סגור
גיל שרון מנכל גולן טלקום
גיל שרון (צילום: כפיר סיון)

בלעדי
גיל שרון חבר לקרן נוי בניסיון לרכוש תחנות ממסר של סלקום ופרטנר

יו"ר בזק לשעבר מנהל מטעם קרן נוי את השיחות מול חברות הסלולר, במטרה לרכוש כמחצית מתחנות הממסר שלהן. גם קרן קיסטון מנהלת מול סלקום ופרטנר מגעים לרכישת התחנות. אם התחנות יירכשו, הן יושכרו מחדש לחברות הסלולר

גיל שרון, יו"ר בזק היוצא, חבר לקרן נוי בניסיון לרכוש את תחנות הממסר של חברות הסלולר סלקום ופרטנר. לכלכליסט נודע כי שרון מנהל את השיחות מול חברות הסלולר מטעם קרן נוי, המנוהלת בידי שלושה שותפים: פיני כהן, גיל־עד בושביץ' ורן שלח. הקרן פנתה לאחרונה לשתי חברות הסלולר במטרה לרכוש את תחנות הממסר שלהן.
שרון משמש ככל הנראה שותף אקוויטי בחלק מיעוט, בדומה לעסקאות אחרות שניסה לבצע מאז עזב את בזק. כך, למשל, הפסיד שרון לקרן פורטיסימו את עסקת רכישת השליטה בסלקום, לאחר שניהל מו"מ יחד עם גוף זר מול דסק"ש. הוא הגיש במקביל מועמדות לחברות בדירקטוריון בנק לאומי.
ההצעה של קרן נוי ושרון לחברות הסלולר היא לעסקת SALE AND LEASE BACK. מדובר בעסקה שבה חברת הסלולר מוכרת את התחנות ושוכרת אותן מחדש, ובכך רושמת רווח חד־פעמי על המכירה. עסקה כזו עמדה על הפרק בסלקום לפני כשנתיים, עת ניהלה מו"מ מול קרן ברוקפילד הקנדית, שלא הבשיל לכדי עסקה.
ככל הידוע, גם קרן הריט לתשתיות קיסטון מנהלת מגעים במקביל עם שתי החברות. את המגעים מטעמה מנהלת לירן אבישר בן־חורין, מנכ"לית משרד התקשורת עד לפני שנה, ואחראית על תחום התקשורת בקרן.
המגעים אינם על רכישת התחנות כולן, אלא רק כמחצית מהן. לכל חברה כ־2,300 תחנות תקשורת, ואלו שיירכשו ייבחרו על ידי הקרנות במיקומים ספציפיים. האתרים של פרטנר משמשים גם את HOT ומוחזקים בידי חברה משותפת בחלקים שווים – PHI. הסיבה לרכישת מחצית מהאתרים בלבד מכל חברה נובע מהעובדה שהרכישה נעשית כדי לצמצם עלויות, ורק באזורים שבהם לשתי החברות יש אתרים סמוכים, אשר יוכלו להתאחד לאתר אחד ולבטל את השני, יירכשו התחנות. לכל חברה צפויה עסקה כזו לצמצם את ההוצאות בכ־60-50 מיליון שקל לשנה. המחיר המוערך עבור מחצית מהתחנות לכל אחת מהחברות עומד על 750-700 מיליון שקל, כשהקרנות מוכנות לשלם סכום נמוך יותר. רק במידה שהמחירים יתאימו לחברות, תיסגר עסקה. ההערכה היא שהסיכוי לעסקה נמוך, לאור הריביות הגבוהות במשק, מאחר שמדובר בהסכם ארוך טווח לכ־30 שנה לשכירת האתרים.
ביולי 2023 התקבלה החלטה במשרד התקשורת שלפיה יוכלו חברות שאינן חברות סלולר להקים אתרי סלולר ולהשכיר אותם לחברות הסלולר. התנאי הוא שאתרים אילו יתוחזקו ויתופעלו בידי חברות הסלולר.
סלקום, פרטנר ו־HOT שוכרות את השטח של אתרי הסלולר מרשויות מקומיות ופרטיות, בהסכמים ל־10-2 שנים. האתרים רשומים בספרי החברות בשווי מיליארד שקל (סלקום) ו־1.12 מיליארד שקל (פרטנר). ב־2023 פרטנר שילמה 72 מיליון שקל לחברה המשותפת עם HOT עבור שימוש ברשת המשותפת ו־233 מיליון שקל נוספים עבור הוצאות תפעול.

קיסטון גייסה הון מראש

המתחרה של נוי על העסקה היא קרן קיסטון, שבניגוד לנוי, שגייסה הון מראש לביצוע עיסקאות, היא נדרשת לגיוס נפרד לקראת כל עסקה גדולה וכך גם במקרה הזה. אבישר בן-חורין הצטרפה לקרן לפני כחצי שנה. הקרן הוקמה על ידי גיל דויטש ורוני בירם, ועוררה ביקורת על רכישת חברת אגד במחיר גבוה של 5 מיליארד שקל.
גוף נוסף שעשוי להיכנס לתמונת המגעים היא IBC ‑ חברת הסיבים שמוחזקת בידי HOT, קרן תש"י וסלקום. אבל כאן מדובר באירוע מורכב, שכן סלקום צפויה למכור את מניותיה בחברה, וייתכן שגם תש"י תעשה זאת בעתיד.
סלקום עברה לאחרונה לשליטה של קרן פורטיסימו. הקרן רכשה את השליטה בחברה (36%) לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל ומופסדת על הנייר בכ־13% על הרכישה, לאחר ששווי סלקום ירד ל־2.25 מיליארד שקל.

בלי רקע בבנקאות

גיל שרון הגיש לאחרונה מועמדות לדירקטוריון בנק לאומי ואף התראיין בפני ועדת המינויים לתפקיד, אם כי קיימות הערכות כי ימשוך את המועמדות.
לשרון אין רקע בנקאי, אך הוא כיהן בתפקידים בכירים בשוק התקשורת, בהם יו"ר בזק. שרון כיהן 10 שנים כמנכ"ל החברה־הבת פלאפון, עד 2015 - אז עזב לטובת תפקיד מנכ"ל דסק"ש (בעלת השליטה במתחרה סלקום), מינוי שבסופו של דבר לא יצא לפועל. לאחר מכן הוא מונה לתפקיד מנכ"ל ויו"ר גולן טלקום, שהיתה בשליטת אלקטרה מוצרי צריכה, וליווה את מכירת החברה לסלקום, תוך שהוא גורף עשרות מיליוני שקלים מהמהלך. לאחר מכן כיהן שרון במשך 3 שנים כיו"ר קבוצת בזק, ועזב במפתיע בסוף השנה שעברה בנסיבות שלא פורטו. שרון הסביר את העזיבה ברצון לעשות עסקים באופן פרטי.
אורי אורן, יו"ר ארגון עובדי קבוצת סלקום, מסר בתגובה: "הנכסים והתשתיות של סלקום אינם עומדים למכירה. מדובר בנכסים אסטרטגיים וקריטיים של החברה שמפרנסים אלפי עובדים ומאפשרים קליטה ושירות ללקוחות. לא מדובר בצעצוע שעובר מיד ליד לפי גחמת הרוכשים. כל ניסיון למכור או להשכיר בחזרה את תחנות הממסר ייתקל בהתנגדות עזה ובלתי מתפשרת מצד נציגות העובדים, ועלול להוביל לסכסוך עבודה. אנו קוראים לכם לחדול לאלתר מכל מהלך או מגעים לרכישת הנכסים של סלקום. תשתיות הליבה הן נכס קריטי ולא ניתן שיועברו לידי גורם חיצוני ויסכנו את עתיד החברה. ארגון העובדים ינקוט בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותו על מנת להגן על החברה, על רכושה ועל זכויות עובדיה".