סגור

בלעדי
דיסקונט במגעים למכירת 20% מדיסקונט ניו יורק לבעלת השליטה בהפניקס

הבנק טרם קיבל החלטה למכור נתח מהבנק האמריקאי, אולם מגעים ראשוניים כבר מתנהלים מול קרן גלטין פוינט, מבעלות השליטה בהפניקס. המגעים מתקיימים לפי שווי נמוך במעט מההון העצמי של דיסקונט ניו יורק, שעומד על 1.24 מיליארד דולר

בנק דיסקונט מנהל מגעים למכירת 20% מדיסקונט ניו יורק, הבנק האמריקאי שבבעלותו שמתמקד בבנקאות פרטית ובנקאות למגזר העסקי.
לכלכליסט נודע כי המועמדת העיקרית לרכישת הנתח מהבנק היא קרן ההשקעות האמריקאית גלטין פוינט, אחת מבעלות השליטה בקבוצת הביטוח והפיננסים הישראלית הפניקס. דירקטוריון דיסקונט, שבראשו עומד דני ימין, טרם קיבל החלטה סופית בנוגע למכירת נתח מהבנק, דן אתמול בעסקה המדוברת. על הפרק ישנה אפשרות שהדירקטוריון יחליט לפעול למכירת הבנק כולו. דיסקונט סירב להתייחס לידיעה.
למעשה, כיום כבר מתנהלים מגעים ראשוניים בין דיסקונט לגלטין פוינט, לפי שווי הנמוך במעט מההון העצמי של הבנק. נכון לסוף הרבעון הראשון של 2024, ההון העצמי של דיסקונט ניו יורק הסתכם ב־1.24 מיליארד דולר (4.6 מיליארד שקל), כך שעסקה עשויה לצאת לפועל תמורת 150—200 מיליון דולר (600—750 מיליון שקל). נכון לסוף הרבעון הראשון, השווי של דיסקונט ניו יורק בספרי דיסקונט עומד על 4.4 מיליארד שקל. דיסקונט מנוהל מזה כשנה על ידי אבי לוי, שהחליף בתפקיד את אורי לוין, שעבר לנהל את קבוצת הנדל"ן תדהר.
דיסקונט ניו יורק, שמנוהל על ידי זיו בירון, הוא בנק קטן־בינוני במונחים אמריקאיים, שמכונים בשוק המקומי בנקים אזוריים. לפני מעט יותר משנה הסקטור חווה טלטלה לאחר קריסתם של שלושה בנקים אזוריים, והדבר יצר סנטימנט שלילי כלפי בנקים כאלו. הדוגמה הבולטת ביותר בהקשר הישראלי היא זו של ואלי נשיונל בנק, שבנק לאומי מחזיק ב־14.2% ממניותיו והוא בעל המניות הגדול בו. במאי 2023 צנחה מניית ואלי נשיונל בנק ב־20% ביום אחד, על רקע חששות של משקיעים ממצבו הפיננסי. חששות אלו עולים גם ביחס לבנקים גדולים משמעותית ממנו, נוכח סימני שאלה ביחס לכושר ההחזר של לווים. במידה רבה, החששות האלו מלווים גם את דיסקונט ניו יורק. ואלי נשיונל נסחר כיום לפי 3.5 מיליארדד דולר, חצי משווי השיא שלפיו נסחר ב־2022. ההון העצמי של הבנק עמד על 6.7 מיליארד דולר בסוף הרבעון הראשון של 2024, מה שגוזר לו מכפיל הון של 0.65. מכפיל הון כזה גוזר לדיסקונט ניו יורק שווי של 800 מיליון דולר (כ־3 מיליארד שקל).
לאורך השנים דיסקונט בחן מספר פעמים את האפשרות להיפרד מדיסקונט ניו יורק. ב־2001 אף בחן את הנפקת הבנק, אך המהלך לא יצא לפועל. שנה לאחר מכן בנק לאומי פנה לדיסקונט כדי לנהל מגעים לרכישת דיסקונט ניו יורק, ובסופו של דבר המגעים האלו לא הבשילו לכדי עסקה. ב־2012 פורסמו ידיעות בדבר מגעים שמנהל בנק הפועלים לרכישת הבנק הניו יורקי, אך דיסקונט הכחיש אותם נמרצות.
דיסקונט ניו יורק סיים את הרבעון הראשון של השנה הנוכחית עם רווח נקי המיוחס לבעלי המניות של 21.5 מיליון דולר, ירידה של 30% בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2023, אז הרווח הנקי הסתכם ב־30 מיליון דולר. הצניחה ברווח הנקי היא תוצאה של עליית הריבית על הפיקדונות בארה"ב, שהשפיעה לשלילה על בנקים רבים. עם זאת, מדובר על שיפור ביחס לרבעון הקודם, הרביעי של שנת 2023, שבו הבנק הפסיד 5.2 מיליון דולר, בעיקר בשל הפסדים ממימוש ני"ע. הרווח הנקי ברבעון הראשון שיקף תשואה על ההון של 7%, בעוד ברבעון הראשון של 2023 היא עמדה על 10.5%.
ההכנסות מריבית נטו ירדו בכ־7% והסתכמו ב־81 מיליון דולר. זאת, כאמור, בשל העלייה של הריבית על הפיקדונות, בעיקר למגזר העסקי, המגזר המרכזי שבו פועל הבנק. בשל כך, החליט הבנק לנקוט במדיניות סלקטיבית יותר ביחס לריביות המוצעות ללקוחות, והדבר הביא לירידה של 5.7% בהיקף הפיקדונות בהשוואה לרבעון המקביל, והם הסתכמו ב־10.2 מיליארד דולר. הדבר אמנם מכביד על הצמיחה של הבנק, אך הסלקטיביות אמורה לתרום לשיפור הרווחיות ברבעונים הבאים.
את 2023 סיים הבנק עם רווח נקי של 64 מיליון דולר המיוחס לבעלי המניות, צניחה חדה של כמעט 44% בהשוואה לרווח נקי של 114 מיליון דולר ב־2022. הירידה היא תוצאה, בין היתר, של עלייה בהפסדי אשראי והפסד ממימוש ני"ע. הבנק סבל גם מעלייה בהוצאות התפעוליות בשיעור של 14.8%, ואלו הסתכמו ב־37.6 מיליון דולר. זאת, בשל עלייה במצבת כוח האדם ובהוצאות, בעיקר בכל הקשור לתחום הציות.
ההוצאות האלו גדלו על רקע ביקורת שערך הרגולטור האמריקאי בדיסקונט ניו יורק ב־2020, לאחר שהיקף הנכסים של הבנק הפך אותו לבנק שנתון לדרישות מחמירות יותר מצד הרגולציה. בשל כך, הרגולטור חייב את דיסקונט ניו יורק להעסיק עובדים רבים יותר במחלקת הציות, על מנת לתקן כשלים שנמצאו בביקורת ולעמוד בדרישות החדשות. הליקויים שהתגלו קשורים לעמידה בכללי הלבנת הון. כיום הבנק פועל לפי תוכנית ציות שנבנתה ואושרה יחד עם הרגולטור האמריקאי.
דיסקונט אינו הבנק הישראלי היחיד שפועל בארה"ב. לבנק הפועלים יש סניף בניו יורק ואילו בנק לאומי הוא בעל מניות גדול בבנק אמריקאי, שהתמזג עם לאומי ארה"ב ב־2021 לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר לאחרון, מה שהניב ללאומי רווח של 650 מיליון שקל. שלוש שנים קודם לכן, לאומי מכר 15% מלאומי ארה"ב לשתי קרנות אמריקאיות, אנדיקוט ו־MSD שמנהלת את הנכסים של מייקל דל, תמורת 141 מיליון דולר. לא מן הנמנע שגם דיסקונט יצעד בדרך הזו, יכניס קרן זרה כשותפה ולאחר מכן יפעל למיזוג דיסקונט ניו יורק עם בנק אמריקאי.
גלטין פוינט היא קרן שהוקמה ב־2016 על ידי מתיו בוטיין, בכיר לשעבר בבלאקרוק (שהשקיעה בה 400 מיליון דולר), ולי סאקס, לשעבר בכיר במשרד האוצר האמריקאי, והיא ממוקדת בהשקעות בתחום הפיננסי. גלטין פוינט מחזיקה, יחד עם קרן סנטרברידג' האמריקאית, בשליטה (31.5%) בהפניקס החזקות. חלקה, בשרשור, עומד על כ־8%. לפני כחודשיים, קיבלו שתי הקרנות אישור מרשות שוק ההון לרדת להחזקה של 10% בהפניקס.
זאת, במסגרת התוכנית שהן מקדמות לפרידה מהשליטה בהפניקס. את השליטה שתי הקרנות רכשו מקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה תמורת 1.57 מיליארד שקל. העסקה שיקפה להפניקס שווי של 4.8 מיליארד שקל. כיום שווי השוק של הפניקס עומד על 8.7 מיליארד שקל. בשיא, באוקטובר 2021, הפניקס נסחרה לפי שווי של כ־10 מיליארד שקל.