הראל לא תערער על פסילת עסקת ישראכרט: "לא נמתין שנה וחצי לבית הדין"
הראל לא תערער על פסילת עסקת ישראכרט: "לא נמתין שנה וחצי לבית הדין"
רשות התחרות פסלה את המיזוג בין החברות, אף שהעסקה קיבלה את אישור בנק ישראל ורשות שוק ההון . סגן יו"ר הראל בן המבורגר: "ההחלטה של רשות התחרות שגויה מהיסוד. האמנו בעסקה אבל זמן הערעור ארוך מידי ובמהלכו לא נוכל להשתמש בכספי ההשקעה שמיועדים לישראכרט. אנחנו נזילים מאוד ונפנה את הכסף להשקעות אחרות"
הראל החליטה סופית לוותר על עסקת הרכישה של ישראכרט. לאחר שרשות התחרות הבהירה כי לא תאשר את העסקה, החליטה הראל שלא להשתמש בזכותה להאריך את מועד ההשלמה לצורך ערעור על עמדת הרשות.
בהראל הסבירו כי ההחלטה נובעת מפרק הזמן הארוך אשר צפוי לקחת הליך הערר בבית הדין לתחרות. מאז חתימת העסקה כבר חלפה שנה, והערר בבית הדין עשוי לקחת עוד שנה וחצי לערך. זהו פרק הזמן שלקח למשל לערר במיזוג מזרחי-איגוד שנפסל ע"י רשות התחרות ואושר בערר על ידי בית הדין.
רשות התחרות החליטה לפסול את העסקה, וזאת אף ששני הרגולטורים האחרים, בנק ישראל ורשות שוק ההון, אישרו אותה. החלטת הרשות התקבלה כשבועיים לאחר שנערך לצדדים שימוע בנושא.
סגן יו"ר הראל, בן המבורגר, הסביר את ההחלטה: "האמנו בעסקת ישראכרט ודבקנו בה גם לאחר שפרצה המלחמה. שניים משלושת הרגולטורים אישרו ובירכו על העסקה ואנו מודים להם על האמון בקבוצה. לצערנו, רשות התחרות החליטה להתנגד לעסקה זמן לא רב לאחר שאישרה את מיזוג כלל-מקס, עסקה דומה במהותה.
אנו מאוכזבים עמוקות מהחלטת רשות התחרות, האמנו כי המיזוג בין החברות הינו לטובת הראל ובעלי מניותיה וכמובן יעניק יתרונות לצרכנים, יחולל תחרות מול הבנקים ובכך יסייע להפחתת יוקר המחיה בישראל. לצערנו, רשות התחרות התעלמה מהיתרונות המובהקים לציבור בעסקה והתמקדה בסיכונים תיאורטיים בלבד אשר הובילו אותה לקבל החלטה שגויה מהיסוד".
על ההחלטה שלא להגיש ערר מסר המבורגר: "לאחר התלבטות ממושכת החלטנו שלא להגיש ערר על ההחלטה. אנו סבורים כי לו היינו מציגים את עמדתנו באופן מלא בפני בית הדין, היה בית הדין משתכנע בצדקתנו. עם זאת, הליך משפטי שכזה צפוי להימשך שנה-שנה וחצי אשר במהלכם לא נוכל להשתמש בכספי ההשקעה שיועדו לישראכרט לביצוע השקעות אחרות. לכן, החלטנו בכאב לוותר על הערר ולהפנות את משאבינו לכיוונים חדשים״.
המבורגר הוסיף: "הראל כיום היא קבוצת הביטוח והפיננסים הנזילה ביותר, בפער אדיר ממתחרותיה, עם יתרות נזילות פנויות להשקעה בחברת האחזקות בסך של כ-3.2 מיליארד שקל. נזילות זו תאפשר לנו לנצל הזדמנויות בשוק ההון בשנה הקרובה ולבצע השקעות ערך בארץ ובעולם שיגוונו את מקורות הרווח של הקבוצה".
מישראכרט נמסר: "קיבלנו הבוקר את הודעת הראל על החלטתה שלא להאריך את תקופת ההסכם. מבחינתנו אין שינוי בתוכניות, לרבות אסטרטגית הצמיחה אשר מיושמת בהצלחה בשנה האחרונה. פנינו להמשך יצירת ערך עבור כלל מחזיקי העניין שלנו, כפי שעשינו עד כה".
רשות התחרות נימקה את החלטתה שלא לאשר את העסקה, בחשש שהראל תעשה שימוש במידע שקיים בישראכרט על לקוחותיה, ותנצל אותו לטובת התרחבות בתחום ביטוחי הבריאות, שבו היא ממילא כבר היום השחקנית הגדולה ביותר.
ישראכרט, שחולשת על נתח שוק של מעל ל־40%, חשופה להרגלי הצריכה של לקוחותיה באמצעות המידע שיש לה על השימוש בכרטיסי האשראי שלהם. על כן, לכאורה, ניתן למפות טוב יותר את הלקוחות ורמת הסיכון שלהם - למשל מי שנוטה ללכת לחדר כושר, לעומת מי שמרבה לרכוש טבק או אלכוהול. בנוסף, ניתן לכאורה למפות, דרך המידע של חברת כרטיסי האשראי, גם את המחיר שמשלם הלקוח, ולהציע לו הצעת מחיר מתאימה, שתהיה טובה יותר מהמחיר הנוכחי, אך לא בפער משמעותי.