ח"כ ביטן ביקש להגביל פתיחת סניפי סופר פארם, רשות התחרות ממתנת את ההגבלות
ח"כ ביטן ביקש להגביל פתיחת סניפי סופר פארם, רשות התחרות ממתנת את ההגבלות
יו"ר ועדת הכלכלה דרש למנוע מסופר פארם לפעול בקניון חדש בלי רשת מתחרה. בדיון היום הציעה רשות התחרות כי ההגבלה על הרשת תהיה רק בקניונים ולא במרכזי מסחר שכונתיים
רשות התחרות ממתנת את יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן. בחודש מרץ האחרון קיים ביטן דיון בוועדת הכלכלה על הצעת החוק של ח"כ ינון אזולאי להחיל את חוק קידום התחרות בענף המזון על ענף הפארם ומוצרי הניקיון. בדיון אמר ביטן כי הוא מתנגד לקביעת מגבלות גיאוגרפיות וביקש מרשות התחרות לבדוק אפשרות שבכל קניון חדש שייפתח, חנות הפארם הראשונה לא תהיה של סופר פארם וכי אם הקניון יסכים לפתוח שתי חנויות פארם אין מניעה שאחת מהן תהיה סופר פארם. עמדת הרשות היתה כי אין בענף הפארם בעיה של תחרות והממונה על התחרות אף טענה כי אין לרשות מספיק תקנים לאכוף חוקים חדשים.
הצעת החוק של ח"כ אזולאי נועדה להאבק ביוקר המחיה. משכך, בדיון שהתקיים בפברואר ובו אושר החוק לקריאה ראשונה, הציע אזולאי לבטל את החרגת חנויות הפארם מהוראות חוק המזון העוסקות ביחסים בין הקמעונאים הגדולים לספקים הגדולים, ולהחיל גם את ההוראות הנוגעות לפתיחת סניפים חדשים באזורים הסמוכים לסניפים קיימים. ברשות התחרות החליטו שלא להצמד למודל המגביל את רשתות המזון בטענה כי מדובר במודל מורכב לבדיקה ושנדרשים לו זמן עבודה, משאבים ותקנים שאין לרשות התחרות.
באותו דיון אמר נציג רשות התחרות, עו"ד איל שפירא, כי הקושי עם החלת המודל הקיים על רשתות הפארם נוגע בעיקר לנושא הפריסה הגיאוגרפית של הסניפים. הוא הסביר כי אם מחילים את החקיקה הקיימת בעניין זה גם על רשתות הפארם הרשות צריכה לבנות מודל חדש, וצריכה משאבים וזמן והעריך כי מדובר בעבודה של כשנה. "אם חנויות הפארם יחושבו בנפרד מחנויות המזון אז הדבר ייתן 'מתנה' לשוק המזון, מאחר ונתח השוק של קמעונאי המזון בכל אזור יפחת", אמר שפירא באותה העת.
לדבריו, גם היום רשות התחרות דורשת אישור ל-5 תקנים נוספים שבלעדיהם לא תוכל לאכוף את החוק על הפארמים. "רשות התחרות מבקשת 5 תקנים לאכיפת החוק. בכל חנות פארם שתפתח בישראל המתחרה יבוא ויגיד לנו שזו פגיעה בתחרות, ונצטרך לבדוק את זה. ולכן בלי שיאושרו לנו תקנים זה לעשות צחוק מעבודה", אמר שפירא.
היום המשיכה הוועדה להכין את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית ובדיון רשות התחרות הציגה את המודל שלה, לאחר בדיקות אליהן נדרשה בדיון הקודם. אלא שהמודל שלה שונה מזה שהציע ביטן וברשות חזרו למגבלה הגיאוגרפית. כעת, ברשות התחרות מודים שקיימת בעיית ריכוזיות בענף הפארם אבל לטענתה היא קיימת בקניונים בלבד ולא ברחובות הערים.
הרשות מציעה כי הצעת החוק שמגבילה את סופר פארם מפתיחת חנויות חדשות תתמקד רק בקניונים. הרשות סבורה כי יש להתייחס למרכזים גדולים, שהוגדרו על ידה כמרכזים בגודל של יותר מ-3,000 מ"ר, ולא למרכזי מסחר שכונתיים שכן אם יעשו הגבלות על מרכז מסחרי קטן הדבר עלול להביא לכך שלא תהיה בו חנות פארם ואז הצרכן יפגע. בנוסף, על פי הרשות במרכזים שמעל 35 אלף מ"ר שאינם מונעים פתיחה של שתי חנויות פארם שונות, לא צריך להגביל ולבדוק.
מנהל תחום בכיר תכנון ומדיניות ברשות התחרות, איל שפירא, אמר כי יש מרכזים מסחריים שבהם יש היתכנות לשני פארמים, כיון שהם גדולים - מעל 35 אלף מטר, ולכן גם אם ייפתח שם פארם אחד, לא תהיה בעיה לפתוח פארם נוסף.
ברשות התחרות ביקשו הוראת שעה בת ארבע שנים שבהן תיבחן הרשות פתיחת סניפים במרכזי מסחר ששטחם 3,000 עד 35 אלף מ"ר ובסביבתם קיימת חנות נוספת של אותה הרשת.
רשות התחרות מציעה כי בעשר הערים הגדולות שבהן מעל 200 אלף תושבים, רשת פארם, ובראשה הרשת הגדולה במדינה, סופר פארם, תגיש לרשות בקשת אישור לפני פתיחת סניף בקניון, במידה ויש לה חנות נוספת ברדיוס של קילומטר מהקניון. בערים קטנות בהן מספר התושבים נמוך מ-200 אלף, תוגש בקשה לרשות התחרות רק אם הרשת מפעילה סניף נוסף ברדיוס של 2 קילומטר מהקניון.
ח"כ ינון אזולאי, יוזם החוק, ביקש מרשות התחרות נתונים לגבי מספר החוזים החתומים בשלוש רשתות הפארם, וטען כי יש לבחון את סוגיית החוזים של סופר פארם שכבר חתומה על פתיחת חנויות רבות בקניונים עתידיים. נציג רשות התחרות השיב כי יש הסכמים שכבר נחתמו והחוק לא בא להתעסק עם חוזים שכבר נחתמו, "השוק הוא דינמי, גם מחר בבוקר יחתמו הסכמים נוספים והחוק צופה פני עתיד", אמר.
ברשת Be הציעו כי הצעת החוק תחול על הסכמים קיימים של סופר פארם אך הדגישו שהם לא מבקשים לבטל הסכמים קיימים אלא במקרים קיצוניים שהדבר ייבדק על ידי רשות התחרות. לדברי
נציגת משרד המשפטים, עו"ד לירון נעים, טענה כי יש להיזהר בהתערבות בחוזים קיימים. "אני לא אומרת שזה לא חוקתי ובלתי אפשרי, אבל כדי לעשות התערבות כזו צריך שתהיה תשתית עובדתית יותר מוצקה ממה שיש בפנינו כרגע ולהראות שיש בעיה יותר חמורה ממה שעולה בפנינו כרגע. ייתכן שהממונה תוכל לבטל חוזה וזו אמירה לא טריוויאלית, אמירה כזו היא כמעט חסרת תקדים בחקיקה", אמרה. "אם יש מצוקת שטחי מסחר כזו שעולה כדי כך שיש צורך להתערב בהסכמים קיימים ייתכן שאפשרי, אבל לא עלתה בפני תשתית ראייתית כזו".
רשות התחרות בדקה את הריכוזיות של שלוש רשתות הפארם, סופר פארם, Be שבבעלות שופרסל וגוד פארם שבבעלות רמי לוי בערים הגדולות בישראל. על פי המודל של רשות התחרות, בעיר אילת, בה יש שליטה מוחלטת של סופר פארם, שמפעילה חמישה סניפים ברדיוס של 2 קילומטר, כל סניף חדש שהיא תבקש לפתוח היא תצטרך להגיש בקשה לרשות התחרות ולקבל אישור להקמתו. גם בערים ראשון לציון, תל אביב, רמת גן, דימונה ונתניה, מצאה בדיקת הרשות שליטה לסופר פארם שמפעילה סניפים שהמרחק בין חלקם נמוך מרדיוס של 1 קילומטר ולכן בערים אלו היא תצטרך גם כן להגיש בקשת אישור לפתיחת סניף חדש. בתל אביב לסופר פארם מעל 30 סניפים. בערים רחובות ואשדוד, ההגבלה הזו תחול על רשת Be שבבעלות שופרסל, שמפעילה שלושה סניפים ברחובות וחמישה באשדוד, שחלקם ממוקמים במרחק שנמוך מקילומטר. במקרה של גוד פארם, ההגבלה תחול עליה בתל אביב בה היא מחזיקה ב-12 סניפים שחלקם במרחק נמוך מרדיוס של קילומטר.
בנוסף, רשות התחרות מציעה להחיל את החוק למשך ארבע שנים שבהן החברות יצטרכו להגיש לה בקשה לפתיחת חנות ולאחר ארבע שנים, הסטנדרט יישאר כפי שהוא, אך התהליך יעבור מאכיפה מראש, לבדיקה בשווקים. כלומר, החברות יעמדו באותם סטנדרטים אך יעשו את בדיקות השוק בעצמן וככל שהן יפעלו בניגוד לחוק, לרשות התחרות יש את סמכויות האכיפה והיא תוכל לקנוס אותן.
ניצן לביא, מנכ"ל רשת סופר פארם התנגד למודל והציע כי הצעת החוק תיקבע כהוראת שעה למשך ארבע שנים, ולאחר מכן תיבדק האפקטיביות שלה. "אל תקבעו את זה לדיראון עולם. תקבעו לארבע שנים ואחר כך תעצרו ותחשבו", אמר לביא, אך יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן התנגד להצעתו.
על פי בדיקה שעשה מרכז המחקר והמידע (מממ) בכנסת בשלושת קבוצות הקניונים הגדולות, נמצא כי לסופר פארם יש נתח גדול משמעותית בקניונים הגדולים והיא מפעילה בשלוש קבוצות הקניונים 286 סניפים בעוד Be פועלת בהם עם 99 סניפים.
עזריאלי, קניוני עופר וביג, מתוך 19 קניונים של קבוצת עזריאלי, ב-16 יש סניפים של סופר פארם, ב-3 יש סניפי Be ורק בקניון אחד של עזריאלי פועלים סניפים של שתי הרשתות המתחרות. מתוך 26 מתחמי הקניות של ביג, ב-20 יש סניפים של סופר פארם, באחד בלבד יש סניף של Be ובקניון אחד יש את שניהם. מתוך 17 קניונים של קניוני מליסרון (קבוצת עופר), ב-14 יש סניפים של סופר פארם, ב-4 יש סניף של Be ובקניון אחד יש את שניהם.
על פי הבדיקה של מכון המחקר של הכנסת יש גם לא מעט קניונים בהם יש סניפים גם של סופר פארם וגם של שופרסל, שכאמור היא החברה האם של Be ומפעילה בחלק מסניפי רשת המזון גם חנויות פארם של Be. כך, ב-4 מקניוני עזריאלי, ב-3 קניוני ביג וב-7 קניוני מליסרון ישנם גם סניפים של סופר פארם וגם של שופרסל. בשני סניפים של מליסרון יש גם שופרסל וגם Be.
יו"ר הוועדה ביטן סיכם את הדיון בנושא וביקש ממשרד המשפטים ורשות התחרות לבדוק האם יש מקרים קיצוניים שיש צורך להתערב בנושא של חוזים קיימים.