סגור
תומר אבנון מנכ"ל קבוצת אבנון ומערכת SKYLOC DOME של חברת סקיילוק מקבוצת אבנון שנמצאת באמירויות
תומר אבנון ומערכת SKYLOC DOME של חברת סקיילוק מקבוצת אבנון שנמצאת באמירויות (צילום: אורן כהן, Guy Dan Gur)

אושר הסדר חוב באבנון בדיון חירום מיוחד בשל המלחמה

ביהמ"ש כונס חרף הלחימה ואישר את ההסדר, שזכה לתמיכת רוב הנושים שכלפיהם חובות של מאות מיליוני שקלים. הדחיפות: הקבוצה הביטחונית, שהתגלה כי נהגה בפזרנות ונהנתנות, הציגה הזמנות דחופות מצה"ל והתעשייה הביטחונית לצרכי הלחימה. מנכ"ל אבנון: "התחייבנו להחזיר 100% מהחוב. זו מטרתנו, ונעמוד בה"

על רקע הזמנות דחופות שהקבוצה הביטחונית אבנון קיבלה מאז פרוץ המלחמה, ביהמ"ש המחוזי מרכז אישר את הסדר החוב בקבוצה, שנקלעה לחובות של מאות מיליוני שקלים. זאת לאחר דיון שהתקיים בשבוע שעבר שכונס חרף מצב החירום והצבעה של נושי החברה. השופטת עידית וינברג־נוטוביץ כתבה בהחלטתה ביום רביעי ש"הושג הרוב הנדרש להסדר" וציינה שביהמ"ש "אינו ממיר את שיקול דעתו בשיקול דעתם של הנושים". היא אישרה את ההסדר בכפוף להוספת הוראה לפיה "הדיבידנד לנושים בכל קבוצות הנשייה יהיה 100% נטו".
חלק מהנושים המתנגדים להסדר ביקשו לדחות את הדיון לאור המצב הביטחוני ומעבר בתי המשפט למתכונת חירום, בעוד מנהלי ההסדר עוה"ד אופיר נאור, ישראל בכר ואמיר דולב ביחד עם קבוצת אבנון, באמצעות עוה"ד גיא גיסין וסמיון קידר, טענו שיש דחיפות באישור ההסדר "נוכח העובדה שעסקינן בחברות תפעוליות בתחום התעשיות הביטחוניות, אשר נדרשות לתת מענה לצרכים הביטחוניים של מדינת ישראל ולפעול בתפוקה מלאה ואינן יכולות עוד להמשיך ולפעול תחת חוסר וודאות מתמשך".
דו"ח מטעם מנהלי ההסדר שהוגש לביהמ"ש למחרת פרוץ המלחמה תיאר את המעורבות של חברות הקבוצה באספקת ציוד לחזית, שרק גברה מאז. כך למשל, צוותי חברת ביסנס, שעוסקת במערכות סנסורים, הוקפצו למוצבים לצורך השמשת מערכות תצפית ומערכות נוספות שנדרשות לצה"ל והצבא הכין את החברה ל"דרישות מיידיות בכלל הגזרות". בין השאר צויין שביסנס בעזרת הרמטכ"ל לשעבר בוגי יעלון "מציעה סיוע מיידי בסגירת נקודות בגדר הדרומית עם מלאי מערכות קיים".
בדומה, צויין שהמפעל של קומפרטס נפתח כבר ביום שבת אחה"צ ועובדיו הוזעקו מבתיהם, "לצורך ייצור חלקים דחופים עבור לקוחותיה השונים". בין השאר סופקו פריטים לחברות קונטרופ (מקבוצת רפא"ל) ואל־אופ (מקבוצת אלביט) שביקשה להאיץ מתן שירות למערכות מבצעיות. חברה נוספת שהוזכרה בבקשה היא תאר אידיאל שהתבקשה על ידי לקוחות, ובראשם משרד הביטחון להקדים אספקות מהזמנות קיימות של ערכות הונאה טקטית, לתת שירות תיקונים של מערכות שהיא מתחזקת ולהשלים חוסרים לערכות צלפים.
המשבר הכלכלי בקבוצה שבבעלות תומר אבנון נחשף במאי ב"כלכליסט", עוד הרבה לפני שהגישה בקשה להקפאת הליכים בסוף יוני, לאחר שהסדר וולנטרי שניסתה לקדם בקרב נושיה הפיננסיים נכשל. ביהמ"ש מינה מנהלי הסדר, שלידיהם הוגשו תביעות חוב של עשרות נושים (מוסדיים ופרטיים, ספקים, עובדים, רשויות המדינה ועוד) בסכום כולל של כ־770 מיליון שקל. הבדיקות שערכו המנהלים גילו התנהלות פזרנית ובעייתית שכללה בין השאר רכישת מכוניות יוקרה, יאכטה בטורקיה, ריזורט יוקרתי בתאילנד ועוד בזבוזים מכספי הקבוצה, כמו גם מטה מנופח עם משכורות עתק. כחלק מהליך הבראה, רבים מהעובדים, בעיקר במטה, פוטרו, שטח המשרדים צומצם ונסגרו פעילויות.

התנגדות חלק מהנושים

הסדר החוב שהושג קובע החזר מלא לנושים כאשר הוא מתבסס על רווחים מפעילות עתידית עד 2028 (על פי תוכנית שהכינה הקבוצה), מימוש נכסים של הקבוצה והבעלים, תומר אבנון, ומימוש זכויות תביעה של הקבוצה נגד משרד הבטחון וגורמים נוספים. אולם, ההסדר זכה לביקורת נוקבת מצד חלק מהנושים, ביניהם גמא שבבעלות הפניקס וחברת האשראי מקס. זאת משום שהוא לא כולל את כל נכסי היוקרה, של הבעלים, בהם בית מגוריו הפרטי של אבנון ברמות השבים, ומשום שאין התחייבות לסכומי ומועדי הפירעון כלפי חלק מהנושים. "אין יכולת לדעת עד כמה התוכנית העסקית מחזיקה והאם יש יכולת", טענה בביהמ"ש עו"ד דנית רימון המייצגת את מקס.
גמא, באמצעות עו"ד שמואל להב, טענה שהשימוש הפרטי שעשה אבנון בנכסי החברה (כמו היאכטה) ללא גילום הוצאות, מהווה לכאורה עבירת מס, והצביעו על רישום שעבודים על קרקעות לטובת אחד הנושים לאחר שכבר החלו הליכי ההסדר. גמא ומקס גרסו שאסור להשאיר את ניהול הקבוצה בידי מי שהביא לקריסתה.
מנגד, בדיון טען עו"ד גיסין שהעובדה שהקבוצה מציעה החזר מלא של החוב היא "אירוע חריג ולא סטנדרטי", ושזו החלופה הטובה ביותר. "הורדנו את השומן המיותר והותרנו את הבשר שמאפשר לו לעבוד... בעל השליטה שם את נכסיו ומעמיד אותם למכירה ומראה כל נכס שהוא לא מממש מיד". עו"ד נאור אמר שאמנם מנהלי ההסדר "חושבים שהיו פה נהנתנות ופזרנות בניהול של החברה", אולם לדבריו ההסדר אופטימלי ומנהלי ההסדר גם קיבלו סמכויות פיקוח ובקרה וזכויות החקירה שלהם יישמרו. "אם מסתבר שבעל השליטה הציג מצג שאינו אמת יש לנו את האפשרות לבטל בכל מה שנוגע אליו וייתכן שמעבר".

צו איסור דיספוזיציה

לאחר הדיון עדכנו מנהלי ההסדר והקבוצה את ביהמ"ש כי הושג הרוב הדרוש להסדר (75%) בארבע קבוצות הנשייה, כאשר 76 מבין 87 נושים הצביעו בעדו. כעת עו"ד נאור יבדוק את תביעות החוב ויגיש דו"ח עדכני לביהמ"ש. צו איסור הדיספוזיציה על נכסי הקבוצה ונכסיו הפרטיים של אבנון יוותר על כנו וגם צו איסור היציאה מהארץ נגדו, שיבוטל רק כנגד העמדת ערבויות.
מנכ"ל אבנון אביעד מצא, אמר ל"כלכליסט": כי "מאז תחילת המלחמה המפעלים עובדים מסביב לשעון כדי שנוכל לייצר, לספק ציוד, לערוך הדגמות ולספק לצה"ל מה שהוא צריך בצורה המיטבית. השהות בהשגת הסדר יצרה אי־וודאות ופגעה ביכולת להחזיק עובדים וספקים. כעת החברה מתכוונת להשיג בחזרה את האמון. התחייבנו להחזיר 100% מהחוב לנושים. זו מטרתנו ונעמוד בה. אנו יודעים שהיו לנו פאשלות ולוקחים אחריות ומתקנים".