סגור
משאית פחם במכרה ב קולומביה
משאית פחם במכרה בקולומביה (צילום: Nicolo Filippo Rosso/Bloomberg)

דיווח: משרד הסחר בקולומביה ממליץ להגביל את מכירת הפחם לישראל

המדינה הדרום אמריקאית היא ספקית הפחם הגדולה ביותר לישראל, ולפי בלומברג משרד הסחר קורא להגביל את יצואו אליה עד תום המלחמה בעזה; מתחילת המלחמה חלה הידרדרות ביחסי המדינות, כולל הצהרה של הנשיא פטרו לפיה נותקו היחסים ביניהן

משרד המסחר הקולומביאני קורא להגבלת מכירת הפחם לישראל בעקבות המלחמה ברצועת עזה, כך על פי דיווח בבלומברג.
בסוכנות הידיעות מדווחים כי המשרד הגיש המלצה להגביל את היקפי המכירה לוועדה הקובעת את המכסים והמגבלות על מסחר בינלאומי. קולומביה היא ספקית הפחם הגדולה ביותר לישראל, ובשנה האחרונה מכרה פחם בהיקף של כ-450 מיליון דולר.
לפי הדיווח, הבקשה של המשרד הקולומביאני נועדה על מנת לעזור לסיים את המלחמה ואמור להיות בתוקף עד לסיומו. בשנים 2013 ו-2014 קידמו ישראל וקולומביה הסכם סחר חופשי שנכנס לתוקף במהלך 2020, אך מתחילת המלחמה החלה הידרדרות ביחסי המדינות. בתחילת מאי הודיע גוסטבו פטרו, נשיא המדינה הדרום אמריקאית, על ניתוק היחסים עם ישראל.
לפי אורן הלמן, שכיהן כיו"ר חברת הפחם (בפועל) עד לפני חודשיים, אומר: "מאחר שרוב הייצור של חשמל בחברת החשמל עדיין מתבצע באמצעות פחם, זו התפתחות בהחלט מטרידה ומדאיגה. בנוסף קולומביה היא ספקית הפחם המרכזית לישראל, ולא כדאי להקל בכך ראש. לציבור הישראלי אין סיבה לדאגה, מכיוון שיש מקורות פחם נוספים בעולם, שיכולים להוות אלטרנטיבה לפחם הקולומביאני, גם אם יש בהם אחוזי גופרית שונים (בהיבט זיהום האוויר). בנוסף, יש רזרבות פחם משמעותיות בישראל, מה שנותן זמן להתמודד עם המשבר".
גורמים נוספים במשק האנרגיה מדגישים כי ישראל רוכשת את הפחם מחברות סחר בינלאומיות ולא ישירות מקולומביה.
הלמן אמר עוד כי "מידיעה - בחברת הפחם מכירים היטב את ענף הפחם העולמי ואת הספקים האלטרנטיביים לפחם הקולומביאני. לפני כשנה וחצי התמודדנו בהצלחה עם משבר דומה, כאשר מחירי הפחם קפצו בכ-400% בעקבות המחסור בגז במלחמת רוסיה אוקראינה".

העיכוב בסיום עידן הפחם

אי אפשר להתעלם מכך שלמרות ההבטחות בשנים האחרונות על צמצום עידן הפחם לייצור חשמל בישראל - השינויים בשטח מתעכבים. ב -2023 פחם היה אחראי לייצור כ-20% מהחשמל בישראל על אף עלותו הגבוהה ביחס לגז טבעי וחשמל סולארי והזיהום הגבוה בהרבה.
בן היתר הסבת התחנות הפחמיות והעברתן לגז טבעי מתעכבת בשל עזיבת מומחים את ישראל בשל המלחמה, אך גם בשל עיכובים מצד חברת החשמל. הגז הטבעי מופק באסדות בחופי ישראל ולכן אין תלות בייבוא.
גם המעבר לאנרגיות מתחדשות היה יכול להפחית את התלות בפחם אך ישראל ממשיכה להתעכב ולא לעמוד ביעדי האנרגיה המתחדשת שהציבה הממשלה
לפי הלמן, "המסקנה העיקרית היא שחובה להאיץ את המעבר של ייצור החשמל בישראל לאנרגיה מתחדשת, אגירת חשמל ומיקרוגרידים, כולל גם ייצור מבוזר. זה חשוב בכדי לצמצם את החשיפה של משק החשמל לאיומים ביטחוניים, מדיניים וגיאופוליטיים כמו זה. על השמש אין אנשי חמאס או חיזבאללה, ואפילו לא קולומביאנים. וצריך להשתמש בה בצורה מאסיבית במדינה שופעת שמש כמו שלנו".