ"ל אלביט מערכות (צילום: אוראל כהן)

צה"ל הזניק את תוצאות אלביט, הקנדים שלחו את המניה לדשדוש

הכנסות החברה הביטחונית צמחו ב־12% ברבעון השני, והצבר הגיע לשיא של  21 מיליארד דולר. עם זאת, מניית אלביט ירדה ב־8% השנה. לפי המנכ"ל, סנטימנט אנטי־ישראלי אחראי לכך שמשקיעים גדולים, כמו בנק מקנדה, מכרו את החזקותיהם


המלחמות ברחבי העולם ממשיכות להיטיב עם התוצאות הכספיות של אלביט מערכות. יצרנית מערכות הנשק והציוד הביטחוני שבשליטת משפחת פדרמן (44%) סיכמה את הרבעון השני של השנה עם עלייה של קרוב ל־12% בהכנסות, שהסתכמו ב־1.62 מיליארד דולר, ועם עלייה של כמיליארד דולר בצבר הכולל, שהתייצב על רמת שיא של 21 מיליארד דולר.
מבחינה גיאוגרפית, את הצמיחה הובילה ישראל. המכירות של אלביט מערכות בארץ זינקו בכ־80% לרמה של 444 מיליון דולר, שהיוו כ־27% מכלל ההכנסות של החברה ברבעון (472 מיליון דולר). ברבעון הנוכחי אמנם אירופה היתה אחראית לנתח מעט גדול יותר מהמכירות של אלביט, אולם בסיכום המחצית הראשונה ישראל, שסיפקה 28.2% מההכנסות של אלביט בתקופה, אחראית לרוב ההכנסות.
המכירות הגבוהות באירופה הן תולדה של מלחמת רוסיה‑אוקראינה, שנמשכת כבר יותר משנתיים, ושל ההצטיידות הביטחונית מצד מדינות אחרות ביבשת על רקע המלחמה.
הצמיחה בהכנסות מישראל היא, כמובן, תולדה של המלחמה בעזה וההיערכות של המדינה לאפשרות שהמערכה תתרחב לזירות נוספות באופן משמעותי עוד יותר. כך, רק בחודשים האחרונים, משרד הביטחון ביצע הזמנות מאלביט בהיקף של 4.5 מיליארד שקל. עיקר הביקוש הוא לפגזי ארטילריה, שריון ומרגמות מדויקות. רבות מהעסקאות האלו יבואו לידי ביטוי בתוצאות הרבעון השלישי.

מגדילים את כושר הייצור

ברקע הביקושים הערים והצבר שרק גדל, במהלך הרבעון הרביעי של השנה אלביט אמורה לפתוח את הקרייה התעשייתית שהיא מקימה ברמת בקע שבנגב. המפעלים החדשים שהיא מתוכננת לפתוח במתחם החדש עתידים להגדיל משמעותית את היקפי הייצור שלה, בייחוד על רקע המשך פעילותה לפחות בשנתיים הקרובות במתחם תעש שברמת השרון, שאותו היתה אמורה לפנות עד לחודש שעבר, אך החברה ממשיכה לפעול בו בעקבות בקשה של משרד הביטחון — בקשה שמעוררת מתיחות מול האוצר.
על רקע זה, אמר בצלאל (בוצי) מכליס, מנכ"ל ונשיא אלביט, בשיחה עם כלכליסט כי הרחבת כושר הייצור, תוך הסתמכות על שני האתרים לצד פתיחה קרובה של מפעל מל"טים במודיעין, תאפשר לאלביט להקדים את מימוש צבר ההזמנות שלה ולהגיע למכירות של 7 מיליארד דולר — היעד שהציבה ל־2026 — כבר בשנה הבאה.
בין היתר, אלביט נערכת להאצת הייצור של פגזי 122 מ"מ, 155 מ"מ, ופצצות מרגמה מדויקות מסוג עוקץ פלדה עבור צה"ל; וכן לייצור של פצצות אוויר־קרקע מסוג MK 84, שרובן מיובאות לישראל מארה"ב. תחילת הייצור של פצצות אלה, שמשקלן כטונה, באלביט אמורה לשפר את הזמינות שלהן. מדובר במענה ישראלי לשיבושים מהחודשים האחרונים באספקה של פצצות כבדות מסוג זה מצד ארה"ב, מחשש שייעשה בהן שימוש נרחב בעזה תוך סיכון של אזרחים.
"ישראל שואפת להגדיל את העצמאות שלה בחלק מהחימושים, ואנחנו משקיעים סכומי כסף משמעותיים כדי לפתח פורטפוליו מתקדם עוד יותר, שכולל חימושי אוויר־קרקע, טילים מונחים ואמצעים נוספים. המלחמה בעזה נתנה לנו בוסט אדיר לפיתוח טכנולוגיות חדשות", אמר מכליס.
לדבריו, מאמצי הפיתוח של אלביט כוללים השקעות גדולות בתחום הלייזר, שבו אלביט משתפת פעולה עם רפאל הממשלתית. רפאל אמונה על פיתוח מערכת הלייזר מגן אור, שאמורה להבשיל בשנה הבאה, ואלביט שוקדת על פיתוח יכולות יירוט בלייזר למטוסים וכלי טיס. מכליס לא נקב בלוחות זמנים להבשלת היכולות, ואמר כי "אני סבור שהבשורה הגדולה יותר תהיה בלייזר המוטס, שכן בעוד שהיכולות הקרקעיות יהיו מוגבלות טווח, בשל תנאי עננות ואבק מעל תקרת העננים, ניתן יהיה להשיג טווחי יירוט משמעותיים באמצעות לייזר. אם במערכת הקרקעית מדובר באירוע טקטי, הרי שבמערכת המוטסת אנחנו מדברים על אירוע אסטרטגי שיקנה לנו יכולות להתמודד עם מגוון רחב של איומים. יהיה כאן אפקט משנה מציאות. במקום מצב שבו נצטרך 'לירות' מיליוני שקלים על יירוט של כטב"ם, נוכל לסיים כל אירוע כזה באמצעות סנטים בודדים".
מכליס צופה כי "אפקט אוקראינה" ימשיך להעסיק בתקופה הקרובה את מדינות אירופה. "אירופה מבינה שהיא חשופה לאיום מצד רוסיה, אבל לא רק ממנה, אלא מכל מדינות ציר הרשע — רוסיה, סין, צפון קוריאה ואיראן — מה שמתבטא בתזוזה של חימושים ממקום למקום. תפיסת האיום של מדינות ביבשת גדלה דרמטית באופן שמוביל להגדלת ההשקעה שלהן בביטחון. ההשקעה הזו מצידן תמשיך לגדול. האירופים רוצים לשפר את עצמאותם בתחום הנשק תוך הפחתת התלות שלהם במדינות אחרות. לנו יש מפעלים שפועלים במדינות במערב היבשת, ולכן אני צופה שיהיו לנו הזדמנויות עסקיות רבות שם".

"חוקי הכלכלה ינצחו"

על אף הצמיחה הגבוהה שמציגה אלביט, צבר ההזמנות שלה, והמתיחויות הגיאו־פוליטיות שרק מעניקות לה רוח גבית, המניה שלה ממשיכה לדשדש. מתחילת השנה מניית אלביט ירדה בכ־6%, בשעה שמדד ת"א־35, שבו היא כלולה, עלה בכ־8%. אלביט נסחרת לפי שווי של 32.2 מיליארד שקל, והיא החברה השישית בגודלה באחוזת בית במונחי שווי שוק.
לפי מכליס, הדשדוש קשור בעיקר לכך שאלביט היא חברה ישראלית שנתח גדול מההכנסות שלה הוא לצה"ל ומשרד הביטחון הישראלי, מה שגורר תגובות נגד מצד גופים פרו־פלסטינים ואנטי־ישראלים בעולם, דוגמת תנועת ה־BDS, שאף נוקטים בפעולות הפגנתיות אלימות נגד החברה, בעיקר בבריטניה. "זה משפיע עלינו באנגליה, ולא רק. בחודשים האחרונים בנק נובה סקוטיה בקנדה, שהיה משקיע גדול באלביט, מכר נתח גדול מההחזקה שלו והפיל את המניה. אני מקווה מאוד שזה כבר נעצר. אנחנו משקיעים הרבה מאוד מאמץ בתקשורת עם המשקיעים שלנו בעולם, ומבחינתנו זאת גם הזדמנות עבור משקיעים שמתבוננים לטווח הארוך. הרווחיות שלנו תעלה מ־8% ל־10%, הרווחים של החברה כתובים על הקיר, ואני מאמין שחוקי הכלכלה יעשו את שלהם, כמו שבסופו של דבר קורה בכל מניה נורמלית".