סגור
בית ספר חרדי חרדים
בית ספר חרדי (צילום: יואב דודקביץ)

תביעה ייצוגית נגד החינוך העצמאי, בשל אי תשלום תוספות השכר למורים החרדים

התביעה טוענת שהרשת של אגודת ישראל חייבה את המורים להגדיל משרתם לפי רפורמת "אופק חדש", אבל לא שילמה תוספות שכר; תובעת 184 מיליון שקל: "הפכה את עובדיה למתנדבים בעל כורחם"; התביעה מפעילה לחץ על המדינה במו"מ על העברת תוספות השכר, אך עלולה בטווח הרחוק להביא את הרשת לפשיטת רגל  

בקשה לתביעה ייצוגית בהיקף של 184 מיליון שקלים הוגשה נגד רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל בשל אי תשלום תוספות השכר של אופק חדש במהלך השנה. זוהי התביעה הייצוגית התשיעית המוגשת נגד הרשת ובסך הכל מגיע היקף התביעות נגד החינוך העצמאי ל-870 מיליון שקל.
אלא, שבניגוד לשמונה התלונות הקודמות, לרשת עצמה יש עניין גדול בתביעה הזו כדי להפעיל לחץ על האוצר להסדיר את תוספות השכר ולהבטיח שישולמו רטרואקטיבית. זו גם הסיבה שהרשת לא הורתה לעובדיה להפסיק לעבוד על פי רפורמת אופק חדש, למרות שהמדינה הבהירה שאינה מתחייבת לשלם את התוספות.
החינוך העצמאי הוא המעסיק הגדול ביותר בציבור החרדי והוא מעסיק כ-17 אלף עובדים, בעיקר עובדות הוראה. יש לו כ-120 אלף תלמידים ותקציבו עומד על כ-2.3 מיליארד, לפני תוספות השכר התקועות למורים, וכ-2.7 מיליארד אם יינתנו התוספות.
בשנים האחרונות נשבר האיסור החברתי בציבור החרדי על הגשת תביעות בנושאי שכר לבתי המשפט של המדינה, והוגשו 24 תביעות ייצוגיות נגד רשתות חינוך חרדיות על הלנת שכר, מהן 9 נגד החינוך העצמאי.
במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, מחודש מאי 2023 יועדו 1.2 מיליארד שקלים לתוספות שכר למורים חרדים שהוגדרו כהצטרפות לרפורמת אופק חדש, מתוכם 300 מיליון שקל ל-2023 ו-900 מיליון שקל ל-2024.
רשתות החינוך החרדיות המפלגתיות, החינוך העצמאי של אגודת ישראל ובני יוסף של ש"ס, הזדרזו לתת לעובדיהן הוראה להגדיל את משרתם על פי תוכנית אופק חדש. הם אף קיבלו מקדמות על חשבון התוספות למשכורות חודש ספטמבר. אלא שמהר מאוד התברר שהרשתות אינן מסכימות לדרישות הפיקוח על ביצוע תנאי אופק חדש, ובייחוד עמידה בתוכנית הליבה ודיווחים של כל מנהל בית ספר.
האוצר עצר את הזרמת הכספים ולא שולמו מקדמות נוספות. לא רק שהתוספת לא בוטלה במסגרת קיצוצי המלחמה, הושאר לה בתקציב 2024 סכום עתק של 600 מיליון שקל.
בתביעה, שהגישה מורה המלמדת בלוד, באמצעות עו"ד עמית לוין ואחרים, נטען שהחינוך העצמאי חייב את עובדיו להצטרף לתוכנית ולהגדיל את היקף משרתם, אך "המשיבה הפרה בבוטות את התחייבותה כלפיהם ולא שילמה להם כל תוספות שכר".
התביעה מתבססת במידה רבה על מכתביו של מנכ"ל הרשת, הרב אליעזר סורוצקין. כך למשל הוא כתב באפריל לעובדים ש"חלפה לה חצי שנה לא קלה, בה עמלתם והוספתם מעצמכם עוד ועוד בחינוך ילדי ישראל, כשמאידך לא ראיתם תמורה כספית ההולמת את מאמציכם כשזו הגיעה לכם בדין וביושר".
התובעים טוענים שקשיי הרשת לקבל תקציבים "אינם מעניינם של העובדים כלל ועיקר", כי החינוך העצמאי התחייב להגדיל את שכרם. "התנהגות המשיבה הפכה את עובדיה למתנדבים בעל כורחם, תוך שמופרים החוזים עמהם". כן מתבקש צו לחייב את הרשת לשלם מעתה את התוספות בכל חודש.
למרות שהתביעה מחזקת את עמדת החרדים במשא ומתן על תוספות השכר, היא עלולה להביא את החינוך העצמאי לפשיטת רגל. זאת משום שאפשרית הטענה של האוצר שהוא הבהיר כבר באוקטובר - כי הוא אינו נושא באחריות לתשלום השכר. אם יעשה ניסיון להעביר את התוספות רטרואקטיבית על חשבון המדינה, צפויות עתירות לבג"ץ לסכל זאת.