סגור
בניית נמל הסיוע עזה רציף צבא ארה"ב
בניית הרציף בעזה על ידי האמריקאים. הסחורות יעברו שיקוף על ידי ישראל לפני הגעתן" (צילום: U.S. Army via AP)

ארה"ב: המזח הצף חובר לחוף עזה, סיוע הומניטרי יעבור דרכו בימים הקרובים

לפי האמריקאים, מאות טונות של סיוע הומניטרי ממתינות כעת בנמל לרנקה בקפריסין , ועוד אלפי טונות יגיעו בהמשך. ארגון USAID דיווח כי 2.2 מיליון עזתים סובלים מחוסר ביטחון תזונתי וכי קיים חשש של הרעבה

הכוחות האמריקאים סיימו את בניית המזח הצף בעזה והוא חובר הבוקר לחוף ויתחיל לפעול בימים הקרובים – כך לפי תדרוך עיתונאים שביצעו סגן מפקד פיקוד מרכז של ארצות הברית תת-אדמירל בראד קופר ומנהל הפיתוח של סוכנות הסיוע האמריקנית USAID דן דיקהאוס.
לפי האמריקאים, העבודה על הרציף הסתיימה והמסדרון ההומניטרי צפוי לפעול בימים הקרובים. הסחורות שאמורות להגיע דרך הרציף ממתינות כעת בנמל לרנקה בקפריסין, שם הן יעברו שיקוף ביטחוני. לאחר מכן, עם הגעת הסחורות לרציף בעזה יחולק הסיוע ההומניטרי באמצעות משאיות על ידי האו"ם וארגון המזון הבינלאומי.
קופר אמר כי במשרד הביטחון האמריקאי סבורים שלהעברת הסיוע ההומניטרי לעזה יש "חשיבות עליונה" והוסיף כי התפקיד היחיד של הצבא האמריקאי במאמץ הזה הוא לספק יכולות לוגיסטיות. בהמשך הדגיש שאף מגף של חייל אמריקאי לא תדרוך בתוך עזה. לפי קופר, ארצות הברית ביצעה עד כה 38 הצנחות של סיוע הומניטרי ועד כה הממשל סיפק בדרך זו 3 מיליון ארוחות לתושבי הרצועה. קופר הדגיש כי הרציף זמני ותפקידו היחיד הוא העברת סיוע הומניטרי. לדבריו, 14 אוניות בגדלים שונים משתתפות במבצע הזה, חלקן של ארצות הברית וחלקן של שותפות כמו בריטניה. "יש לנו מאות טונות של סיוע שמוכנות כבר לחלוקה, ועוד אלפי טונות יגיעו בהמשך", אמר. הוא שיבח את התיאום עם קפריסין, בריטניה, האו"ם וישראל והוסיף כי הממשלה בישראל תומכת מאוד במיזם.
דיקהאוס מה-USAID התייחס למצב ההומניטרי בעזה ואמר כי 2.2 מיליון עזתים סובלים מחוסר ביטחון תזונתי וכי קיים חשש של הרעבה. לדבריו, יותר מחצי מהתושבים בצפון הרצועה סובלים מרמות "קטסטרופליות" של חוסר ביטחון תזונתי ויותר מ-30% מהילדים שם סובלים ממצב של תת-תזונה. דיקהאוס ציין כי המצב בדרום הרצועה מעט טוב יותר, שם "רק" רבע מהעזתים שם סובלים מחוסר ביטחון תזונתי. עוד הוא אמר, כי כ-450 אלף עזתים ברחו מרפיח מתחילת החודש כאשר צה"ל החל לפעול שם.
לפני כשלושה שבועות פרסם צה"ל עדכון על עבודות התשתית שישראל מבצעת בכדי להכין את השטח לרציף הזמני. לפי דובר צה"ל, שטח פרויקט המזח ישתרע על כ-270 דונם המיועדים לטובת תפעול ומעבר הסחורות. העבודות על קליטת המזח בוצעו בשבועות האחרונים על ידי אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון ובהובלת פיקוד הדרום בצה"ל, מערך ההנדסה, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, בליווי ומעטפת לוגיסטית של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ובשיתוף פעולה עם צבא ארה"ב. המזח הצף עצמו יוקם על ידי האמריקאים. כמו כן נמסר כי זרוע הים תאבטח את האוניות והכוחות שיגיעו לספק סיוע הומניטרי.
הקמת המזח היא יוזמה שעליה הכריז נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בנאום "מצב האומה" שנשא לפני כחודשיים וחצי, שבו הדגיש את חשיבות הגברת קצב העברת הסיוע ההומניטרי לעזה, גם מהים וגם מהיבשה דרך ישראל. בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו טענו כי הוא זה שיזם מול ממשל ביידן את הקמת קו הסיוע הזה עוד באוקטובר אשתקד. שר הביטחון יואב גלנט בירך גם הוא על היוזמה האמריקאית ואמר כי זו תאפשר העברת סיוע ישירות לתושבים ובכך תקדם את מיטוט שלטון חמאס.