חיל האוויר תקף מטרות של החות'ים בתימן, פיצוצים אדירים בנמל חודיידה
חיל האוויר תקף מטרות של החות'ים בתימן, פיצוצים אדירים בנמל חודיידה
דובר צה"ל אמר כי התקיפה בוצעה בתגובה ל"מאות המתקפות נגד ישראל בחודשים האחרונים", והבהיר כי אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף; כלי תקשורת ערביים דיווחו כי התקיפות בוצעו, בין השאר, נגד מתקני זיקוק נפט ותחנת כוח. תושבים דיווחו על הפסקות חשמל, החות'ים איימו: "תהיה תגובה"
כדורי אש ענקיים בתימן, יומיים אחרי פגיעת הכטב"ם בתל אביב: מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אחר הצהריים (יום שבת) בעיר הנמל חודיידה שבמערב תימן, שמהווה את צינור האספקה המרכזי של החות'ים. צה"ל הבהיר כי מדובר בתגובה ל"מאות המתקפות נגד מדינת ישראל בחודשים האחרונים", שכוונה נגד תשתיות אנרגיה ששימשו גם לטרור. צה"ל, שלקח אחריות על התקיפה כשעה וחצי אחרי שבוצעה, הוסיף כי מערך ההגנה הישראלי עובה ואין כל שינוי בהנחיות פיקוד העורף - אך הדגיש כי ההגנה אינה הרמטית.
גורמים אמריקנים הבהירו, זמן קצר אחרי התקיפה, כי "ישראל פעלה לבד". דובר צה"ל, תת-אלוף דניאל הגרי, אישר כי צה"ל תקף לבדו - ואמר כי מדובר באחת התקיפות הארוכות והמשמעותיות ביותר שביצע חיל האוויר. לדבריו, "הלחימה לא תמה - ונילחם היכן שנידרש. קראנו למבצע 'יד ארוכה' כי ישראל תדע לפעול רחוק ולפגוע במי שמאיים עליה".
בתקיפה נהרגו ונפצעו לפי הדיווחים עשרות בני אדם, והמוקד שלה היה מצבורי נפט - וגם מחסני אמל"ח איראניים שהחות'ים ניסו להסתיר. לפי הדיווחים הערביים, היו לפחות עשר תקיפות של מטוסי קרב ישראליים נגד מתקני זיקוק נפט, תחנת הכוח לייצור חשמל ראס כאטיב ויעדים נוספים באזור הנמל בחודיידה.
המטרה, בין השאר, הייתה שכדורי האש האדירים יעבירו מסר "פוטוגני" מרתיע לשלטון הפרו-איראני בצנעא, לצד איתות לקואליציה האמריקנית-בריטנית שפועלת נגד הפעילות החות'ית - שצה"ל לא יסתפק יותר בהגנה אחורה מפני השיגורים מתימן. בנוסף, הותקף נמל תעופה כדי לפגוע בנתיבי העברת האמל"ח מאיראן לתימן.
התקיפה כללה תדלוקים באוויר עם מטוסי ראם בשל המרחק הרב למדינה (1,700 ק"מ, 200 ק"מ יותר רחוק מטהרן), לצד טיסות בגובה נמוך כדי לחמוק ממכ"מי אויב - וייתכן שגם הרשאה ותיאום עם סעודיה. בנוסף, התנהל חפ"ק ומעקב מודיעיני-אווירי עם טייסת הנחשון, חיפוי של כלים של חיל הים שפרוסים בים האדום (סטי"ל וכנראה גם צוללת - י"ז), ושימוש בעיקר בחימושי "סטנד אוף" להטלות מטווח של 100 ק"מ מהיעדים, בשילוב מטוס F-15 כמפציץ עיקרי ו-F-35 לחמקנות פותחת דרך.
שעות לפני שבוצעה התקיפה התכנס הקבינט לדיון חשאי ומיוחד, יחד עם השרים הדתיים, ותושבים באילת דיווחו כי ראו מטוסי קרב ומטוסי תדלוק בשמי העיר. ישיבת הקבינט החלה בשעה 14:30, כשהשרים זומנו בהתרעה קצרה מאוד לדיון, שהצנזורה הטילה איפול על עצם כינוסו. בישראל המתינו לשובם של המטוסים לפני שישראל לקחה אחריות על הפעולה. בנוסף לאותו דיון, התקיימה הבוקר פגישה בראשות שר הביטחון יואב גלנט, יחד עם ראשי מערכת הביטחון, ובהם הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי.
גלנט אמר אחרי התקיפה: "את האש שבוערת עכשיו בחודיידה רואים בכל רחבי המזרח התיכון ולעניין הזה יש משמעויות ברורות. החות׳ים תקפו אותנו למעלה מ-200 פעם - בפעם הראשונה שבה הם פגעו באזרח ישראלי הכנו אותם - נעשה את זה בכל מקום שבו הדבר הזה יידרש. לדם של אזרחים ישראלים יש מחיר, הוא לא הפקר, את זה יודעים היום בלבנון, בעזה, בתימן וגם במקומות אחרים, אם יעזו לתקוף אותנו התוצאה תהיה זהה״.
בתקיפה, ישראל רצתה להעביר מסר גם לפטרונים של החות'ים - איראן. ישראל נמנעה מלתקוף את החות'ים למרות עשרות שיגורי כטבמ"ים מצידם. ואולם, המתקפה ביום חמישי שכנעה את מקבלי ההחלטות שאי-התגובה הייתה טעות, ופגעה בהתרעה מול החות'ים שפירשו את אי התגובה כפחד ישראלי. ישראל נמנעה מלתקוף גם לבקשת ארה"ב. ואולם, כעת הייתה הסכמה לישראל שהחות'ים חצו קו אדום וחייבים לגבות מהם מחיר כבד.
דיווחים על המטוסים שנצפו בשמי הדרום התפרסמו ברשתות החברתיות - על אף שהצנזורה אסרה זאת. לפי הדיווחים הערביים, מדובר בעשר תקיפות לפחות של מטוסי קרב ישראליים נגד מתקני זיקוק נפט, תחנת הכוח לייצור חשמל ראס כאטיב ויעדים נוספים באזור הנמל בחודיידה. הרשויות החות'יות אמרו כי התקיפות גרמו לשריפות ענק, להרוגים ולפצועים.
דובר החות'ים, מוחמד עבד א-סלאם, איים להגיב: "ישראל ביצעה תקיפה אכזרית נגד תימן, שכללה מתקנים אזרחיים, מתקני נפט ותחנת חשמל. המטרה הייתה להגביר את הסבל של העם וללחוץ על תימן להפסיק לתמוך בעזה. זה חלום שלא יתגשם. התקיפה רק תגביר את הנחישות שלנו לתמוך ברצועת עזה".
בשיחה עם ynet דיווחו תושבים בצנעא ובחודיידה על תורי ענק בתחנות הדלק אחרי התקיפה הישראלית, מחשש למשבר נפט. זמן קצר אחרי התקיפה, עדי ראייה מסרו לאל-ערבי אל-ג'דיד כי החשמל נותק באזורים נרחבים בחודיידה. לפני התקיפה פורסמה ברשתות ערביות תמונה של מה שנראה כמטוס תדלוק, ולאחר מכן דווח כי מטוסי הקרב שהשתתפו בתקיפה אכן תודלקו באוויר.
בכלי תקשורת מקומיים דווח כי טילי קרקע-אוויר שוגרו מתימן לעבר מטוסי הקרב שהשתתפו בתקיפה. ברשת אל-מיאדין הלבנונית דיווחו כי בתקיפה לקחו חלק גם מטוסי F-35.
בתחילת המלחמה, נזכיר, הייתה בישראל התלבטות אם ואיך להגיב לחות'ים. היו מי שחשבו שצריך לגבות מהם מחיר לטובת ההרתעה - ובין השאר לתקוף נכסים של החות'ים, כמו הנמלים שלהם - אך בסופו של דבר הוחלט להשאיר זאת לאמריקנים, כחלק מהקואליציה הבינלאומית שהוקמה. אותה קואליציה תוקפת מעת לעת בתימן ומיירטת טילים וכטב"מים שמשוגרים מהאזורים החות'יים, שמצידם עדיין תוקפים כלי שיט בים האדום - גם אזרחיים וגם כאלה השייכים לקואליציה. החות'ים גם מעולם לא הפסיקו עם השיגורים לעבר ישראל, עד שבלילה שבין חמישי לשישי הצליחו לראשונה גם לפגוע - והובילו להערכת מצב מחודשת.
הכטב"ם שהתפוצץ בתל אביב הרג את יבגני פרדר, פצע באורח קל תשעה בני אדם, גרם נזק לשורת בניינים בסביבה וזגוגיות רבות התנפצו. לפי צה"ל, החות'ים השתמשו כנראה בכטב"ם מסוג סימאד 3 משודרג. הטווח של סימאד 3 המקורי מגיע עד כ-1,800 ק"מ - מעט מדי מכדי להגיע לתל אביב מתימן, בהינתן הנתיב שככל הנראה עשה - דרך סיני, ומשם מעל הים התיכון. החות'ים טענו כי מדובר היה בכטב"ם חדש - בשם "יפו", אך בישראל, כאמור, אמרו שמדובר לכל היותר בגרסה משודרגת של הסימאד 3.
התחקיר הראשוני של חיל האוויר העלה שהכטב"ם דווקא התגלה כשהיה בדרכו לעבר ישראל, אך בשל טעות אנוש של בקר במערך הגילוי ארוך הטווח של חיל האוויר הוא לא זוהה כמטרה עוינת. לכן גם לא נשלחו לעברו מטוסי קרב והוא לא יורט הרחק מגבולות ישראל, כפי שהיה במקרה אחר באותו לילה, שבו יורט כטב"ם ממזרח. זו גם הסיבה שלא ניתנה התרעה לתושבי תל אביב.
החות'ים, נזכיר, הכריזו על "שלבי הסלמה" נגד ישראל במהלך המלחמה. עד לפני התקיפה לעבר תל אביב הם הודיעו כי הם בשלב ההסלמה הרביעי, שבמסגרתו הכריזו על תקיפת ספינות שהחברות המחזיקות בהן משתפות פעולה עם ישראל, גם בים התיכון.