סגור
ועדת החוקה אתמול מימין ראש האופוזיציה יאיר לפיד היועץ המשפטי של ועדת החוקה עו"ד ד"ר גור בליי יו"ר הועדה שמחה רוטמן
ועדת החוקה אתמול. ממשיכה לדהור בקידום ביטול עילת הסבירות (צילום: אלכס קולומויסקי)

פרשנות
רוטמן ולוין מקדמים את ביטול עילת הסבירות בכל הכוח

בזמן שבחוץ גל מחאות שוטף את הרחובות בעקבות האישור בקריאה ראשונה של החוק לביטול עילת הסבירות, בחדר ועדת חוקה, חוק ומשפט ממשיך יו"ר הוועדה לקדם את החקיקה ולהכינה לקריאה שנייה ושלישית בהקדם

ועדת החוקה המשיכה לקדם אתמול את החוק לביטול עילת הסבירות, לאחר שאושר בקריאה הראשונה בכנסת. המטרה של הקואליציה היא לחוקקו במהירות, בתוך שבועיים, בקריאה השנייה והשלישית, בטרם תצא הכנסת לפגרת הקיץ.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמנם ניסה להרגיע לפני 11 ימים כשהודיע לראשי הקואליציה שהחוק לא יחול על ראשי הרשויות, אלא שבנוסח שאושר כעת אין כל ריכוך. אם כי הליכוד ממשיך להפיץ אפשרויות שונות לשינוי נוסח החוק, אולי רק כדי להוריד את גובה להבות המחאה.
היועץ המשפטי של ועדת החוקה ד"ר גור בליי הסביר אתמול כי לפי נוסח החוק הקיים, שאושר בקריאה הראשונה, החוק חל רק על החלטות ממשלה. כלומר, החוק לא יחול על נבחרי ציבור אחרים, כמו ראשי רשויות, ואם ירצו להוסיפם יהיה צורך לחוקק זאת בחוק רגיל. החוק גם לא חל על החלטות חקיקה בכנסת - אלא רק על הממשלה. כך שבעצם הקואליציה ממשיכה לדהור עם החוק המקורי. ישיבות ועדת החוקה ימשיכו באינטנסיביות במגמה לאשר את החוק עד לסוף השבוע הבא.
יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן סירב אתמול לתת ליועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג להביע את עמדתו ביחס לחוק לביטול עילת הסבירות, מאחר שלא קיבל את אישורו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. בסופו של דבר מסינג הציג את עמדתו, לאחר התערבותה של היועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק.
מסינג הזהיר כי ביטול עילת הסבירות לשרים יאפשר להם לשנות את כללי המינוי למשל של ראשי אגפים באוצר, וגם יקל עליהם לפטרם אם לא ימלאו אחר רצונם. הוא טען כי הממשלה תוכל לבטל לגמרי את התנאים לפיטורי פקיד. עוד הזהיר כי "כל החלטה של פקיד בכיר יכולה להיות החלטה אחרונה אם לא תמצא חן בעיני השר. במובן הזה יש פגיעה אנושה ביכולת שיקול הדעת של כל אחד מנושאי המשרה הבכירים במשרד האוצר".
עוד הזהיר מסינג כי "שר אוצר יוכל להעביר אליו את מרבית הסמכויות של ראשי האגפים במשרד האוצר ולקבל את ההחלטות בעצמו".
יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד אמר בהזדמנויות שונות שאם החוק יאושר בקריאה השנייה והשלישית לא תחודש ההידברות בבית הנשיא. יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, ששוחח שלשום עם הנשיא יצחק הרצוג וביקש ממנו לזמן פגישה מרובעת עם נתניהו ולפיד.
בליכוד לא מתכוונים בינתיים להרפות, אף אם הדבר יגרום לחיסול מתווה ההידברות בבית הנשיא. נתניהו צריך "לספק את הסחורה" לשר המשפטים יריב לוין ולשותפיו: יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר, יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' וליו"ר ש"ס אריה דרעי שפוזל לחזור לשלחן הממשלה לאחר ביטול עילת הסבירות.
במקביל לעילת הסבירות העיניים נשואות גם להליך הבחירה של ח"כ מהקואליציה לוועדה לבחירת שופטים שיערך היום בצהריים. גם אם ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) יבחר כנציג הקואליציה ויצטרף לנציגת האופוזיציה בוועדה ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) כשני נציגי הכנסת בוועדה הדבר לא יספיק להפעלתה. כדי לאייש את הוועדה, על הממשלה למנות נציג מטעמה בנוסף לשר המשפטים העומד בראש הוועדה. תהיה זו ככל הנראה שרת התחבורה מירי רגב (הליכוד) שכבר כיהנה בעבר בוועדה. אך ככל הנראה הממשלה לא תזדרז למנות נציגה לוועדה כדי שלא להתניע את תחילת עבודתה.
בקואליציה מנסים לדחות עד כמה שפאשר את הקמת הוועדה, על מנת להביא למצב שבו נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות והשופטת ענת ברון יפרשו באוקטובר ובית המשפט העליון יתפקד עם 13 שופטים בלבד. במקרה כזה, המשנה לנשיאה עוזי פוגלמן יכהן כממלא מקום נשיא העליון, ולא שופט העליון יצחק עמית שאמור היה להיבחר בהתאם ל"שיטת הסיניוריטי".
ח"כ חנוך מלביצקי, חבר צוות המשא ומתן מטעם הליכוד לבית הנשיא, מבקש לקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין שהתקבל בשבוע שעבר בקריאה הטרומית במליאה. כך, בזמן שכולם יריבו על איוש הוועדה לבחירת שופטים, תמשיך הקואליציה לקדם את יתר חוקי ההפיכה.