כנס שוק ההון"ראינו תמונת מצב מטרידה של ירידה חדה יותר בהשקעות בתחום ההייטק בישראל"
כנס שוק ההון
"ראינו תמונת מצב מטרידה של ירידה חדה יותר בהשקעות בתחום ההייטק בישראל"
הילה חימי מנכ"לית דיסקונט קפיטל מעריכה שעוד נראה פיטורים ומכירת חברות בשווי נמוך בהייטק השנה. כך אמרה בפאנל בנושא השקעות בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות מהפניקס בית השקעות: "היקף הגיוסים בישראל חזר לרמה דומה לזו של שנת 2017"
"שוק המניות הישראלי עשה תשואת חסר משמעותית בשנה שעברה לעומת העולם. יש קונצזנוס ששוק המניות הישראלי זול, אבל זה לא תמיד מספיק, ראינו שווקים כמו יפן ששנים נשארו זולים", כך אמר תמיר פרדר, מנהל השקעות ראשי, הפניקס בית השקעות, בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות והפניקס בית השקעות.
בפאנל בנושא השקעות שהנחה ירדן רוז'נסקי מכלכליסט, אמר פרדר כי יש כמה טריגרים שיכולים להביא לצמצום הדיסקאונט בשוק המקומי: "בשנת 2023 ראינו שלושה גורמים שהעיבו על השוק: הרפורמה המשפטית, העלאות הריבית האגרסיביות והמלחמה. הריבית היא פקטור אולי הכי חשוב, ורואים שינוי מגמה, היא אף החלה לרדת. אמנם בהחלטה האחרונה הנגיד הותיר אותה ללא שינוי, אבל אי אפשר לצפות שהוא יוריד אותה בכל פעם, מה שכן ברור זה הכיוון שלה. באשר להשפעת המלחמה, קשה יותר להתנבא בהתפתחויות, אבל נראה כי ההשפעה שלה על היא מעבר לשיא מבחינת העצימות.", אמר פרדר.
עוד הוא הוסיף שהרפורמה בקרנות הפנסיה, שבה המדינה מפסיקה להנפיק אג"ח מיועדות היא גם כן בעלת פוטנציאל חיובי על השוק המקומי, שכן היא מפנה עשרות מיליארדי שקלים מנכסי קרנות הפנסיה להשקעות: "השוק הקונצרני מגלה עוצמה, וחלק מזה נובע מהרפורמה הזו", הוא העריך.
לשאלה בנוגע לאטרקטיביות ההשקעה במניות הטכנולוגיה לאור העליות החדות בהן, השיבה רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בנק הפועלים: "בטכנולוגיה פחות משוחחים על תמחור יקר וזול. צריך להיחשף לענף הזה. זה ענף מוביל בעשורים האחרונים וימשיך להוביל. רואים בבינה מלאכותית, ובדברים אחרים. אנחנו מעדיפים להיחשף אליו באמצעות מדדים מובילים, שכן היכולת לזהות את האינבידיה הבאה מוגבלת, אבל דרך מדדים אפשר לתפוס את המהלך המשמעותי של הסקטור. יחד עם זאת, בארץ אנחנו נכנסים פנימה לבחון חברות, כי יש לנו את היכולת יכולים להכיר אותן מקרוב".
עוד בנוגע לענף ההייטק, נשאלה רותי שמחה פורמן, שותפה מנהלת, קרן ויולה קרדיט מה צריך לעשות בכדי שקטר ההייטק של המשק הישראלי ימשיך להיות בכיוון החיובי.
שמחה פורמן ציינה שההייטק הישראלי הפגין עמידות גם במלחמה: "אנשים באים לעבודה גם כשיש טילים. היתרון היחסי של ישראל ידוע בתחומים כמו סייבר, שבבים, פודטק, פינטק, והוא עדיין אטרקטיבי בעולם. יחד עם זאת הוא חווה מספר איומים - ההייטק חווה את הירידה בשווי שראינו בעולם. בישראל הייתה השפעה המהפיכה המשפטית שהביאה לכך שמשקיעים ביקשו שייפתחו חברות מחוץ לישראל, וכמובן המלחמה. החשש שלי שנראה יציאה של השקעות זרות מישראל. החשש שלי גם שנראה ירידה של אנשים צעירים מכאן כמו שהיה אחרי מלחמת יום כיפור, אם לא יהיו גורמים שמשפיעים לטובה על ההייטק הישראלי".
הילה חימי, מנכ"לית דיסקונט קפיטל התייחסה לפערים בין ישראל לעולם וציינה: "בשנת 2022 ראינו ירידה ברווחי החברות והמכפילים בשוק. עכשיו אנחנו רואים שבעוד בשוק האמריקאי מתחילים לראות צמיחה מחדש, בחלק מהסקטורים בישראל כמו הקמעונאות, עדיין לא רואים את זה".
עוד היא העריכה שאחרי תקופה של קיפאון בעולם העסקאות, נראה השנה חזרה: "בהתחלה נראה עסקאות בתחומים דפנסיביים כמו ביטחון ומזון, ולאט לאט זה יגיעה לענפים נוספים. יחד עם זאת בעולם הטכנולוגיה המצב שונה, ואנחנו רואים בישראל היפרדות לעומת המגמה בארה"ב. ברבעון הרביעי ראינו תמונת מצב מטרידה של ירידה חדה יותר בהשקעות בתחום ההייטק בישראל לעומת אירופה ולעומת ארה"ב שהחלה להתייצב, והיקף הגיוסים בישראל חזר לרמה דומה לזו של שנת 2017".
חימי לא נשמעה אופטימית לגבי ההייטק המקומי, וציינה כי נראה עוד פגיעה בחברות בענף שתתבטא בפיטורים, מכירת חברות בשווי נמוך. "אם ראינו בשנת 2021 שיא בחברות שהן יוניקורן, נראה השנה חזרה למכירת חברות בעשרות עד מאות מיליוני דולרים. יחד עם זאת, ככל שתהיה התייצבות בגיאו פוליטי, נראה גם כסף חוזר להשקיע בהייטק".