סגור
גג עירוני עם פאנל סולארי של חברת וולטה סולארי
גג עם פאנל סולארי. (צילום: וולטה סולארי)

חשמל על הגג: מבנים חדשים יחויבו בהתקנה של פאנלים סולאריים

ההחלטה של הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה תחייב כל בניין חדש שאינו למגורים עם גג של יותר מ-250 מ"ר וכן בנייה חדשה צמודת קרקע למגורים עם גג של 100 מ"ר. במשרד האנרגיה מעריכים שהמהלך יאפשר ייצור של 3,500 מגה-וואט עד 2040 

לראשונה מבנים גדולים חדשים יחויבו בהתקנה של פאנלים סולאריים על גג המבנה בעת ההקמה. ההחלטה, שכפופה לחתימת שר הפנים משה ארבל, אושרה היום (ג') בוועדה הארצית לתכנון ולבנייה, לאחר שהתוכניות קודמו על ידי משרד האנרגיה. ההחלטה מתייחסת לחלק מהמבנים בלבד: כל בניין חדש שאינו למגורים וכל בית מגורים צמוד קרקע.
לא מדובר בכלל הגגות, אלא רק בבניינים בעלי גגות גדולים מאוד: כל בניין חדש שאינו למגורים ושטח הגג שלו עולה על 250 מ"ר, ובנייה חדשה צמודת קרקע למגורים, אשר שטח הגג שלה 100 מ"ר. כלומר, בעיקר בנייני מסחר גדולים יושפעו מההחלטה.
לא ברור בשלב זה עד כמה תשפיע ההחלטה גם על הגגות שיחויבו בה לפי ההגדרות, שכן התקנות מעניקות למהנדס העיר סמכות להפעיל את שיקול דעתו ולקבוע פטור מהקמת המתקן הפוטו וולטאי. כך למשל, ההחלטה כוללת לא מעט החרגות בסמכות מהנדס העיר, כמו למשל הרחבות של מבנים לשימור או בעל "ערכיות אדריכלית ייחודית". בשל קשיים הלכתיים, גם מקוואות יזכו לפטור מיישום התקנות, ומבנים שונים יוחרגו לפי כללים שנקבעו במסגרתן.
במשרד האנרגיה מעריכים שהשינוי בתקנות יאפשר הקמה של הספק מותקן של 3,500 מגה-וואט עד 2040, שיאפשרו לחסוך הרס של 35 אלף דונם שטחים פתוחים להקמת חוות סולאריות. במשרד מציינים את החובה להתקנת דוד שמש מ-1973 שהובילה לחיסכון של כ-5% בשנה בצריכת החשמל במשק.
למרות שמדובר בצעד שלא ישפיע על חלק ניכר מהגגות, בהתאחדות התעשיינים מתנגדים לו בתוקף - מה שעלול לפגוע ביכולת לקדמו. למרות שהתעשייה אחראית לזיהום אוויר ופליטות גזי חממה והצבת פאנלים סולאריים על גגות המבנים שלה יכולה לקזז חלק מההשפעה המזיקה, מההתאחדות נמסר כי היא "מתנגדת להחלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה לכפות הצבת פאנלים סולאריים על מבנים חדשים", וכי מדובר ב"התערבות גסה של הממשלה בשיקולי המגזר העסקי. זו צריכה להיות החלטה וולונטרית בלבד ולא להתבצע בכפייה מצד המדינה".
דרור בוימל, סמנכ"ל שמירת טבע בחברה להגנת הטבע, מסביר את חשיבות המהלך: "זהו צעד חשוב קדימה, להגדלת היקף ייצור החשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות, וזאת ללא המחיר הגבוה של שימוש בשטחים פתוחים ערכיים שמצריכים מתקנים קרקעיים. התקנות יובילו גם לצמצום הקמת קווי מתח חדשים בישראל. אנו קוראים לשר הפנים לאשר את התקנות בהקדם".
לדברי איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות האנרגיה הירוקה, "אם התקנות יעברו, זה בגדר מהפכה. התיקון מתייחס לכל בנייה חדשה שאינה למגורים ומייצר חובה לעסוק באנרגיה סולארית. עצם החובה, הגם של הקמת מערכת קטנה, תשמש כסוכן מודעות. כל מי שיבדוק יבחר לשים מערכת גדולה יותר ולמקסם את הגג. עכשיו רק נותר שרשות החשמל תאריך את ההסדרה שמאפשרת למי שמקים גג סולארי ליהנות מתשואה דו-ספרתית. האסדרה פוקעת בינואר הקרוב, ורשות החשמל כבר הודיעה שהיא מתכוונת לפגוע בתעריפים".