פרשנותהבחירה בשמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 - עוד צעד לריסוק חופש העיתונות
פרשנות
הבחירה בשמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 - עוד צעד לריסוק חופש העיתונות
התחקירים שפורסמו באחרונה על מירי רגב ועל פרשת אורנשטיין-נוה מוכיחים עד כמה חשוב תפקיד התקשורת בתקופה זו. מינויה של שמאלוב ברקוביץ', הנחשבת למקורבת למשפחת נתניהו ולמפלגת השלטון, עלול לפגוע בחופש העיתונות ובדמוקרטיה הישראלית
לפני שלושה ימים פשטה המשטרה על משרד התחבורה בירושלים בעקבות ממצאי התחקיר של הפרשן הפוליטי של ערוץ 13 רביב דרוקר בו חשף את אופן ההתנהלות של השרה מירי רגב וההעדפה הפוליטית הגסה שלה על פני טובת הציבור. בחודש שעבר חשף חיים לוינסון בעיתון "הארץ" את ההקלטות בין יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה לשופט לשעבר איתן אורנשטיין שחשף את הקשר הבעייתי בין השניים בטרם המינוי של אורנשטיין לנשיא בית המשפט המחוזי. לפני כשלושה שבועות, עוכבו השניים לחקירה. שתי החשיפות האלה שהובילו לבדיקה משטרתית – גם אם לא ייצא מהן כלום – מצביעות עד כמה חשובה התקשורת החופשית לחשיפת שחיתויות במדינת ישראל.
לכן, אי אפשר שלא לראות בבחירה של ערוץ 13 בחברת הכנסת לשעבר יוליה שמאלוב ברקוביץ' לתפקיד מנכ"לית חברת החדשות כניסיון פגיעה בעיתונות החופשית, שנותרה אחד הכלים האחרונים במלחמה נגד השחיתות השלטונית בימים בהם המשטרה פועלת בעיקר לריצוי השר הממונה ומערכת המשפט סופגת התקפות ישירות מנבחרי הציבור.
יוליה שמאלוב ברקוביץ' נחשבת למקורבת למשפחת נתניהו ולמפלגת השלטון, על אף שהייתה חברת כנסת מטעם קדימה.
עיתונאי הערוץ המתנגדים למינוי שלחו הבוקר מכתב ובו הראו את הקרבה של המנכ"לית המיועדת לראש הממשלה, כשהתייחסו לתחקיר ישן בעיתון "הארץ": "השר לשעבר איוב קרא טען כי מר אברהם נתן, כיום דירקטור בחברת החדשות המקורב לנתן אשל, איים עליו שאם לא יאריך את כהונתה של שמאלוב ברקוביץ' – קרא לא יישאר בכנסת. בהקלטה נשמע קרא מצטט את נתן, כביכול באומרו: "אתה רואה אותי? אני זה ראש הממשלה. אם תפטר אותה – אתה גמרת, אתה תשלם על זה. אתה לא תהיה יותר בכנסת". קרבה כזו למפלגת השלטון ולעומד בראשה מטילה צל כבר על הכוונות של המינוי.
מלבד הקרבה למפלגת השלטון, לא זכתה שמאלוב ברקוביץ' לכהונה נוספת כמנכ"לית הרשות השנייה לאור ההתנהלות הבעייתית שלה, שהובילה גם לביקורת מצד ארגון העיתונאים. לכך יש להוסיף גם את האמירות השנויות במחלוקת של שמאלוב ברקוביץ' לאורך השנים. כך למשל, ב-2012 קראה לכלוא פעילי זכויות אדם.
כבר היום ישראל נמצאת במקום ה-101 בעולם בדירוג חופש העיתונות, בצמוד למדגסקר. המקום המביך היה עוד לפני העברת חוק אל-ג'זירה ואיתו ההחלטה התמוהה של שר התקשורת שלמה קרעי (שלבסוף חזר בו) להחרים ציוד צילום של סוכנות הידיעות האמריקאית AP, כחלק מהחוק. ככל הנראה בעיניי חדשות 13 – שמתחרה על המקום השני בטבלאות הרייטינג מול ערוץ 14, המקום ה-101 גבוה מדי. אחרת, לא ברורה ההחלטה למנות את מי שטענה ב-2012 שצריך לכלוא פעילי זכויות אדם, לעמוד בראש חברת חדשות גדולה בדמוקרטיה מערבית.