סגור
financial times
סניף זארה
סניף זארה. "הטרנד כרגע הוא שחברות מפחיתות את תלותן בסין" (צילום: רויטרס)

מטקסטיל ועד צעצועים: חברות אירופיות מקטינות את התלות ברכש מסין

קניינים באירופה מבקשים להפחית את תלותם בסין, זאת במקביל להגברת הרגולציה האירופית על סחורות המגיעות מכלכלת היצוא הגדולה בעולם

קניינים באירופה מבקשים להפחית את תלותם בסין, זאת במקביל להגברת הרגולציה האירופית על סחורות המגיעות מכלכלת היצוא הגדולה בעולם - כך לפי גורם בתעשיית הרכש.
בשעה שבריסל מנהלת חקירות לגבי הסובסידיות שמעניקה סין ליצרניות, הנציבות האירופית צפויה לחשוף בקרוב מכסים נוספים שיושתו על יבוא כלי רכב חשמליים מסין.
"הטרנד כרגע הוא שחברות מפחיתות את תלותן בסין", אמר ריצ'רד לאוב, מנכ"ל חברת הרכש דראגון סורסינג שבסיסה בבלגיה, בהוסיפו כי בעוד ארצות הברית מובילה את מגמת הניתוק, מדינות אירופיות הגבירו את מאמציהן לחפש חלופות מאז סוף מגפת הקורונה. "מה שאני רואה כעת זה שהאיחוד האירופי מדביק את הפער בטרנד".
בניגוד לחברות אמריקאיות, שבאופן אגרסיבי תרות אחר ספקים חדשים ברקע משטר המכסים הנוקשה של וושינגטון ומגבלות נוספות, האירופים ממוקדים בצמצום התלות בתחומים מסוימים שבהם הם נסמכים יותר מדי על מוצרים סיניים. לקוחות אירופים חזרו והביעו חשש לגבי החשיפה לסין, במיוחד בתעשיות קמעונאיות שאינן מזון, קטגוריה שכוללת מגוון מוצרים, מהלבשה ומוצרי חשמל ועד צעצועים, ציין לאוב. להערכתו, סין אחראית על 90%-80% מההוצאות על רכישת מוצרים כאלה עבור כמה מהחברות הגדולות ביבשת. "תחומים שאינם מזון תלויים מאוד בסין. החברות הללו באירופה דוחפות חזק כדי לחפש חלופות", הוסיף.
"הרבה מהמדינות האירופיות אולי אינן מתנגדות לעבוד עם סין, אבל הן חושבות לעצמן שאם סין תושפע, אז עדיף לחשוב כיצד זה ישליך עליהן", ציין וויליאם פאנג, סגן יו"ר פאנג גרופ, בעלת השליטה בחברת לי אנד פאנג, מחברות הרכש הגדולות בעולם. "כתוצאה, יהיה גיוון רב יותר מחוץ לסין. אף שהיא אולי המקום האופטימלי, אתה לא יכול להרשות לעצמך להיות אופטימלי ולטעות", אמר. "לקוחות אומרים, לא אכפת לי מה אתה עושה וויליאם, תעלה אותי ל־30% מחוץ לסין, ולפעמים אפילו יותר. חלקם אומרים שהם רוצים לצאת לגמרי מסין".
נאבין ג'אה, שמנהל עסק לרכישת חומרי גלם בתחום ההלבשה במחוז צ'אנגז'ו בסין, אמר כי חברות אירופיות רוכשות נתח גדל והולך של סחורות מהודו, וייטנאם ובנגלדש, אף שמדובר בהליך ממושך ויקר יותר. "הרבה מהרוכשים מרגישים שקיים סיכון בסין, כך שאם קיים מרווח תמרון קטן עם המחיר, הם יעדיפו ללכת להודו", אמר.
חברות אירופיות הרוויחו מתחרותיות המחירים הסיניים כשהאמריקאים עברו לשווקים אחרים, ציין פרדריק נוימן, כלכלן בכיר לאסיה ב־HSBC. אבל למרות זאת, הוא הוסיף, חברות בתחום הכימיקלים, הפארמה ומוצרי אלקטרוניקה מבקשות להפחית את תלותן בסין. אנליסטים הזהירו כי המגמה הזו לא צפויה לפגוע משמעותית ביצוא הסיני, בציינם עלייה בשילוחים למפעלים שהקימה בווייטנאם ומקסיקו ותחרותיות גוברת במגזר הייצור מקומי. האטרקטיביות שלה כבסיס ייצור תקשה על איתור ספקים חדשים, הם מדגישים, במיוחד כשמדובר במוצרים מורכבים יותר, שאותם קשה לייצר מחוץ למדינה.
"מבחינה מסוימת אנחנו עדים כעת לתרחיש של כיסאות מוזיקליים", הסביר מנכ"ל מארסק וינסנט קלרק בפורום של HSBC שנערך בהונג קונג באפריל. "המוצרים הסיניים הולכים למקומות אחרים. אבל כמות זוגות נעליים המיוצרת בסין עדיין די דומה למה שהיה לפני שנתיים".