סגור
מימין נשיא צרפת עמנואל מקרון טיל  קלע דוד של רפאל
נשיא צרפת עמנואל מקרון וטיל קלע דוד של רפאל. האם נתניהו ביקש ממקרון להפריד פוליטיקה מביזנס? (Photos: Reuters, Ministry of Defense)

הצרפתים סילקו את התעשיות הביטחוניות - בממשלת ישראל שתקו

לא משרד ראש הממשלה, לא משרד הביטחון ולא משרד החוץ - התעשיות הביטחוניות קיוו לגיבוי ממשלתי לאחר שסולקו מתערוכת הנשק הגדולה בצרפת. אבל קולה של הממשלה נדם. כאילו הדרמה שמסעירה אותן היא עץ שנפל ביער

ביום שלישי ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא צרפת עמנואל מקרון שוחחו בטלפון. מאז סוף השבוע שעבר, כשיצאו הדיווחים הראשוניים על "החלטת הרשויות" בצרפת לבטל את השתתפותן של 64 חברות ביטחוניות ישראליות בתערוכת הנשק יורוסטורי שתיערך בהמשך החודש בפריז, בכירים בתעשיות תלו את יהבם בהתערבות של נתניהו במשבר.
שם האמינו ששיחה כזאת תהפוך את "החלטת הרשויות" הצרפתיות ותאפשר להם להשתתף בתערוכה היוקרתית והנחשבת ותחלץ אותן מהשפלה ומהיחס שניתן למדינות מצורעות. הרי רוב המוצגים שהם ביקשו להציג במסגרת התערוכה נשלחו לצרפת כבר לפני כמה שבועות, מדגמים של טילי החץ של התעשייה האווירית ועד תותח האטמוס של אלביט מערכות.
בתום השיחה עם מקרון, לשכתו של נתניהו הודיעה כי הוא עדכן את נשיא צרפת בפרטי המתווה לשחרור החטופים, והדגיש שהוא מאפשר לישראל לממש את כל מטרות המלחמה שהגדירה, לרבות חיסול חמאס.
האם נתניהו דן עם מקרון בחרם הצרפתי על החברות הביטחוניות הישראליות שמדיר אותן באופן חסר תקדים מהתערוכה הנחשבת? האם ראש הממשלה ביקש מהנשיא הצרפתי להפריד פוליטיקה מביזנס ולהפוך את ההחלטה? האם נתניהו ביקש ממקרון ונענה בשלילה? בלשכת נתניהו לא אומרים.
באותו היום, בסמוך לשיחה בין שני ראשי המדינות, במשרד הביטחון התקבלה הודעה צרפתית רשמית וסופית על ביטול השתתפותה של ישראל ביורוסטורי. גם בכירי המשרד, שכבר שיגרו חליפות לניקוי יבש, יישארו בארץ המופצצת והבוערת, יבלעו בין טיל לרקטה את העלבון על היחס המחפיר כלפי ישראל כמו היתה קוריאה הצפונית, איראן, רוסיה או סוריה.
ראשי התעשיות הביטחוניות ילמדו לחיות עם ההשפלה הצרפתית. מי שמוכר נשק, שגם הורג, לא עשוי מסוכר. הצרה הגדולה היא החקיינים. בתעשיות חוששים שבהשראת ההחלטה הצרפתית תערוכות ביטחוניות שאמורות להיערך בעולם במהלך החודשים הקרובים יאמצו את הקו הצרפתי ואת זה של צ'ילה, שכבר באפריל סירבה לקבל את החברות הישראליות בתערוכה שפנתה לצרכים הביטחוניים של מדינות באמריקה הלטינית.
בחודש הבא תיערך בלונדון תערוכת פארנבורו, וחרף מחאה נרחבת מצד פעילים פרו-פלסטינים בבריטניה נגד ישראל בשל מהלכיה בעזה, אין לפי שעה סימנים מעידים על חרם דומה. אחד היתרונות המרכזיים של חברות שמשתתפות בתערוכות נשק בינלאומיות הוא בנגישות לנציגי רכש ותכנון של מדינות וצבאות שמזמנת מרתון של מפגשים עסקיים שמתניעים תהליכים ממושכים שעשויים להסתיים בעסקאות, להיות כל הזמן על הגלגל.
את הפגישות החשובות האלה, שאנשי המכירות והשיווק של התעשיות הישראליות כבר לא יקיימו בפריז, הם מנסים לקיים בתערוכת ILA שנערכת בימים אלה בברלין ובחודש הבא בלונדון.
גורמים ביטחוניים בכירים טענו כי למרות הצעד הקיצוני של צרפת נגד התעשיות הישראליות, שהוסבר בידי משרד ההגנה הצרפתי בהימשכות המלחמה והרחבתה לרפיח, הנשק שהן מציעות הוא עדיין סחורה חמה בעולם שמתחמש מכף רגל ועד ראש. את מהלכי הצרפתים הם מגדירים "צביעות".
לפני כמה שנים, כשהצרפתים חיפשו מערכת שתגן על מטוסו של הנשיא הקודם ניקולא סרקוזי מטילי כתף הם מצאו אותה בישראל. את אותה חברה שסיפקה להם אותה, הם מחרימים ומביכים כעת בפני קהילת העמים.
אלא שעוד לפני שבתעשיות הביטחוניות נעלבים מהיחס הצרפתי, מוטב שיבדקו את הדופק בתוך הבית. ההתעלמות מהחרם בהודעת לשכת ראש הממשלה מתווספת לשתיקת משרד הביטחון שלא התייחס כלל, לפחות לא רשמית, לנושא. גם משרד החוץ שתק, כאילו שהדרמה שמסעירה את החברות הישראליות היא עץ שנפל ביער.
לפני שבועיים שר החוץ ישראל כ"ץ ניפגש בפריז עם שר החוץ הצרפתי סטפן סז'ורנה. אחרי הפגישה יצא דיווח על תוכנה, שדיבר על התנגדות צרפתית להכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית, מעמדה של ישראל מול בית הדין בהאג, המצב בצפון, הטילים של איראן ועוד צרות אחרות. היא לא התייחסה, גם לא במילה אחת למשבר מסביב ליורוסטורי ולמעמדן של החברות הביטחוניות הישראליות בעולם "שמפוצצות בהזמנות" כפי שהתרברבו לפני פחות משנה ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' כשהגיבו לדוח קודר שפרסמה סוכנות הדירוג מוד'יס על כלכלת ישראל.
בסוף השבוע שעבר נתניהו התראיין בצרפתית מלאה לערוץ הטלוויזיה הצרפתי TF1, הלהיט את הצופים בצרפת במסרים על הניצחון המוחלט בעזה, גם למען שלומן של מדינות אירופה. גורם פוליטי לא שולל את האפשרות שההחלטה של נתניהו, לדבר אל העם הצרפתי בצורה ישירה ומעל ראשו של מקרון, היתה המסמר האחרון בארון הקבורה של ההשתתפות הישראלית ביורסטורי. עובדה, פחות מיממה לאחר מכן כבר נפוצו בצרפת דיווחים על ההחלטה לבטל את הגעת המשלחות מהתעשיות הביטחוניות.
הרוח הרעה בפריז נגד החברות הישראליות נושבת כבר מחודש מרץ האחרון. באותו הזמן כלכליסט חשף כי משרד ההגנה הצרפתי מערים קשיים, חריגים, על עשרות החברות שמתכוונות להשתתף ביורוסטורי ודורש מהן לקבל ממנו רישיון מיוחד כדי שיוכלו להציג את מרכולתן בתערוכה.
ח"כ שרון ניר (ישראל ביתנו) החתימה שליש מעמיתיה לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת ופנתה אל היו"ר שלה יולי אדלשטיין (ליכוד) בבקשה לקיים דיון בנושא. כמעט שלושה חודשים עברו, כשהכתובת על הסנקציה הצרפתית כתובה על הקיר ובעיתונים, ועדת החוץ והביטחון לא קיימה דיון כזה. השבוע, כשהאיום הצרפתי התממש, היא פנתה לאדלשטיין בשנית, מקווה שהפעם הוא יתרצה ויקיים את הדיון שעד כה התמסמס.
"החלטת צרפת מהווה צעד חסר תקדים שמשפיע דה פקטו על מעמדן של התעשיות הביטחוניות הישראליות בעולם", כתבה ניר לאדלשטיין. "לא ייתכן שישראל והחברות שלה יזכו לשנמוך מעמדן בעולם ואסור לעבור על החלטות אלו לסדר היום".
ועדת חוץ וביטחון תדון בחרם הצרפתי או לא, הסוסים ברחו מן האורווה. מצדם, בכירים בתעשיות הישראליות לא פוסלים אפשרות שהצרפתים בסך הכל תופסים על עזה טרמפ, כשהמטרה המרכזית שלהם היא להצר את צעדיהן בהיותן מתחרות מרכזיות בחברות נשק צרפתיות שמנסות לנצל את הביקוש הער בעולם לנשק ולהשיא ממנו רווחים.
לפני שנה, בזמן שישראל וגרמניה קידמו בנמרצות את עסקת טילי ההגנה חץ 3 בהיקף של למעלה מ-14 מיליארד שקל, מקרון התייצב מנגד וביקר את העסקה המתגבשת. מערכת ההגנה שתימסר החל מהשנה הבאה לגרמניה אמורה להגן על כל אירופה מטילים בליסטיים שעלולים לאיים עליה מצד רוסיה שנלחמת זה למעלה משנתיים באוקראינה.
בשיחה שקיים עם שרי ההגנה של מדינות אירופה ועם ראשי נאט"ו, התרעם מקרון על העסקה של גרמניה עם ישראל, והציע לקדם הצטיידות אירופית במערכת ההגנה SAMPT של חברת MBDA הצרפתית-איטלקית. מסר ברוח דומה הוא העביר גם כמה שבועות לאחר מכן במסגרת הסלון האווירי בלה בורז'ה.
אלא שקנצלר גרמניה אולף שולץ לא התרשם מהמחאות של מקרון, עסקת החץ נחתמה ויצאה לדרך ובתעשייה האווירית, שמפתחת ומייצרת את טילי ההגנה, עברו לייצור קדחתני כדי לעמוד בזמני אספקה לחוצים שנקבעו בגרמניה. לא בכדי בכירי התעשייה האווירית, בהם היו"ר עמיר פרץ הסתובבו השבוע בתערוכת ILA שבברלין כמו היו חתנים ביום חתונתם.